Zo stel je een nieuwe Chromebook in

Door: derek-walter | 12 maart 2015 10:29

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Het instellen van een nieuwe Chromebook is veel eenvoudiger dan het instellen van een nieuwe pc. Chromebooks hebben geen enorme updates of antivirussoftware nodig. Je begint gewoon door in te loggen met je Google-account (of een account aan te maken, als je er nog geen hebt).

Dat gezegd hebbende: Chromebooks hebben een aantal unieke eigenaardigheden - zoals beperkte offline mogelijkheden en een ingewikkelde manier om een printer te verbinden. Hier is alles wat je moet weten om je nieuwe Chromebook op de juiste manier in te stellen - beginnend met de tools waarmee je de Windows-software kunt vervangen die gewoon niet op een Google-laptop wil werken. Lees ook: Aan de slag met een Chromebook.

Leven op het web, overleven offline

Ja, Chromebooks zijn voornamelijk kanalen naar het web. Maar afgezien van zeer specifieke computereisen, zoals high-end gaming of video- of beeldbewerking, is de kloof tussen wat een Chromebook wel en niet kan snel kleiner aan het worden. Er zijn een paar geweldige, krachtige web-apps beschikbaar die inmiddels de elementaire desktopsoftware van de meeste mensen kunnen vervangen.

Offline werken in Google Docs, Sheets en Drive is ook mogelijk.

Adobe is een Chrome-vriendelijke versie van Photoshop aan het bouwen, terwijl Microsoft Skype naar het web gaat brengen. Het volledig gratis Office Online werkt met traditionele Office-documenten en biedt voldoende functies voor gewone gebruikers. Een aantal recente initiatieven van Humble Bundle en Mozilla duiden op een betere toekomst voor web-gebaseerd gamen.

Met Ctrl+Alt+? haal je de geheime sneltoetsen tevoorschijn.

Het andere typische nadeel van Chromebooks is dat ze offline niet zo handig zijn. Dat klopt deels nog steeds wel, maar Google en vele andere ontwikkelaars hebben hard gewerkt om offline mogelijkheden in hun web-apps mogelijk te maken. De Chrome Web Store (de digitale etalage voor Chrome-apps) heeft zelfs een apart gedeelte voor offline apps. Het Chrome App-ecosysteem heeft het afgelopen jaar een grote vlucht genomen.

Je Chromebook voorbereiden op offline gebruik

Naast de Chrome Apps zijn er verscheidene native Chromebook-apps en -functies die geconfigureerd kunnen worden voor offline gebruik.

Zo kun je met Google's Gmail Offline - je raadt het al - met Gmail werken terwijl je offline bent. Download de app via de Chrome Web Store, en open het via de Chrome OS app launcher. Vervolgens wordt er gevraagd of je je berichten offline wil opslaan. (Als je op meerdere Google accounts bent ingelogd, klik dan op het e-mailadres onderaan om te selecteren waar je je e-maildata wil opslaan.) Zodra dit is ingeschakeld, kun je met Gmail Offline berichten aanmaken en beantwoorden die in het cache worden opgeslagen, en zodra je weer online bent worden ze verstuurd.

Met de Gmail Offline-app kun je je e-mail gebruiken zonder een internetverbinding.

Mensen die veel gebruik maken van Google Drive kunnen naar de instellingenpagina gaan (klik op het moersleutelicoon aan de rechterbovenkant) binnen Drive om offline opslag in te schakelen. Dan worden al je documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen naar je Chromebook gesynchroniseerd. Net als met Gmail worden je wijzigingen naar de Drive-server gesynchroniseerd zodra je weer online bent. Maar wees bedacht op de beperkte opslagruimte op de meeste Chromebooks: de bestanden die op je Google Drive staan kunnen gemakkelijk de capaciteit van je Chromebook overschrijden.

0 Reactie(s) op: Zo stel je een nieuwe Chromebook in

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.