Zo stel je een gastaccount in op je pc

Door: redactie-computertotaal | 26 januari 2016 11:10

How To

Laat je weleens een vriend of kennis achter je computer plaatsnemen? Dan ken je vast het gevoel: 'gaat dat wel goed?'. Diegene kan dan namelijk bij je foto's, e-mail en al je bestanden. Lees hoe je dit eenvoudig oplost met een gastaccount.

Stap 1: Mag ik even?

Zodra je 'Ja' antwoordt op de vraag 'Mag ik even mijn mail checken op je computer?' ontstaat er mogelijk een probleem. Iemand neemt plaats achter de pc of laptop en kan 'per ongeluk' zien welke websites je bezoekt, e-mailberichten openen en door je foto's bladeren. Lees ook: 3 essentiële tips voor Windows 10.

Met een kleine inspanning is het mogelijk om zelfs alle wachtwoorden te tonen. Door een kwaadwillende is hiervoor overigens echt geen technische kennis vereist als diegene een van de vele Nirsoft-programma's gebruikt. Dit alles is eenvoudig te voorkomen door een gastaccount van Windows te gebruiken. Dit account is standaard uitgeschakeld, maar eenvoudig te activeren.

Stap 2: Gastaccount

In Windows 10 is het aanmaken van een gastaccount onnodig ingewikkeld gemaakt. In Windows 8 was het immers een fluitje van een cent. Klik op de Startknop en ga naar Instellingen > Accounts. Onder het tabblad Familie en andere gebruikers vind je de optie Iemand anders aan deze pc toevoegen. Een nieuw scherm opent en Microsoft vraagt om je e-mailadres of telefoonnummer, maar dat heb je niet nodig. Klik in plaats daarvan op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon. Klik in het volgende scherm op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Verzin een naam voor je gastaccount, laat de wachtwoordvelden leeg en druk op Volgende. Het gastaccount is nu ingesteld.

Het is een beetje omslachtig, maar ook in Windows 10 kun je een gastaccount instellen.

Windows 8-gebruikers activeren het gastaccount via Charms-balk / Zoeken / Gastaccount. In Windows 7 ga je naar Start / Configuratiescherm / Gebruiksaccounts en ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts / Een ander account beheren. Er verschijnt een overzicht van alle aanwezige accounts. In de lijst staat ook Gast met hieronder de melding Gastaccount is uitgeschakeld. Klik op Gast en kies Inschakelen. Herstart de computer.

De gastgebruiker verschijnt in het aanmeldscherm. Klik dit account aan om in te loggen als gast. De gastgebruiker kan geen programma's installeren of instellingen wijzigen, maar wel internetten en daar gaat het meestal om. De gast krijgt geen toegang tot je persoonlijke foto's, muziek en documenten. Neem de proef op de som en probeer via de Windows Verkenner in de map C:\Gebruikers een map van een andere gebruiker te openen.

Stap 3: Windows-toets+L

Vanaf nu kun je vrienden, familie en kennissen veilig achter je computer laten plaatsnemen. De optie om aan te melden als gast wordt bij elke computerstart getoond. Je kunt ook tijdens het computeren overschakelen naar het gastaccount. Gebruik hiervoor de toetscombinatie Windows-toets+L. Klik op voor Andere gebruiker en open het gastaccount.

Voorkom 'snuffelaars' in je persoonlijke zaken: activeer het gastaccount van Windows.

Om te voorkomen dat een gastgebruiker zich alsnog kan aanmelden als een andere gebruiker, kun je een wachtwoord instellen voor de andere accounts. In Windows 8 is deze instelling te vinden via de zoekopdracht Aanmeldingsopties. Windows 7-gebruikers gaan naar Start / Configuratiescherm / Gebruiksaccounts en ouderlijk toezicht / Gebruikersaccounts. Klik hier op Een wachtwoord voor uw account instellen.

7 Reactie(s) op: Zo stel je een gastaccount in op je pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 16 mei 2014 12:11 Anoniem
  het is wel handig als je dat effe ruim van tevoren regelde, niet dat je pas die gastaccount gaat aanmaken, wanneer de gast er al is, anders krijg die gast/bezoeker helemaal de indruk, van, vertrouw je me niet. Dat heb je met dat van tevoren gemaakte gastaccount ook wel, maar dan ligt het er iet zo dik op.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2014 21:55 darknessblade
  je kan ook een browser gebruiken met een account, en dan uitloggen uit dit account, (maxthon heeft zo'n functie)
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 mei 2014 01:14 Error404html
  mooi uitgelegd
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 mei 2015 22:15 Anoniem
  hoe stel je in zodat de gastaccount een eigen plaatje/logo krijgt. Dus de knop waarop moet geklikt worden om gastaccount te openen. Voor Windows 8.1 Nu is dat een saai windows plaatje en ik wil er een leuke foto plaatsen van de gast.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 september 2015 21:50 Anoniem
  hoe ka het dat iemand die bij mij thuis een gast acount had toch toegang had op al mijn foto bestanden en backups vind dat zo raar
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 januari 2016 15:54 Oscar
  Dat komt omdat je bij het gastaccount vergeten bent, de gebruikersrechten te beperken, Wanneer jou gemaakte gastaccount de zelfde gebruikersrechten/mogelijkheden heeft. als jou eigen account, heeft die gast gebruiker automatisch toegang tot jou persoonlijke bestanden. Bij het maken van een extra account, heeft die extra (gast) acccount namelijk automatisch de zelfde gebruikersrechten/mogelijkheden. Daarom is het belangrijk. Bij het maken van een gastaccount direct gebruikers/ toegangsbeperkingen instellen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2018 16:02 marcelservicedesk
  Voor Windows10 werkt deze methode niet (meer).

  Wil je snel en eenvoudig het gast-account activeren? - doe dan dit:
  ga naar "start" (windowsknop) en type: computerbeheer
  Open computerbeheer en ga naar "lokale gebruikers en groepen"
  Daar in de map "Gebruikers" staat het gast account
  Activeer deze ~ et voila
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.