Zo maak je je pc klaar voor Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 01 oktober 2021 06:03

How To

Windows 11 komt eraan en je wilt natuurlijk dat het nieuwe besturingssysteem als een zonnetje draait op je pc. Het loont daarom om je desktop wat op te schonen, voordat je de overstap maakt. Hoe kun je je pc klaarmaken voor Windows 11?

Hoewel Windows 10 al enkele functies heeft ingebouwd om zo efficiënt mogelijk te werken, ontkom je er niet aan dat je zelf ook aan de slag moet om je computer goed draaiende te houden. Met Windows 11 op komst, is het belangrijk om je pc klaar te maken en met deze tips kom je een heel eind. 

1. Opnieuw opstarten

Een opendeur, maar toch belangrijk: start je pc één keer in de zoveel tijd opnieuw op. Nu we allemaal thuiswerken, laten we soms de computer weken achter elkaar draaien. Je pc gaat immers vanzelf in de slaapstand terecht, waardoor je de volgende ochtend weer snel aan het werk kunt. Toch blijven er op de achtergrond allemaal processen lopen, die je computer op een gegeven moment onnodig traag maken. Het is dus beter om aan het einde van je werkdag de computer helemaal uit te schakelen in plaats van de slaapstand te gebruiken. 

2. Blijft up-to-date

Microsoft brengt continu nieuwe updates uit voor Windows 10, waarmee veelvoorkomende bugs en problemen worden opgelost. De ene keer gaat het om kleine problemen, de andere keer om veel grotere, dus het is van belang om je pc up-to-date te houden. Ga naar de systeeminstellingen en klik op Naar updates zoeken. Staat er een grote update klaar, zorg dan dat je belangrijke documenten hebt opgeslagen en een recente back-up hebt van je gegevens. Is het een lange tijd geleden dat je een update hebt doorgevoerd, controleer dan goed of je na het updaten daadwerkelijk de laatste versie van Windows 10 hebt.     

Windows 10 kent vele versies en builds, allemaal 'verzorgd' door Windows update
Is je pc wel up-to-date?

3. Opstart-apps controleren

Hoe meer programma’s uit zichzelf opstarten, hoe langzamer je computer kan worden. Controleer dus welke apps starten wanneer je je pc inschakelt in het menu Opstart-apps in de systeeminstellingen. Hier kun je zien welke apps veel invloed hebben op het opstartproces van je pc. Zet de schuifknop uit als je niet wilt dat een bepaalde app nog langer opstart. 

4. Schijfopruiming

Windows 10 heeft een eigen app om je schijf op te ruimen. Selecteer in de Schijfopruiming-app welk station je wilt opschonen en geef aan welke bestanden je wilt verwijderen, bijvoorbeeld tijdelijke bestanden of systeembestanden. Je ziet direct hoeveel ruimte je daarmee vrijmaakt.

Bij Apps en onderdelen in de instellingen van je pc, kun je bovendien een lijst vinden met apps die op je computer staan. Gebruik je ze nog allemaal of kunnen er een paar weg? Door naast de app-naam op de drie verticale puntjes te drukken, kun je software verwijderen. 

5. Visuele effecten uitzetten

Je zou het niet verwachten, maar in Windows 10 vind je veel visuele effecten, die je computer traag maken. Denk aan transparantie-effecten die sommige vensterachtergronden doorzichtig maken of animatie-effecten, bijvoorbeeld als je vensters minimaliseert of het startmenu gebruikt. Ga in de instellingen naar Toegankelijkheid en vervolgens naar Visuele effecten. Hier schakel je de gewenste effecten uit. 

6. Geheugen uitbreiden

De snelheid van je pc kun je flink opvoeren door je RAM-geheugen uit te breiden. In principe heeft Windows 10 slechts 4GB nodig om goed te draaien, maar hier wordt geen rekening gehouden met zware apps die je wellicht gebruikt. In dit artikel geven we wat tips als je je RAM wilt uitbreiden. We nemen de bekendste termen even door en geven wat aandachtspunten als je je RAM-geheugen in paren wilt installeren, hetgeen vaak wordt aangeraden.   

Render van een DDR4-geheugenschijf, zonder enig omhulsel.
Breid het geheugen van je pc uit om ook zware apps moeiteloos te gebruiken.

0 Reactie(s) op: Zo maak je je pc klaar voor Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.