Zo kun je Cortana uitschakelen in Windows 10

Door: Chwhynny Overbeeke | 28 juli 2017 07:19

cortana uitschakelen
How To

In de Anniversary Update van Windows 10 heeft Microsoft de optie om Cortana uit te schakelen verwijderd. Hierdoor is het een stuk lastiger geworden om je computer te gebruiken zonder dat je her en der Cortana tegenkomt. Gelukkig kun je met een trucje Cortana uitschakelen. Hier lees je hoe.

Niet iedereen is blij met Cortana. De virtuele assistent roept nogal wat vragen omtrent privacy op, en sommige mensen zoeken liever gewoon lokaal op hun computer. Sinds de Anniversary Update van Windows 10 kun je Cortana niet meer zomaar aan- of uitzetten.

Je kunt Cortana wel eenvoudig onzichtbaar maken door met de rechtermuisknop op de taakbalk te klikken en Cortana > Verborgen te kiezen. Maar Cortana is dan nog wel gewoon actief op je pc. Als je op de Windows-toets drukt en begint te typen, krijg je nog steeds alle functionaliteit van Cortana voorgeschoteld.

Om alle functies van Cortana helemaal uit te schakelen, zodat je alleen nog lokaal kunt zoeken en alleen nog lokale systeemfuncties en dergelijke te zien krijgt, zul je zelf aan de slag moeten. De onderstaande tips zullen Cortana uitschakelen op alle Windows 10-gebruikersaccounts op de computer.

Cortana uitschakelen in Windows 10 Pro

Als je de Pro-versie van Windows 10 hebt, kun je de editor voor lokaal groepsbeleid gebruiken om Cortana uit te schakelen. Druk op de Windows-toets en typ gpedit. Selecteer in de zoekresultaten de optie Groepsbeleid bewerken.

Ga naar Computerconfiguratie > Beheersjablonen > Windows-onderdelen > Zoeken en zet onder Cortana toestaan de functie op Uitgeschakeld.

Cortana uitschakelen in Windows 10 Home

Als je de Home versie van Windows 10 hebt, zul je handmatig het register moeten aanpassen. Druk op de Windows-toets en typ regedit en open het zoekresultaat Register-editor.

Navigeer naar de sleutel HKEY_Local_Machine\Software\Policies\Microsoft\Windows\Windows Search. Als deze sleutel nog niet bestaat, moet je deze even aanmaken. Klik ergens in het rechterpaneel met je rechtermuisknop en kies Nieuw > DWORD. Maak de waarde AllowCortana aan en geef het de waarde 0.

Sluit de Register-editor af en start de computer opnieuw op. Je zult merken dat de zoekbalk nu alleen nog maar binnen Windows zal zoeken en dat alle Cortana-functies niet langer beschikbaar zijn.

0 Reactie(s) op: Zo kun je Cortana uitschakelen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.