Zo sluit je een tweede beeldscherm aan

Door: dirk-schoofs | 24 juni 2019 10:22

How To

Een laptop werkt prettiger met extra schermruimte en ook bij een desktop-pc ben je productiever in een opstelling met een extra beeldscherm. Ideaal is meteen twee monitors van hetzelfde model aan te schaffen, zo zijn het design, de kleurweergave en de grootte meteen gelijk. De meeste mensen voegen er later een tweede beeldscherm (of meerdere) aan toe, dan moet je uiteraard met enkele dingen rekening houden.

Stap 1: Aansluiten

Eerst ga je na of je machine wel overweg kan met twee schermen. De pc moet over voldoende aansluitingen beschikken. Vga is ondertussen een verouderde standaard die steeds minder wordt gebruikt. Voor hoge resoluties heb je een hdmi-, dvi-, thunderbolt- of displayport-aansluiting nodig. Veel computers bevatten een mix van deze poorten. Als je computer over twee van deze poorten beschikt, is de videokaart meestal in staat om een uitgangssignaal naar beide te zenden. Als er slechts één poort is, kan dat waarschijnlijk niet. Wanneer je de tweede monitor inplugt in een Windows 10-machine, zal het systeem deze gewoonlijk automatisch herkennen en het bureaublad weergeven.

Stap 2: Uitbreiden

Gebruik de toetscombinatie Windows-toets+P om het menu Projecteren uit het Actiecentrum te halen. Hier heb je de keuze uit vier verschillende weergavemethoden. Wil je de inhoud van het bureaublad verdelen over twee schermen, dan selecteer je Uitbreiden. Een uitgebreid scherm kun je nog verder aanpassen. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad en open Beeldscherminstellingen. In de grijze vakken (1) en (2) zie je hoe het systeem de positie van de beeldschermen interpreteert. Beweeg de muisaanwijzer over scherm van links naar rechts en kijk of de schermvolgorde klopt. Klik op Identificeren om te weten welke monitor nummer 1 en nummer 2 is en sleep de vakken met de linkermuisknop ingedrukt naar de volgorde en eventueel de hoogte die je op oog hebt.

Sleep de schermvakken in de volgorde zoals je ze op je bureau wilt zien.

Stap 3: Afstemmen

Er zijn steeds meer laptops op de markt met bijzonder hoge resoluties. Wanneer je daar een extern scherm op aansluit, kunnen de grootte van de pictogrammen en de tekst behoorlijk van elkaar afwijken. Vind je dat hinderlijk, dan stem je de weergavegroottes van beide schermen op elkaar af met de schuifbalk De grootte wijzigen van apps, tekst en andere items. Onderaan binnen de instellingen van Beeldscherm zitten de Geavanceerde beeldscherminstellingen waarmee je de resolutie van de monitor selecteert en waarmee je de weergave op detailniveau regelt. Om uitsluitend de grootte van de tekst van pictogrammen en de taakbalk te wijzigen, gebruik je Alleen de tekengrootte wijzigen. Selecteer het onderdeel, de tekengrootte, vink eventueel de optie Vet aan en klik op Toepassen.

In de Geavanceerde beeldscherminstelling kun je de weergave fijnregelen.

0 Reactie(s) op: Zo sluit je een tweede beeldscherm aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.