Zo kun je het beste je beeldscherm schoonmaken

Door: Justin Doornekamp | 26 februari 2021 06:06

How To

Door de coronacrisis gebruik je je computer of laptop waarschijnlijk vaker dan ooit. Daardoor wordt de kans groter dat je een keer per ongeluk je koffie uitproest na een hilarisch filmpje op het internet of spetters pastasaus op je scherm krijgt als je weer eens tot laat moet doorwerken. Daarnaast trekt je computerscherm de nodige stof en bacteriën aan waardoor het, zeker in het licht van de huidige pandemie, geen kwaad kan om één keer in de zoveel tijd je beeldscherm schoon te maken. Zo kun je je beeldscherm schoonmaken!

De oudere, traditionele CRT-beeldschermen (met een iets bollere voorkant) kun je dankzij de extra beschermlaag wat makkelijker schoonhouden met bijvoorbeeld lichte schoonmaakmiddelen. Maar dit is niet aan te raden voor de nieuwere LCD-schermen.

Glas- of ruitenreinigers zijn dus uit den boze als je je laptop- op computerscherm wilt schoonmaken. De ammoniak in dergelijke middelen zorgt ervoor dat je scherm kan verkleuren.

Ook als je scherm een speciale coating heeft, zoals het scherm van enkele MacBooksdie bescherming biedt tegen vingerafdrukken en vlekken, is het niet aan te raden om reinigers op alcoholbasis te gebruiken. Dit tast namelijk direct de coating aan. 

MacBook Pro

Isopropanol

Met de meeste schermen kun je echter een eind komen met 99% isopropanol, wanneer je vuil- en vetaanslag op je scherm wilt verwijderen. Durf je dit niet goed aan, dan kun je ook isopropanol met een lager percentage kopen, bijvoorbeeld 70%. Je kunt isopropanol bovendien zelf met water aanlengen, wat effectiever kan zijn omdat het water ervoor zorgt dat het middel beter doordringt in de celwanden van bacteriën. Ook verdampt het middel minder snel, waardoor het langer in contact komt met bacteriën. Zet wel eerst je scherm uit, voordat je het middel gaat gebruiken.

Spuit het middel niet direct op je scherm, maar breng een klein beetje aan op een microvezeldoek. De doek moet zeker niet doorweekt zijn. Vervolgens kun je in één beweging met de doek van links naar rechts over het scherm gaan.

Stofdoek

Met isopropanol krijg je bacteriën van je scherm, maar voorkomt niet dat er alsnog wat stof op je monitor blijft zitten. Daarom is het goed om voorafgaand even met een droog microvezeldoekje over je scherm te gaan. Ook na het schoonmaken met isopropanol is het verstandig om het antistatische doekje weer te gebruiken, om vlekken van opdrogend water en isopropanol te voorkomen.

Controleer tot slot goed of alles droog is voordat je de monitor aanzet om schade te voorkomen.

0 Reactie(s) op: Zo kun je het beste je beeldscherm schoonmaken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.