Zo stel je een standaard mail-app in binnen Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 24 december 2021 09:08

Nieuws

Is Outlook je favoriete mail-app of gebruik je liever een ander mailprogramma, zoals Thunderbird van Mozilla? Dan wil je natuurlijk dat deze mail-app standaard opent in Windows 11, als je bijvoorbeeld in je browser op een mailadres klikt. Gelukkig kun je vrij gemakkelijk een standaard mail-app instellen. Hoe je dat doet, leggen we uit in dit artikel.

Ga in Windows 11 naar de Instellingen-app door op je toetsenbord de combinatie van de Windows-knop en ‘i’-toets te gebruiken of ga naar de instellingen via het startmenu. In de Instellingen-app kies je links in het menu voor Apps en vervolgens voor Standaard-apps. In de zoekbalk onder Standaardwaarden voor toepassingen instellen tik je de naam van je mail-app in en wanneer deze in de zoekresultaten opduikt, klik je erop.  

Mailto:-linkjes

Belangrijk is nu het kopje MAILTO dat verwijst naar de mailto:-linkjes die je op het internet weleens tegenkomt. Deze linkjes verwijzen naar een e-mailadres en wanneer je op zo’n link klikt kun je direct vanuit je mailprogramma een mail naar dit adres versturen. Je wilt dus dat je meteen in je eigen maildienst komt wanneer je op zo’n linkje klikt. 

Onder MAILTO zie je welke app er opent als je op de mailto:-link klikt. In het onderstaande geval is dit de Chrome-browser. De linkt opent dan als een leeg tabblad in je browser: daar heb je feitelijk niks aan. Wil je dit veranderen in een andere app, dan kun je op Google Chrome klikken. 

Mailto:-linkjes worden nu standaard in Chrome geopend. Kies hier voor je favoriete mailapp.

Vervolgens word je gevraagd Hoe wilt u dit openen? en kies je de gewenste app. Iedere keer als je op een mailto:-link klikt, wordt je gekozen mail-app standaard geopend. Er is (nog) geen aparte app voor Gmail-app, maar je kunt wel je Gmail-account koppelen aan de Mail-app in Windows om direct vanuit je account te kunnen mailen als je op een mailto:link klikt. 

In dit artikel leggen we uit hoe je al je accounts kunt onderbrengen in de Mail-app.

.eml bestanden

In het menu voor standaard-apps kun je ook een standaard-app instellen voor .eml-bestanden. Dit zijn e-mailberichten die als tekst zijn opgeslagen door een mailprogramma als Microsoft Outlook of Apple Mail. Het bevat de inhoud van het bericht, samen met het onderwerp, de afzender, de ontvanger(s) en de datum van het bericht. 

Onder .eml kun je op dezelfde manier als bij MAILTO de standaard-app veranderen, waarna .eml-bestanden dan in die app worden geopend.    

0 Reactie(s) op: Zo stel je een standaard mail-app in binnen Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.