Zo pas je je gebruikersmap aan in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 18 juli 2017 07:17

privacy in windows 10
How To

Wanneer je in Windows 10 een gebruikersaccount aanmaakt, wordt er automatisch een naam aan toegekend. Sommige mensen willen liever zelf een naam kunnen kiezen. Hier laten we zien hoe je de naam van je gebruikersmap kunt personaliseren.

De gebruikersmap die bij een gebruikersaccount in Windows 10 hoort, krijgt automatisch een naam wanneer het account wordt aangemaakt. Deze map komt in C:\Gebruikers te staan. De map heeft dezelfde naam als het account dat is aangemaakt. Als je een account hebt aangemaakt met behulp van een e-mailadres dat geassocieerd is met een Microsoft-account, heeft de gebruikersmap de eerste vijf letters van het e-mailadres als naam.

Als je achteraf in het configuratiescherm de naam van je account wijzigt (Configuratiescherm > Gebruikersaccounts > Uw accountnaam wijzigen), heeft dit geen effect op de naam van de gebruikersmap. De reden hiervoor is dat Windows en andere geïnstalleerde software het nieuwe pad dan niet zouden herkennen, wat tot allerlei problemen leidt.

Er is echter een truc die je kunt toepassen om de zelf de naam van je gebruikersmap te kunnen kiezen, zodat je niet de standaardnaam hoeft te hebben die Windows eraan toekent op basis van je gebruikersnaam. Hiervoor moet je wel een nieuw account aanmaken en achteraf de bestanden uit je oude account overzetten, indien je al een gebruikersaccount had.

Maak een nieuw lokaal account aan

De truc is om met een lokaal account te beginnen. Op die manier gebruikt Windows the volledige accountnaam als naam voor de gebruikersmap. Wanneer je klaar bent met het aanmaken van het profiel, kun je het account omzetten naar een Microsoft account.

Log in met een account dat administratorrechten heeft en ga naar Instellingen > Accounts > Gezin en andere personen. Klik op Iemand anders aan deze pc toevoegen.

Je kunt nu een lokaal account aanmaken door op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon te klikken en Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen te kiezen.

Geef het account een lokale gebruikersnaam die precies overeenkomt met de naam die je wilt toekennen aan de gebruikersmap. Als je een spatie toevoegt, zal de naam van de map ook een spatie bevatten. Kies een wachtwoord en maak het account aan.

Accounttype wijzigen

Je kunt nu uitloggen en opnieuw inloggen met je nieuwe lokale account. Ga vervolgens naar Instellingen > Accounts > Uw info en kies In plaats daarvan aanmelden met een Microsoft account.

Als je hiermee klaar bent, heeft je gebruikersmap nog gewoon de naam die je gekozen had voor het lokale account, maar je gebruikersaccount heeft nu de naam van je Microsoft account.

Instellingen overzetten

Als je al een gebruikersaccount had, kun je nu handmatig de bestanden en instellingen van je oude gebruikersaccount overzetten naar het nieuwe account. Daarna kun je het oude account verwijderen.

In eerdere versies van Windows kon dit automatisch met Easy Transfer, maar in Windows 10 is deze optie helaas niet meer beschikbaar. Wel kun je software van derden gebruiken, zoals bijvoorbeeld Transwiz. Deze gratis software is in verschillende talen beschikbaar, dus als je Windows 10 in het Nederlands gebruikt is dat geen probleem.

1 Reactie(s) op: Zo pas je je gebruikersmap aan in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 28 augustus 2020 13:26 WimV
    Bedankt voor het artikel, heeft me heel veel moeite bespaard! Had allemaal foto's gelinkt in een programma naar de map naam 'Gebruiker' die was gewijzigd op de nieuwe laptop naar mijn eigen achternaam. Met dit trucje kan ik de foto's naar de nieuwe aangemaakte map 'Gebruiker' maken en klopt het pad weer.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.