Zo schoon je je harde schijf in Windows 10 op

Door: Justin Doornekamp | 06 mei 2019 06:12

beste externe harde schijven
Blog

Er zijn genoeg redenen om je harde schijf, SSD of externe schijf op te schonen. Misschien wil je ruimte vrijmaken of wil je er zeker van zijn dat je alles verwijdert voordat je de schijf gaat verkopen. Gelukkig is het opschonen van je opslagmedium niet moeilijk. Wij leggen uit wat je moet doen.

Afhankelijk van hoe secuur je alle data wilt wissen, lichten we enkele opties uit. Er zit namelijk een verschil tussen het opschonen van een schijf die je enkel als opslagmedium gebruikt en het leeghalen van een schijf die je gebruikt voor je Windows-installatie.

De gemakkelijkste manier om een schijf te formatteren, vind je direct onder Deze PC in de Verkenner. Onder Deze PC vind je alle folders en aangesloten schijven die je kunt formatteren. Klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt opschonen en kies voor Formatteren.

Vervolgens krijg je een menu voorgeschoteld, waarin je diverse opties ziet om de schijf te formatteren. Kies de gewenste instellingen en druk op Starten om het proces in gang te zetten.

Snel formateren?

Als je van plan bent om de schijf nog te gebruiken na het formatteren, dan kun je kiezen voor een snelle formattering. De gegevens blijven staan, maar de schijf wordt gemarkeerd als leeg. Dat is prima als je een nieuwe schijf installeert of als je Windows opnieuw wilt installeren. Als je de schijf weggooit of aan iemand anders geeft, kies dan niet voor de snelle optie.

Als je een schijf wilt opschonen waar het Windows 10-besturingssysteem op draait, dan werken de eerder genoemde stappen niet, maar moet je eerst een systeemherstel doorvoeren. Ga naar de Systeeminstellingen en klik daar op Deze pc opnieuw instellen. In dit menu vind je Aan de slag en klik vervolgens op Alles verwijderen. Nu worden al je persoonlijke gegevens, apps en Windows-instellingen van je computer verwijderd.

3 Reactie(s) op: Zo schoon je je harde schijf in Windows 10 op

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 9 mei 2019 22:29 jos.kampes
  Wat is dit voor belachelijk artikel? Er is een gigantisch verschil tussen het opschonen van een harde schijf - oude bestanden verwijderen, dubbele bestanden opschonen, eventueel programma's die je niet gebruikt de-installeren en register schoonmaken, of formatteren, het keihard leeggooien en alles verwijderen van de hele harde schijf!!

  Ik had van Computer Totaal veel beter verwacht.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 mei 2019 09:45 indybear
  Dit is inderdaad niet opschonen, maar gewoon van nul opnieuw starten…. Overbodig artikel….
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 mei 2019 08:05 estut
  Dit artikel gaat alleen over het verwijderen van bestanden voordat je de schijf gaat verkopen. Niet over opschonen….zie vorige reacties.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.