Zo maak je je muis zichtbaarder

Door: Martin Gijzemijter | 24 september 2019 13:10

nieuwe muis kopen
How To

Je kent het wel: je bent aan het werk op je pc, en om de een of andere reden kun je je muisaanwijzer niet meer vinden. Je beweegt je muis als een malle heen en weer, maar de aanwijzer lijkt volledig verdwenen. Totdat hij ineens in het oog springt en je totaal niet begrijpt waarom je hem niet zag. Gelukkig zijn daar oplossingen voor.

Donkere bureaubladachtergrond

Allereerst: je muisaanwijzer is nooit daadwerkelijk verdwenen. Je ziet de muisaanwijzer simpelweg vaak niet omdat deze niet opvalt en bijna onzichtbaar raakt tussen al het visuele geweld op je beeldscherm. Een eenvoudige manier om dat te verhelpen, is door te kiezen voor een donkere of zelfs zwarte bureaubladachtergrond. Een mooie flitsende achtergrondafbeelding is hartstikke leuk, maar als je merkt dat je je muisaanwijzer vaak niet kunt vinden, is dat het natuurlijk niet waard. Je verandert je bureaubladachtergrond door te rechtsklikken op een lege plek in het bureaublad en te kiezen voor Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Kies bij Achtergrond voor Effen kleur en selecteer een donkere kleur als zwart of grijs. Je muisaanwijzer zal nu veel meer in het oog springen.

Gebruik een donkere bureaubladachtergrond om de muisaanwijzer op te laten vallen.

Muisschaduw

Een tweede mogelijkheid is het inschakelen van de schaduw onder de muisaanwijzer. Grappig genoeg heeft dit dan juist weer weinig effect op een donkere bureaubladachtergrond, maar het kan net even wat extra zichtbaarheid creëren op een wat drukkere achtergrond. Klik op Start / Instellingen. Klik vervolgens op Apparaten en daarna op Muis en vervolgens op Extra muisopties. In het tabblad Aanwijzers plaats je een vinkje bij Aanwijzerschaduw inschakelen. Klik op Toepassen om direct het effect ervan te zien.

Door een schaduw in te schakelen bij de muisaanwijzer wordt deze iets zichtbaarder.

Laserpointer gebruiken

In hetzelfde venster zie je een tabblad genaamd Opties voor de aanwijzer. Wanneer je hierop klikt, zijn er nog een aantal verschillende opties om in te stellen, waaronder het veranderen van de snelheid waarmee de muisaanwijzer beweegt of het inschakelen van een aanwijzerspoor (dat raden we af, veel te druk). Wél interessant is de optie Locatie van (…) CTRL druk. Dit zorgt ervoor dat er een cirkel om de aanwijzer komt als je op Control drukt, waardoor je deze hoogstwaarschijnlijk onmiddellijk zult vinden.

Verreweg het meest effectief is de optie om de aanwijzer op te sporen met de Ctrl-toets.

2 Reactie(s) op: Zo maak je je muis zichtbaarder

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 26 september 2019 19:57 Tienstra
  goed, hoor!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 september 2019 11:49 havdh
  In plaats van het veranderen van de achtergrondkleur verander ik de kleur van de aanwijzer zelf. Maar die verandering gaat bij een herstart steeds weer verloren. Hoe maak ik die kleurverandering van de aanwijzer definitief?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.