Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

Door: Jochem de Goede | 03 februari 2017 10:33

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Een van de problemen die Microsoft nog niet heeft opgelost met Windows is het eenvoudig migreren van je data, instellingen en applicaties bij aankoop van een nieuwe pc of laptop. In deze special geven we je tips om het overstappen naar Windows 10 zo pijnloos mogelijk te maken.

Je bestanden

Tip 01: Externe schijf

De eenvoudigste manier om je bestanden over te zetten naar je nieuwe pc of laptop, is door middel van een externe harde schijf. Zoek al je persoonlijke bestanden bij elkaar en verplaats deze naar de externe schijf. Je vindt je bestanden terug via Windows Verkenner en dan in de mappen bij C:\Gebruikers\[gebruikersnaam]. Zorg ervoor dat je alles verplaatst wat je nodig hebt, maar houd wel overzicht over alle mappen en bestanden. Koppel de schijf veilig los door in het systeemvak op de taakbalk op het usb-icoon te klikken en je schijf uit de lijst te kiezen. Sluit de schijf aan op je nieuwe pc of laptop en zet de bestanden op de juiste plek terug. Hiermee is het niet mogelijk om instellingen te kopiëren. Die zullen we apart per applicatie over moeten zetten, indien mogelijk. Lees ook: Voorkom irritaties en maak Windows 10 gebruiksvriendelijk.

Tip 01 De eenvoudigste manier om je bestanden terug te zetten, is door ze te kopiëren naar een externe harde schijf.

Tip 02: Bestandsgeschiedenis

Als je de ingebouwde back-uptool van Windows 8.1 (Bestandsgeschiedenis) gebruikte, dan heb je de mogelijkheid om je oude back-up te gebruiken met je nieuwe Windows 10-pc om zo je bestanden te herstellen. Daarvoor sluit je de back-upschijf die je gebruikt voor Bestandsgeschiedenis aan op je nieuwe pc of laptop. Ga dan in Windows 10 naar het Configuratiescherm en dan naar Systeem en beveiliging / Bestandsgeschiedenis. Klik rechts op Station selecteren. Blader naar de schijf van je oude back-ups. Indien je een netwerklocatie gebruikt, klik op Netwerklocatie toevoegen en blader naar de map van Bestandsgeschiedenis. Zodra je die vorige locatie hebt gekozen, zet je een vinkje bij Ik wil een oudere back-up van dit station voor Bestandsgeschiedenis gebruiken. Zodra je dat aanvinkt, kun je daaronder een van je back-ups selecteren en zie je meteen wanneer die back-ups gemaakt zijn. Klik op OK om de instellingen op te slaan. Om je bestanden te herstellen, klik je links op Persoonlijke bestanden terugzetten. Selecteer dan alle mappen en klik op de groene knop onderaan om de bestanden op de originele locatie terug te zetten.

Tip 02 Met Bestandsgeschiedenis kun je een back-up herstellen van je vorige pc of laptop.

Tip 03: Windows 7-back-up

Voor een back-up gemaakt in Windows 7, ga je naar het Configuratiescherm in Windows 10 en klik je op Back-up maken en terugzetten (Windows 7) bij Systeem en beveiliging. Klik dan op Een andere back-up selecteren voor het terugzetten van bestanden. Blader naar het station of de netwerklocatie waar de back-up van je oude pc of laptop is opgeslagen. Kies daarna de betreffende back-up uit de lijst en klik op Volgende. Vink de optie aan Alle bestanden in deze back-up selecteren en klik op Volgende. Kies daarna waar je ze terug wilt zetten: naar de oorspronkelijke of een andere locatie. Het is aan te raden naar een andere locatie te herstellen, omdat ook de map AppData meekomt en die kun je beter niet herstellen naar een nieuwe pc. Daarnaast kan het zijn dat je gebruikersnamen op de oude en nieuwe pc’s verschillen als je ingelogd bent met een Microsoft-account. Als je een locatie hebt gekozen, klik je op Terugzetten om het herstel te starten.

Tip 03 Ook als je de Windows 7-backuptool gebruikt, kun je die in Windows 10 terugzetten.
Een back-up gemaakt via de Windows 7-back-uptool kun je ook in Windows 10 terugzetten

Tip 04: Lokaal netwerk

Als je niet de beschikking hebt over een externe harde schijf of als deze niet genoeg schijfruimte heeft, dan kun je ook bestanden kopiëren en plakken via je lokale netwerk door de schijf te delen. Dan is het wel nodig dat je oude pc of laptop enige tijd aan kan staan. Om op Windows Vista, 7 of 8.1 je schijf te delen, ga je naar de Windows Verkenner. Klik met links op Computer of Deze pc en klik met de rechtermuisknop op de schijf die je wilt delen. Kies voor Eigenschappen en ga naar het tabblad Delen. Klik op Geavanceerd delen en vink de optie Deze map delen aan. Klik op OK / Sluiten. Op je nieuwe Windows 10-computer ga je naar Verkenner en klik je in de linkerbalk op Netwerk. Dubbelklik op de naam van je computer en voer de gebruikersnaam en wachtwoord van die pc in om te verbinden. Je ziet een lijst met mappen, waaronder een map met de schijfletter, bijvoorbeeld C. Daar vind je al je oude bestanden terug.

Tip 04 Als je geen externe harde schijf hebt, kun je je hele schijf delen op het netwerk.

Mail

Tip 05: E-mail exporteren

Om je e-mail vanuit Windows Mail in Windows Vista te importeren, open je in Windows Vista de Mail-applicatie en klik je op Bestand / Exporteren / Berichten. Gebruik je nog Windows Live Mail van het Windows Essentials 2012-pakket, dan is het sowieso tijd om over stappen, want ondersteuning daarvoor is per 10 januari 2017 beëindigd. Om je mail te exporteren vanuit Windows Live Mail, klik je linksboven op de blauwe knop en kies je voor E-mail exporteren / E-mailberichten. De stappen voor beide programma’s zijn nu hetzelfde. Kies voor Microsoft Windows Mail. Gebruik je Microsoft Exchange, dan hoef je je mail niet te exporteren, want deze blijft veelal op de mailserver staan. Klik op Volgende. Klik op Bladeren om te kiezen waar de geëxporteerde berichten opgeslagen moeten worden, bijvoorbeeld op je externe harde schijf. Klik weer op Volgende. Kies dan de mappen die je wilt exporteren of kies voor Alle mappen. Klik op Volgende / Voltooien en verplaats achteraf de mappen naar je nieuwe Windows 10-pc of -laptop.

Tip 05 In Windows Live Mail kun je zo je e-mail exporteren.

Tip 06: E-mail importeren

Helaas is het zo dat de ingebouwde Mail-app van Windows 10 geen mogelijkheid heeft om e-mail te importeren. Dat is vreemd, want als je op een van je e-mails dubbelklikt, opent de Mail-app van Windows 10 die gewoon netjes. Je hebt dan twee keuzes: of je laat de mail zo staan in een map, als archief, of je stapt over op een andere mailclient, zoals Microsoft Office Outlook of Mozilla Thunderbird. Wij kiezen voor die laatste optie en dan Thunderbird.

Je kunt Thunderbird hier vinden. Zet je account op door de juiste accountinstellingen in te vullen. Je kunt dan de eml-bestanden importeren met de add-on ImportExportTools. Na installatie klik je rechtsboven op het hamburgermenu en kies je voor Add-ons. Klik rechtsboven op het tandwiel en kies voor Add-on installeren via bestand. Kies de net gedownloade add-on. Zodra je Thunderbird opnieuw hebt gestart, selecteer je links de map waarnaar je mail wilt importeren. Druk dan op de Alt-toets om de menubalk weer te geven en ga naar Extra / Importeren/exporteren in mbox/eml-opmaak / Alle EML-bestanden uit een map importeren / ook uit submappen. Blader dan naar de map van je bestanden en klik op Openen om alles te importeren.

Tip 06 Thunderbird kan met een add-on wel e-mail importeren.

Tip 07: Outlook

Als je je e-mail wilt overzetten van Outlook 2010, 2013 of 2016 naar je nieuwe pc of laptop, is het nodig om de pst-bestanden over te zetten. Dat zijn de Outlook-databestanden waar al je e-mails in zijn opgeslagen. Tenminste, dat is alleen nodig als je pop3 gebruikt en daarmee dus e-mail lokaal hebt opgeslagen. Dat zal vaak het geval zijn als je e-mail van je internetprovider gebruikt. Zorg ervoor dat Outlook gesloten is voordat je begint. Op je oude pc vind je die pst-bestanden terug door de Windows Verkenner te openen en vervolgens het volgende pad in de adresbalk te kopiëren: %localappdata%\Microsoft\Outlook.

Kopieer daar alle pst-bestanden die je ziet. Installeer daarna Outlook op je nieuwe pc en stel je accounts in. Zodra je accounts zijn ingesteld, kun je het pst-bestand weer importeren. In Outlook 2007 ga je daarvoor naar Bestand / Importeren en exporteren. In Outlook 2010 is dat Bestand / Openen / Importeren en in Outlook 2013 of 2016 vind je het bij Bestand / Openen & Exporteren / Importeren/exporteren. Kies dan voor Gegevens uit een ander programma of bestand importeren en kies het betreffende pst-bestand. Klik op Volgende en kies welke mappen je wilt importeren en onderaan in welk account de e-mail moeten worden opgeslagen. Klik op Voltooien om het proces te starten. In het pst-bestand zijn ook bijlages opgeslagen.

Tip 07 In Outlook importeer je eenvoudig PST-bestanden van je oude computer.

0 Reactie(s) op: Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.