Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

Door: Edmond Varwijk | 14 oktober 2015 09:49

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3
 4. pagina 4

Windows 10 is gratis. Doen dus? Jazeker, Windows 10 is zoveel beter dan zijn voorgangers, dat niet upgraden geen optie is. Maar doe het wel op de juiste manier. Dit stappenplan helpt je over te stappen naar Windows 10.

De pc voorbereiden

Tip 01: De fallback

Hoewel de installatiemethode van Windows 10 voortborduurt op die van vorige versies, kan er altijd iets misgaan tijdens het upgraden. Daar moet je rekening mee houden. Maak voor je begint met upgraden dus minimaal een back-up van alle persoonlijke gegevens. Dit zijn de mappen en bestanden in je profiel. Start de Windows Verkenner en klik boven in de adresbalk op het kleine driehoekje naast Bibliotheken. Lees ook: Aan de slag met Windows 10.

Klik op je accountnaam. In de Verkenner zie je nu de mappen die Windows standaard gebruikt om jouw bestanden te bewaren, zoals Mijn documenten en Mijn afbeeldingen. Maak een back-up van al deze mappen en voeg ook de mappen en bestanden toe die ook belangrijk zijn maar die buiten deze standaardmappen staan. Bewaar de back-up op een externe schijf of NAS. Je kunt ook met een programma als CloneZilla of Acronis True Image een image van de hele pc te maken. Bewaar ook dat image op een externe schijf of NAS. Met een systeemimage kun je niet alleen al je bestanden herstellen, maar ook de hele computer in de huidige staat terugbrengen. Hier staat een stappenplan om je hierbij te helpen.

Tip 01 Voorkom dat je bij de upgrade belangrijke documenten kwijtraakt door alle belangrijke mappen te back-uppen.

Systeemeisen Windows 10

De officiële minimumsysteemeisen van Windows 10 zijn gelijk aan die van Windows 8, 8.1 en zelfs Windows 7: 1GHz-processor, 1 GB RAM, 20 GB vrije ruimte op de harde schijf en een grafische kaart met DirectX 9-ondersteuning. Erg realistisch is dit niet, houd daarom het volgende aan: Intel i5- of i7-processor of een gelijkwaardige AMD-processor, 4 GB RAM en een grafische kaart die niet ouder is dan 5 jaar.

Als vuistregel kun je hanteren: draait Windows 7, 8 of 8.1 goed op de pc, dan zal de upgrade geen probleem zijn. Ben je niet helemaal tevreden met de snelheid en stabiliteit van Windows voor de upgrade, kijk dan naar de mogelijkheid om de hoeveelheid RAM uit te breiden en vervang de harde schijf door een SSD. Als je niet weet welke processor en hoeveel geheugen er in de pc zit, klik met de rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. Daar zie je het allemaal staan.

Tip 02: Updates installeren

Behalve eisen aan de hardware, stelt de gratis upgrade naar Windows 10 ook eisen aan de software. Alleen pc's met Windows 7 SP1 of Windows 8.1 kunnen tot 29 juli 2016 gratis upgraden, alle andere niet. Heb je XP of Vista, dan zul je eerst over moeten naar Windows 7. Heb je Windows 8, dan moet je eerst de gratis update naar 8.1 uitvoeren. De update van 8 naar 8.1 gaat via de Windows Store (klik er op Update van Windows uitvoeren) en is de gemakkelijkste van de genoemde upgrades. Alle andere vereisen echte herinstallaties van Windows.

Heb je dan 7 of 8.1, installeer dan voor je gaat upgraden alle beschikbare updates voor die versie van Windows. Klik op Start / Configuratiescherm / Systeem en beveiliging / Windows Update / Instellingen wijzigen. Controleer of de optie Updates automatisch installeren is ingeschakeld en klik dan op OK / Naar updates zoeken. Installeer alle updates, belangrijke en minder belangrijke. Start telkens nadat er updates zijn geïnstalleerd de pc opnieuw op, log in en ga weer naar Windows Update. Doe dit net zo vaak tot er geen updates voor die versie van Windows meer beschikbaar zijn.

Tip 02 Windows 8 moet je eerst upgraden naar Windows 8.1 om in aanmerking te komen voor de gratis Windows 10 upgrade.

Tip 03: Activeer je Windows

Essentieel voor je gaat upgraden, is dat je de oude Windows activeert. Bij activatie wordt de licentie van Windows gekoppeld aan jouw computer. Microsoft bewaart een digitale handtekening van de hardware van de pc en koppelt daar het recht aan om op die pc die versie van Windows te gebruiken. Upgrade je naar Windows 10 met een pc die niet geactiveerd is, dan krijgt die pc geen licentie om altijd Windows 10 te gebruiken. Om wel een Windows 10-licentie toegewezen te krijgen, moet je daarom de oude Windows activeren én de eerste keer dat je Windows 10 installeert, altijd een upgrade uitvoeren (en geen schone installatie). Vaak zal Windows al geactiveerd zijn, maar het is belangrijk het te controleren. Klik op Start en typ Activatie en druk op Enter. Krijg je de melding dat Windows is geactiveerd, dan kun je upgraden. Is Windows nog niet geactiveerd, klik dan op Nu activeren.

Tip 03 Upgrade pas naar Windows 10 nadat je Windows 7 of 8.1 hebt geactiveerd.

De upgrade-opties

Tip 04: Windows-versie

Er zijn wel meer dan twintig versies van Windows 10, maar voor consumenten en kleine bedrijven zijn er daarvan maar twee belangrijk: Windows 10 Home en Windows 10 Pro. Home voldoet in bijna alle gevallen voor gebruik thuis, Pro biedt een paar extra's die vooral belangrijk zijn voor bedrijven en echt fanatieke computergebruikers. Pro biedt bijvoorbeeld Hyper-V waarmee je virtuele machines kunt maken, maar VMware Workstation en Oracle VirtualBOX doen dat ook en gebruiksvriendelijker.

Met Pro kun je andere pc's op afstand overnemen, maar TeamViewer doet dat ook en gemakkelijker. Bij de gratis upgrade krijg je van Microsoft die versie van Windows 10 die het meest overeenkomt met de versie van Windows, in de tabel zie je welke dat is. Om te zien welke versie van Windows je nu hebt, open via Windows-toets+E de Windows Verkenner. Klik met rechtermuisknop op Deze pc en kies Eigenschappen. Bij Windows-versie lees je precies welke versie van Windows je nu gebruikt.

13 Reactie(s) op: Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 oktober 2015 10:38 Anoniem
  Na 3 weken ellende met windows 10 weer terug naar windows 7.

  Met inventor als 3D tekenpakket werkt de verkenner van windows 10 niet, het systeem loopt vast. Na ettelijke pogingen met microsoft helpdesk geen oplossing mogen bekomen en dus weer terug naar 7.

  Verder is windows 10 wel erg opdringerig om microsoft producten te pushen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 11:10 Anoniem
  Het opstarten duurt veel langer.Menu goed aanpassen ? Dan moet je onder Program Data een en ander verwijderen of verschuiven. Bij schone installatie barst het van de fouten in de logboeken. Bij de automatische updates vaak fouten (b.v flash update wilde niet).
  Sommige aps werken niet. Veel menus in nieuwe platte stijl, andere menus hebben nog Window 7 stijl. In vergelijking met Windows 7 gewoon lelijk. En de support van Microsoft? Dikke onvoldoende.
  Doen dus? Nee, abosuluut niet.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 11:42 Anoniem
  Na installatie van W10 duurt het opstarten en het openen van programma's irrant veel langer. Tot mijn schrik werd mijn DVD speler/brander niet meer herkent. Na wat googlen wist ik dat de fabrikant er geen update voor had. Enkele programma's werkten niet naar behoren.
  Na het terugzetten naar W7 werkte dat ook niet meer zoals daarvoor. Het programma Acronis, waarmee ik backup maak, werkte niet meer. Ik heb toen W7 volledig opnieuw moeten installeren met alle opnieuw te configureren instellingen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 13:33 Anoniem
  Toegang tot "Localhost" is er in W 10 niet bij. Doei met Windows 10.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 15:02 Anoniem
  Heb in het voorjaar al W10 gereserveerd en totnutoe geen upgrade notificatie ontvangen. Hoe/wanneer kan ik die verwachten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 15:17 Anoniem
  Ik werk met windows 7 professional, hoe kan ik deze opwaarderen naar windows 10?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 oktober 2015 16:30 Anoniem
  Ook ik had Windows 10 geinstalleerd vanaf Windows 7. De eerste week werkte het prima totdat ik opeens niet meer kon inloggen. Na heel veel gekloot uiteindelijk Windows 7 weer opnieuw mogen installeren en mijn backup teruggezet. Wel een week data productie en vele uren kwijtgeraakt. Een volgende keer ga ik het toch weer proberen met eerst een update en daarna een schone installatie daar over heen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 14:30 Anoniem
  Sommige programma’s vooraf deactiveren !
  —————————————————–
  Na het upgraden van Windows 7 naar Windows 10 kwam ik er achter, dat een bepaald programma niet meer wilde opstarten en daarbij vroeg, een licentie aan te schaffen.
  Het betreffende programma werd in W10 kennelijk niet herkend als ‘al geregistreerd’.
  Gelukkig had ik net voorafgaand aan de upgrade-procedure een (Acronis) image gemaakt van mijn opstart- en programma-partities + de boot-partitie. Die heb ik toen alle terug gezet, en daarna via de vereiste procedure (van de leverancier) het programma gedeactiveerd, om zo her-activaring in Windows 10 mogelijk te maken, zonder een nieuwe licentie te hoeven kopen.
  Ik werk nu een maand met Windows 10; tot grote tevredenheid.

  Mijn advies: stap over op Windows 10, maar zorg er te allen tijde voor, een volledige image van jouw vorige systeem achter de hand te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 oktober 2015 16:29 Anoniem
  Heb op dit moment windows 10 geinstalleerd. Deze gaf na upgrade van windows 7 veel problemen. Heb na een tijdje een zuivere installatie gedaan en nu werkt deze windows beter. Daarna nog 2 keer vastgelopen na en update van een programma. Ik adviseer iedereen die met windows 10 gaat werken een backup te maken van de c schijf omdat windows 10 nog steeds kuren heeft en dit programma heeft me al €45 gekost om mijn pc weer gangbaar te maken omdat de windows bestanden beschadigd waren na een update. Heb verschillende malen een boze reactie aan microsoft gedaan maar nooit iets van vernomen. Zo als je ziet gratis bestaat niet en wij wel gratis microsoft helpen om de besturingssysteem van windows 10 steeds te verbeteren en dat is wel gratis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 oktober 2015 22:36 Anoniem
  SOMS GAAT HET TOCH NOG MIS, MIJN LAPTOP EEN MEDION 64 BIT MET EEN I 7 PROCESSOR EN 6 GB AAN GEHEUGEN IS AL 3 KEER NAA HET UPGRADEN VAN WINDOWS 10 GECRASHED EN NIET MEER TE HERSTELLEN GELUKKIG VOOR DE LAATSTE CRASH HAD IK EEN HERSTELSCHIJF GEMAAKT EN EEN ALGEHELE BACKUP GEMAAKT WAARDOOR HIJ NU WEER OP WINDOWS 7 DRAAID
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 oktober 2015 17:12 Anoniem
  Moeiteloos overstappen? Jullie zijn zeker aan het grappen hier want als ik zie hoeveel mensen moeite doen om er zo ver vanaf te blijven voor het moment…tis echt een flop aan het worden hoor met die W10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 oktober 2015 20:32 pietuithellevoet
  Windows 10 bevat het beste van Windows 7 en 8.1. Maar upgraden moet je alleen doen om Windows 10 gratis te mogen gebruiken. Is Windows 10 geactiveerd? Dan direct een schone installatie uitvoeren. Dan weet je zeker dat alles goed werkt. Helaas mislukt de upgrade nogal eens. Maar dat is met wat tijd en geduld is dat op te lossen door eerst je pc naar de fabrieksinstellingen terug te zetten. https://www.windowscorner.nl/windows10/installatie/wat-te-doen-als-de-upgrade-naar-windows-10-mislukt.php Overigens is nog niet alles up-to-date, o.a. HP apparaten hebben nog steeds problemen met energiebeheer. Maar daar valt mee te leven als je bedenkt dat Windows 10 sneller, beter en intuïtiever werkt dan z'n voorgangers.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2015 23:00 Anoniem
  10
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.