Zo stap je eenvoudig over op een nieuwe pc

Door: Martin Gijzemijter | 21 februari 2014 08:00

How To

Een nieuwe pc installeren voelt fijn. Het ding is (doorgaans) razendsnel, draait als een zonnetje, maar...is ook een schone lei als het gaat om media en instellingen. Moet je dan écht alles zelf opnieuw configureren? Gelukkig niet, dankzij de Easy Transfer Tool die in Windows is ingebouwd.

Easy Transfer Tool?

De Windows Easy Transfer-tool is een wizard die je helpt om de belangrijkste zaken van je oude computer over te brengen naar je nieuwe computer. Dat is fijn, want zo haal je alles wat je wilt hebben van je oude pc af, terwijl je de zaken die je niet wilt hebben, daar lekker laat staan, zodat je op je nieuwe pc kunt genieten van het beste van twee werelden: een nieuwe snelle machine én je oude bestanden binnen handbereik.

Het fijne van Windows Easy Transfer is dat deze ook nog geïnstalleerd kan worden op Windows XP, hetgeen betekent dat vrijwel iedereen van deze methode gebruik kan maken, tenzij het écht een antieke computer betreft met, bijvoorbeeld Windows 98.

De Easy Transfer Tool helpt je eenvoudig je oude bestanden overzetten.

Easy Transfer Tool gebruiken op je oude pc

Je gebruikt de Windows Easy Transfer-tool twee keer, eenmaal op je 'oude' computer, en eenmaal op je nieuwe computer. De eenvoudigste manier om de Easy Transfer-tool te starten is door op de Start-toets te drukken en Easy Transfer in te typen. Het programma zal direct worden gevonden, waarna je erop kunt klikken.

In het startscherm zie je direct welke gegevens je precies kunt overbrengen tussen computers. Klik op Volgende. Vervolgens dien je te kiezen via welke methode je gegevens over wilt zetten, waarbij je kunt kiezen uit een Easy Transfer-kabel, het netwerk of via een harde schijf of USB-station. De eerste optie is wellicht het makkelijkst, maar we achten de kans klein datje zo'n kabel hebt liggen, optie twee is alleen handig als je netwerk goed is geconfigureerd, en optie drie werkt voor iedereen, dus kiezen we daarvoor.

Geef nu aan dat je de tool uitvoert op je 'oude' pc. Er zal dan worden gescand wat er kan worden overgezet. Selecteer de gegevens die wilt overzetten en klik op Volgende. Tot slot geef je een wachtwoord in om het Easy Transfer-bestand mee te beveiligen en sla je het bestand op op een externe schijf.

Eerst dien je de tool uit te voeren op je oude pc, om de bestanden te selecteren.

Windows Easy Transfer op je nieuwe pc

Sluit de schijf in kwestie nu aan op je nieuwe pc. Start wederom de Easy Transfer-tool, kies wederom voor de laatste optie (harde schijf of USB-station) en geef ditmaal aan dat je de tool uitvoert op je nieuwe pc. Klik op Ja bij de vraag of de bestanden van je oude computer met Easy Transfer zijn opgeslagen op een externe harde schijf. Blader nu naar de map waarin je het bestand hebt opgeslagen, selecteer dit bestand en klik op Openen. De bestanden van je oude pc worden nu via het Easy Transfer-bestand overgezet naar je nieuwe pc, terwijl jij wat anders kunt gaan doen.

Daarna doe je hetzelfde op je nieuwe pc, en voila, alles wordt overgezet.

5 Reactie(s) op: Zo stap je eenvoudig over op een nieuwe pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 21 februari 2014 08:49 Anoniem
  De tool is in Windows 8.1 helaas veranderd, en zegt alleen nog data van Windows 7, 8 en RT te kunnen overzetten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2014 22:01 Anoniem
  Kun je ook gegevens van (oud) XP overzetten naar (nieuw) W7 ?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 november 2015 17:54 Anoniem
  Ik wil de bestanden van mijn oude PC overzetten naar mijn nieuwe PC, op de oude draait windows7 en op de nieuwe windows10 lukt dat ook met de Windows Easy Transfer ??
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 april 2016 01:50 Anoniem
  wat een waardeloze tool
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 mei 2016 16:27 Anoniem
  werkt het ook op windows 10?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.