IP-adres aanpassen in Windows regel je op deze manier

Door: Wesley Akkerman | 14 juli 2022 09:02

How To

Wanneer je een computer, laptop of ander apparaat hebt dat verbinding maakt met het internet, dan maak je gebruik van een ip-adres. Dit is een unieke code die zowel jouw apparaat als jouw geografische locatie identificeert. Je IP-adres aanpassen kan ook.

Is het wel verstandig om je ip-adres aan te passen? Ja, dat kan zo nu en dan best handig zijn. Door je ip-adres eens in de zoveel tijd aan te passen, verhoog je enigszins je privacyniveau online. Het adres kan namelijk verklappen waar je je precies bevindt op dat moment. 

Als iemand kwaad in zin heeft, en je al een tijdje in de gaten houdt, dan kan diegene dergelijke info dus misbruiken (dit gebeurt overigens helemaal niet vaak). Je ip-adres veranderen kan zo iemand op het verkeerde spoor zetten.

Daarnaast kan het helpen bij het oplossen van verbindingsproblemen. Ook kun je hiermee geoblokkades omzeilen, waardoor je toegang krijgt tot het buitenlandse aanbod van verschillende streamingdiensten. 

Door je huidige ip-adres te veranderen naar eentje in Amerika, om maar een voorbeeld te geven, kun je de content bekijken die Netflix of Disney+ aldaar aanbieden.

Hoe pas je je ip-adres aan in Windows 10?

Aangezien Windows 10 op moment van schrijven nog altijd de populairste versie van Windows is, leggen we uit hoe je je ip-adres in die versie van het systeem aanpast (maar de stappen komen grotendeels overeen met Windows 11, dus geen nood).

We beginnen met het openen van de Instellingen (Start > tandwielicoon) en naar Netwerk en internet te gaan. In dit venster selecteer je de optie Netwerkcentrum (die staat bijna onderaan de pagina).

Links in het nieuwe venster zie je Adapterinstellingen wijzigen staan. Klik daarop en selecteer vervolgens met je rechtermuisknop het netwerk dat je nu gebruikt. Druk nu op Eigenschappen, zoek Internet Protocol Version 4 op in de lijst en selecteer die, en druk vervolgens wederom op Eigenschappen.

Als het goed is staat Automatisch een IP-adres laten toewijzen nu in beeld, met daarnaast een zwart bolletje. Dat bolletje moet daar weg; dat doe je door hem te plaatsen naast Het volgende IP-adres gebruiken (je hoeft daarvoor alleen maar te klikken op het witte cirkeltje).

Zorg ervoor dat je weet wat je moet invullen bij de drie genoemde onderdelen, namelijk IP-adres, subnetmasker en standaardgateway. Als het goed is heb je die informatie al voor handen; het ligt er namelijk maar net aan waarom je het adres wil veranderen. 

Wil je toegang hebben tot het buitenlandse aanbod van streamingdiensten, dan heb je ongetwijfeld een website gevonden die daarover meer uitleg geeft.

Adres aanpassen via Opdrachtprompt

Je kunt het ip-adres ook aanpassen via het Opdrachtprompt. Open Start en typ cmd in. Selecteer nu de Opdrachtprompt met je rechtermuisknop en kies de optie Als administrator uitvoeren.

Typ nu het volgende in: ipconfig/release. De internetverbinding valt nu even weg, maar dat is oké. Je ziet tevens enkele lijnen aan code in beeld verschijnen, maar ook dat hoort erbij.

Zodra alle code in beeld staat, typ je onderin, naast de laatste regel, de tekst: ipconfig/renew. Zo past Windows 10 vanzelf het ip-adres aan, zonder dat je dat verder handmatig instelt.

Met een VPN

Een VPN meet je ook een ander IP-adres aan. Daar hoef je zelf verder niets voor te doen, zo werkt de software nu eenmaal. Een betrouwbare VPN-dienst kost alleen over het algemeen wel geld. Lees hier meer over de voordelen van een VPN.

0 Reactie(s) op: IP-adres aanpassen in Windows regel je op deze manier

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.