Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

Door: Jochem de Goede | 03 februari 2017 10:33

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2

Browser

Tip 08: Internet Explorer

Vanuit Internet Explorer is het mogelijk om je favorieten, feeds en cookies te exporteren. Daarvoor ga je in Internet Explorer in het menu naar Bestand / Importeren/exporteren (druk op de Alt-toets als je het menu niet ziet). Kies voor Exporteren naar een bestand en selecteer wat je mee wilt nemen en waar het opgeslagen moet worden. Verplaats het bestand naar je nieuwe pc en doe daar hetzelfde, maar kies dan voor Importeren. Er mist nu wel één groot onderdeel: je wachtwoorden.

De volgende stappen zijn voor IE-versie 11 op Windows 7 en nieuwer. Je kunt ze daar individueel als volgt inzien: ga via de menubalk of het tandwiel rechtsboven naar Internetopties. Ga dan naar het tabblad Inhoud en kies voor Instellingen bij Automatisch invullen. Klik op Wachtwoorden beheren. Je ziet nu alle wachtwoorden die zijn opgeslagen in Internet Explorer. Als je een item selecteert, kun je bij het wachtwoord op Weergeven klikken. Vul het wachtwoord van je gebruikersaccount in om het wachtwoord te zien. Voor Windows Vista gebruik je IE Passview. Klik op Download IE PassView In Zip file. Pak de zip uit en voer iepv.exe uit. Je ziet je wachtwoorden nu als platte tekst in de lijst.

Tip 08 Op Windows Vista met IE9 gebruik je IE PassView om je wachtwoorden in te zien.
Als je Firefox gebruikt, is het eenvoudig om over te stappen van je oude naar nieuwe computer

Tip 09: Mozilla Firefox

Als je Mozilla Firefox gebruikt, is het eenvoudig om over te stappen van je oude naar nieuwe computer. De eenvoudigste oplossing is om een Mozilla-account aan te maken en Firefox Sync aan te zetten. Als je daarna inlogt op Firefox op je nieuwe pc, verschijnen vanzelf je extensies, thema’s, bladwijzers, wachtwoorden en meer. In Firefox ga je hiervoor naar het hamburgermenu rechtsboven in beeld. Klik op Aanmelden bij Sync / Beginnen. Vul een e-mailadres en wachtwoord in om een account aan te maken en klik op Volgende.

Het aanmaken van een account is nu klaar. Om te selecteren wat er allemaal gesynchroniseerd moet worden, ga je weer naar het hamburgermenu en dan naar Opties. Klik op Sync en vink aan wat je over wilt zetten. Op je nieuwe pc ga je ook naar Sync zoals zo net. Klik nu onderaan op Hebt u al een account? Meld u aan. Log even in en je gegevens worden automatisch overgezet. Maak je liever geen gebruik van de cloud? Dan zal je handmatig de Firefox-profielbestanden moeten kopiëren en plakken naar je nieuwe pc. Je opent je profielmap als volgt: klik op het hamburgermenu en daarna onderaan op het vraagteken. Ga naar Probleemoplossingsinformatie. Klik bij Toepassingsbasics op Map tonen. In die map staan al je profielbestanden die je over moet zetten.

Tip 09 Met Firefox Sync zet je eenvoudig je browsergegevens over van de oude naar je nieuwe pc.

Tip 10: Google Chrome

De eenvoudigste manier om je gegevens van Google Chrome over te zetten naar je nieuwe pc, is om in te loggen in Chrome met je Google-account. Daarvoor klik je rechtsboven naast de minimaliseerknop op de gebruikersknop en klik je op Inloggen op Chrome. Heb je geen Google-account? Klik op Meer opties / Nieuwe account maken. Nadat je bent ingelogd, klik je rechtsboven naast de adresbalk op de drie puntjes en ga je naar Instellingen. Klik dan bovenaan op de pagina op de knop Geavanceerde synchronisatie-instellingen. Je kunt nu selecteren wat je allemaal wilt synchroniseren, zoals apps, automatisch aanvullen, browsergeschiedenis, bladwijzers en meer. Om toegang tot je browsergegevens te krijgen op je nieuwe pc, log je daar ook in Chrome in op dezelfde manier als net.

Tip 10 Na het inloggen in Google Chrome kun je al je oude data tussen pc’s synchroniseren.

Contactpersonen

Tip 11: Contacten export

De eenvoudigste manier om je contactpersonen over te zetten van je oude pc naar je nieuwe is om ze te importeren in Outlook.com, Gmail of Microsoft Office Outlook. Vervolgens log je in de Windows 10-app Personen in met een van je online-accounts of gebruik je Outlook van Office. Om aan de slag te gaan, exporteer je je contactpersonen als komma gescheiden bestand (csv) of als vcard. In Windows Live Mail exporteer je je contacten door linksonder op Contactpersonen te klikken. Ga daarna rechtsboven in het Lint naar Exporteren.

Kies voor Kommagescheiden waarden (.CSV), kies de map waar je de contacten wilt neerzetten en klik op OK. In Windows Vista ga je in Windows Mail naar Bestand / Exporteren / Windows Contactpersonen. Kies dan voor csv als je exporteert naar Gmail, of voor vcard als je exporteert naar Office Outlook. Helaas kan het csv-bestand van Windows Mail niet in Outlook.com en Office Outlook geïmporteerd worden. Outlook.com ondersteunt bovendien niet het importeren van vcard-bestanden. Klik op Exporteren en kies een plek om het bestand op te slaan. Klik op Volgende en kies nu alle velden door deze aan te vinken. Let op dat je ook omlaag scrolt. Als je de Personen-app in Windows 8.1 gebruikt, dan hoef je niets te exporteren, want die data zijn afkomstig uit je online accounts.

Tip 11 Het csv-formaat van Windows Contactpersonen in Vista wordt niet ondersteund door Outlook.com en Microsoft Office Outlook.

Tip 12: Contacten import

In Windows 10 kun je je contactpersonen niet direct importeren. In plaats daarvan zal je ze in een clouddienst als Gmail of Outlook.com moeten importeren en vervolgens daarmee in een Windows 10-app inloggen. Voor Outlook.com ga je hiernaartoe. Klik rechtsboven op het tandwiel en kies voor Opties. Klik op Contactpersonen importeren en kies waarvandaan je ze hebt geëxporteerd. Kies voor Windows Live Mail. Blader naar het csv-bestand van net en klik op Uploaden. Voor Gmail ga je hiernaartoe. Klik rechts op Meer / Importeren. Klik op CSV- of vCard-bestand / Naar oude versie van contacten. Klik links op Contacten importeren… in het nieuw geopende tabblad. Selecteer het csv-bestand en klik op Importeren. In Outlook 2016 ga je naar Bestand / Openen / Importeren/exporteren. Kies als je een csv importeert voor Gegevens uit een ander programma of bestand importeren en klik op Volgende. Kies voor Door komma’s gescheiden waarden / Volgende. Kies het csv-bestand en klik op Volgende. Kies de doelmap, dus Contactpersonen en ga door. Klik op Voltooien om te starten met het importeren. Importeer je een vcard, kies dan voor Een VCARD-bestand (.vcf) importeren en kies de betreffende bestanden.

Tip 12 Met Outlook importeer je eenvoudig csv-bestanden.

Software

Windows Easy Transfer?

Windows Easy Transfer was een handig programma om je bestanden, foto’s en muziek over te zetten. Het was in gebruik van Windows XP tot en met Windows 8.1. Helaas bestaat het niet meer sinds Windows 10. Waarom precies, zullen we niet weten. Je kon data overzetten met een kabel, via het netwerk of zelfs met een usb-stick. Sinds Windows 10 is het programma niet meer beschikbaar. Als alternatief bood Microsoft gratis tijdelijk PCmover Express aan van LapLink. Dat aanbod is helaas alweer verlopen, jammer want het was wel een handig programma. Nu betaal je er echter 12 euro voor. Of je het dat waard vindt, moet je zelf bepalen. Het alternatief is het volgen van de stappen in dit artikel. De Express-versie zet alleen bestanden, gegevens, instellingen en gebruiksprofielen over. De Professional-versie kan ook bepaalde software overzetten.

Tip 13: EaseUS Todo PCTrans

Met EaseUS Todo PCTrans is het mogelijk om maximaal twee programma’s van de ene naar de andere computer over te zetten. Je downloadt het hier. Download het bestand en voer het uit op zowel de oude als de nieuwe computer. Kies na de installatie voor Via network connection. Op je oude computer kies je de oude pc of laptop uit de lijst en klik je op Connect. Heb je verbindingsproblemen, schakel dan firewall en antivirus uit. Kies welke applicaties je wilt overzetten, door op het potloodje rechts bij Applications te klikken. In de lijst zie je welke applicaties sowieso geschikt zijn om over te zetten en welke waarschijnlijk geschikt zijn. We raden aan om alleen de sowieso geschikte te selecteren. Met de waarschijnlijke applicaties hadden we namelijk niet zo veel succes, maar dat kan per pc verschillen. Je kunt eventueel ook persoonlijke bestanden overzetten. Klik op Transfer om het overzetten te starten.

Tip 13 Kies je oude pc uit de lijst en klik op Connect om verbinding te maken.
In Windows 10 kun je niet direct contactpersonen importeren

Tip 14: Programmalijst

Om te weten welke software je allemaal moet overzetten, is het maken van een lijst handig. Die lijst kun je dan op je nieuwe pc zetten, zodat je altijd weet welke software je nog moet installeren. De eenvoudigste manier om zo’n lijst te genereren, is via CCleaner, dat je hier downloadt. Voer het gedownloade bestand uit en volg de installatiestappen. In het hoofdscherm van CCleaner ga je dan naar het tabblad Gereedschap. Kies voor Programma’s deïnstalleren. Wacht even tot de lijst is geladen en klik rechtsonder op Opslaan als tekstdocument en sla het tekstbestand op een handige locatie op. Verplaats het naar je nieuwe pc, waarna je de lijst af kunt gaan en de software opnieuw kunt installeren.

Tip 14 Om niet te vergeten welke software allemaal overgezet moet worden, kan een lijst helpen.

Tip 15: Productsleutels

Veel software moet nog geactiveerd worden met een licentiesleutel, waarvan je misschien na al die jaren het overzicht kwijt bent geraakt. Met Jelly Bean Keyfinder kun je van meer dan driehonderd programma’s eenvoudig en gratis de licentiesleutel terughalen, zodat je de licentie kunt overzetten op je nieuwe pc of laptop. Je downloadt Keyfinder hier. Start na de installatie het programma, waarna Keyfinder direct de software scant en de productsleutel eruit haalt. Je kunt de sleutels exporteren naar txt- of csv-bestand, door op File / Save As te klikken. Het is een goed idee om gevonden software voordat je die installeert op je nieuwe pc of laptop te verwijderen of te deactiveren, zodat je later geen last krijgt van activatieproblemen. Raadpleeg de handleiding van de software hoe je precies het betreffende programma kunt deactiveren.

Tip 15 Met Jelly Bean Keyfinder vind je eenvoudig productsleutels terug.

0 Reactie(s) op: Zo stap je moeiteloos over op Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.