In een handomdraai je pc schoonmaken

Door: robbin-ooijevaar | 05 juni 2018 13:17

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2: Nieuwe pc? Snel aan de slag!

Tip 14: Nieuw en fris

Om een vliegende start met een nieuwe pc te maken, geven we je graag een paar extra tips. Sommige tips zijn ook handig voor iederéén met een Windows-systeem. De belangrijkste stappen eerst: controleer of je beveiliging op orde is (zie tip 5). Het maakt weinig uit welk programma je gebruikt, als je maar weet hoe je kunt updaten en scannen (zie tip 1). Haal alle Windows-updates op die je kunt vinden (zie tip 2).

Tip 15: Programma’s

Verwijder programma’s die je niet nodig hebt (zie tip 13) en gebruik Ninite om snel je favoriete software te installeren. Hiermee geef je van tevoren op welke programma’s je wilt hebben, waarna Ninite alles binnenhaalt en installeert. Commerciële software kun je niet krijgen via Ninite, dit moet je apart installeren. Ben je serienummers of wachtwoorden kwijt of vergeten? Gebruik Magical Jelly Bean Keyfinder (serienummerzoeker) en Magical Jelly Bean PasswdFinder (wachtwoordzoeker) op je oude pc en je hebt ze snel terug. Beiden programma’s vind je op www.magicaljellybean.com. Niet schrikken als je beveiliging alarm slaat: niets aan de hand, ligt aan de aard van de programma’s. Vergeten wifi-wachtwoorden vind je terug door WirelessKeyView te starten op je oude computer.

Tip 15 Gebruik Ninite om snel je favoriete programma’s te installeren.

Tip 16: Werk in de cloud

Installeer het programma van je favoriete clouddienst, bijvoorbeeld Dropbox. OneDrive is standaard al aanwezig, je hoeft je alleen maar aan te melden. Dwing jezelf vanaf nu om de clouddienst te gebruiken voor documentopslag en andere belangrijke bestanden. Dat scheelt veel kopieerwerk als je ooit weer aan een nieuwe computer toe bent. Bovendien ‘overleven’ bestanden die je bewaart in de cloud een eventuele computercrash.

Tip 17: Synchroniseer!

Steeds meer programma’s hebben een koppeling met de cloud en dat geldt ook voor Windows. Gebruik je jouw nieuwe systeem met een Microsoft-account, dan raak je nooit meer je instellingen kwijt en wordt alles automatisch gesynchroniseerd. Dit is ook handig als je meer dan één computer gebruikt. Kijk in de instellingen van Windows 10 bij Accounts / Uw info om te zien of je al gebruik maakt van een Microsoft-account. Als dit nog niet gekoppeld is, kun je dit hier alsnog doen. Bekijk je synchronisatievoorkeuren bij Uw instellingen synchroniseren. Gebruik je Firefox of Chrome? Dan neem je onder andere je extensies, bladwijzers en geschiedenis eenvoudig mee door je aan te melden en synchronisatie in te stellen. Kijk bij de instellingen van Chrome onder Synchronisatie. Firefox-gebruikers openen de instellingen en kijken bij Sync.

Tip 17 Gebruik de synchronisatiefunctie van Windows en je browsers.
Een back-up op een externe schijf biedt uitstekende bescherming tegen ransomware

Tip 18: Garantie

Voor je nieuwe computer nog een paar praktische zaken. Fotografeer je serienummers, dat kan handig zijn bij diefstal. Zet ook het verlopen van de garantieperiode in je agenda en overweeg om de garantie uit te breiden – dat kan doorgaans nog vlak na de aanschaf en is vooral aan te raden voor laptops. Het lijkt misschien zonde van je geld, maar je bespaart veel als een essentieel onderdeel defect raakt. Raadpleeg verder je inboedelverzekering of je pc/laptop is meeverzekerd.

Tip 19: Vangnet

Als er ooit iets misgaat wil je natuurlijk niet dat je gegevens kwijtraakt. Koop een externe usb 3.0-harde schijf en maak een back-upplan. Een overzicht van de beste back-upoplossingen vind je hier. Controleer je usb-poorten als je de schijf aansluit. Sommige computers hebben zowel usb 2.0 als usb 3.0. Deze laatste herken je meestal aan de blauwe poort. Sluit je externe opslag bij voorkeur aan op usb 3.0. Ben je ‘te lui’ om een back-up in te stellen? Activeer dan in ieder geval Windows Systeemherstel. Dit vangnet kan je redder zijn als je systeem niet meer goed opstart en je geen back-up hebt. Je vindt de instellingen van Windows Systeemherstel via Windows-toets+Pause / Geavanceerde systeeminstellingen / Systeembeveiliging.

Tip 20: Game-modus

In de meest recente Windows-versie zit een game-modus waarmee je je pc optimaliseer voor spelletjes. Je activeert de game mode via Instellingen / Gaming / Spelmodus. Als je echt alle prestaties nodig hebt, is het goed om Razer Cortex achter de hand te hebben. Omdat Razer Cortex allerlei programma’s die in de achtergrond actief zijn tijdelijk beëindigt, kun je ook bij andere applicaties profijt hebben van deze tweaker. Klik op Game booster voor beschikbare optimalisaties. Klik onder Boost op Configure en geef aan wat Razer Cortex voor je mag aanpassen en afsluiten. Klik op Boost om de gewenste acties toe te passen. Hiermee schakelt Razer Cortex bepaalde Windows-services uit die je niet (altijd) nodig hebt en kun je ook achtergrondprogramma’s laten afsluiten. Ook worden je processor en werkgeheugen geoptimaliseerd voor maximale prestaties. Met Restore now start Razer Cortex alle gesloten toepassingen/services weer op.

Tip 20 Razer Cortex schakelt overbodige achtergrond apps uit en optimaliseert je computer tijdelijk voor maximale prestaties.

Tip 21: Thuisgroep nodig?

Windows Thuisgroep maakt het eenvoudig om media en bestanden te delen tussen meerdere Windows-computers. Handig, maar je kunt de optie beter uitschakelen als je deze niet gebruikt en bijvoorbeeld opslag deelt via een nas en een netwerkprinter hebt (in plaats van een gedeelde printer op een computer). Uitschakelen voorkomt dat dit onderdeel in Windows Verkenner wordt weergegeven én versnelt je netwerk. Klik eerst op Thuisgroep bij Configuratiescherm / Netwerk en internet om te controleren of je dit onderdeel gebruikt en hebt ingesteld. Als je bent aangemeld, kies je Afmelden. Geef de opdracht services.msc via Windows-toets+R en zoek in de lijst naar HomeGroup listener en HomeGroup provider. Schakel deze onderdelen (via dubbelklikken) uit door het opstarttype te veranderen van Handmatig naar Uitgeschakeld. Herstart je computer. Hiermee heb je Thuisgroep grotendeels uitgeschakeld. Om Thuisgroep volledig te deactiveren, moet je ook nog een registeraanpassing doen, maar dit is niet voor beginners. Wil je dit toch doen? Hier vind je een uitgebreid stappenplan.

Tip 22: Opstartbeheer

Windows start allerlei programma’s automatisch. Sommige van deze applicaties zijn noodzakelijk, zoals een beveiligingsprogramma of de app van je printer, maar veel ook niet. Extra ballast dus! Via Ctrl+Shift+Esc / Opstarten zie je welke apps automatisch starten; je kunt ze deactiveren via de rechtermuisknop / Uitschakelen. Let op: schakel nooit onderdelen uit die je niet kent. Zoek informatie over de apps op internet om te zien wat ze doen en bepaal daarna of je ze uitschakelt.

Met SterJo Startup Patrol heb je meer controle over de automatisch startende onderdelen. Ook hier schakel je apps uit via de rechtermuisknop. De optie heet Disable selected item en je maakt de aanpassing weer ongedaan met Enable selected item. Als je SterJo Startup Patrol automatisch laat starten via Options / Run with Windows krijg je een waarschuwing als een programma zich in je opstartproces wil nestelen. Je kunt de actie vervolgens toestaan of direct blokkeren. Overigens bestempelen sommige antivirusproducten de site van SterJo als onveilig. VirusTotal meldt echter dat de site schoon is. Je zult zelf de afweging moeten maken of je deze software wilt installeren of niet. Installeren van StartupPatrol is, net als andere software die we noemen, op eigen risico.

Tip 22 SterJo Startup Patrol waarschuwt je als een programma zichzelf toevoegt aan het opstartproces van Windows.

Tip 23: Achtergrond-apps

Als je de vorige tip hebt opgevolgd, draait Windows nog steeds een groot aantal eigen apps op de achtergrond. Dit kun je uitschakelen via Instellingen / Privacy / Achtergrond-apps. Je krijgt een overzicht van apps die in de achtergrond actief mogen zijn. Je kunt per app aangeven of je dit wilt toestaan of alles, via de bovenste schuifregelaar, direct uitschakelen.

Neem je opstartbeheer onder handen en schakel uit wat je niet nodig hebt

Tip 24: Startmenu

De basis-instellingen van je startmenu vind je in Windows 10 terug bij Instellingen / Persoonlijke instellingen / Start. Hier kun je de weergave aanpassen en bijvoorbeeld reclames voor apps deactiveren door de optie Af en toe suggesties in Start weergeven uit te schakelen. Windows 10 toont in het rechtergedeelte van je startmenu grote tegels (sommige geanimeerd). Als je deze kwijt wilt, gebruik je je rechtermuisknop op de tegel en kies je Losmaken van start. Als je de app helemaal niet gebruikt ,kun je deze soms verwijderen met de optie Verwijderen (gebruik anders tip 13). Door alle tegels ‘los te maken’ (of te verwijderen) krijg je weer een strak startmenu.

Als je de startknop van je startmenu wilt verbergen om ruimte te besparen op je taakbalk is Start Killer een aanrader. Zodra Start Killer actief is, verbergt het je startknop. Dit is vooral fijn voor mensen die graag met hun toetsenbord werken. Door op de Windows-toets te drukken, verschijnt je startmenu en kun je direct een zoekopdracht intypen.

Tip 24 Maak je startmenu overzichtelijker door apps uit te schakelen of te verwijderen.

Tip 25: Taakbalk

Standaard zijn de aanpassingen die je kunt doen aan je taakbalk beperkt. Kijk bij Windows-instellingen / Persoonlijke instellingen / Taakbalk. Controleer vooral de opties bij Selecteer welke pictogrammen (…) worden weergegeven en Systeempictogramman in- of uitschakelen. Hiermee wijzig je het rechtergedeelte van je taakbalk: het systeemvak. Voor zinvolle tweaks van je taakbalk is 7+ Taskbar Tweaker onmisbaar. Het programma is vooral handig als je de gewoonte hebt om veel vensters open te hebben. Dan maakt 7+ Taskbar Tweaker het eenvoudig om te groeperen (of juist niet) en items op je taakbalk te verslepen, zelfs als dit om dezelfde app gaat die meerdere keren geopend is (bijvoorbeeld meerdere Windows Verkenners of geopende Word-documenten).

Tip 26: Privacy

Over je privacy in Windows 10 moet je één ding weten: de instellingen zijn zeer verspreid en dus lastig te vinden. Wil je meer controle hebben? Dan ben je aangewezen op gespecialiseerde programma’s. DoNotSpy10 en W10Privacy zijn zeer overzichtelijk en geven je direct toegang tot de essentiële privacy-instellingen. Voor beiden programma’s geldt: maak altijd eerst een herstelpunt voordat je aanpassingen doet en wijzig niets waarvan je niet weet waarvoor het dient. De programma’s geven uitleg over de instellingen en mogelijke gevolgen. Wees alert tijdens de installatie van DoNotSpy10 om geen extra ongewenste programma’s binnen te halen.

0 Reactie(s) op: In een handomdraai je pc schoonmaken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.