Zo verander je de systeemtaal van je Mac of Windows-pc

Door: Justin Doornekamp | 17 september 2022 09:41

How To

Standaard komt de systeemtaal van je Mac en Windows-pc overeen met de taal uit het land waar je je desktop of laptop hebt gekocht. Heb je je pc in Nederland gekocht, dan is de systeemtaal ook Nederlands. Wil je dat veranderen? Dat kan!

Taal veranderen op Mac

Om de systeemtaal van je Mac te veranderen, ga je naar het Apple-menu in de linkerbovenhoek van het scherm. Open Systeemvoorkeuren en klik op Taal en regio. Sleep de gewenste taal naar de bovenste positie in de lijst van voorkeurstalen. Als de gewenste taal niet in de lijst voorkomt, klik je op + om deze toe te voegen. Apple maakt een onderscheid tussen talen die volledig worden ondersteund in macOS en die niet volledig worden ondersteund. In het laatste geval is een taal alleen beschikbaar op bepaalde websites en in apps die je gebruikt.

Taal veranderen in Windows

In Windows 10 kun je naar het startmenu gaan en klikken op Instellingen en vervolgens op Tijd en taal. Tik links in de menubalk op Taal (of Taal en regio in Windows 11). Hier kun je de weergavetaal veranderen. Zie je alleen Nederlands staan, dan moet je bij de optie Een taal toevoegen zijn. Zoek een taal op en je ziet direct of deze wordt ondersteund als weergavetaal, spraakherkenning of tekst-naar-spraak. Kies de taal en druk op Volgende. Nu word je gevraagd het taalpakket te downloaden en te installeren. In Windows heb je ook enkele optionele taalfuncties, waaronder Handschrift. Dit is vooral handig als je vaak op een touchscreen schrijft. Het systeem herkent dan de zinnen die je in de gekozen taal hebt geschreven. Nadat het taalpakket is geïnstalleerd, vind je de taal in het dropdownmenu onder Windows-weergavetaal

In het dropdownmenu vind je alle taalpakketten die op je pc geïnstalleerd zijn.

Taal veranderen voor specifieke apps

Wil je alleen de taal voor bepaalde apps aanpassen, dan kan dat ook. Ga op je Mac weer naar Taal en regio en klik op Apps. Druk op + om een app en een taal te selecteren uit de venstermenu's en klik op Voeg toe. Je zult merken dat het per app kan verschillen welke talen er worden ondersteund.

Vervolgens kun je in de lijst die hierdoor ontstaat op ieder moment de taal van een app wijzigen. Je kunt een app ook weer uit de lijst verwijderen. Als je dit doet, dan wordt de standaardtaal van de app weer gebruikt.

In Windows 10 is het wat moeilijker om de taal voor bepaalde apps aan te passen. Dit pas je doorgaans in de app zelf aan. Je kunt wel voor alle apps en websites een andere taal kiezen, terwijl de systeemtaal gewoon Nederlands blijft. Druk hiervoor in het Taal-menu op Apps en websites en zorg dat de taal waarin je apps en websites wilt zien bovenaan staat.  

2 Reactie(s) op: Zo verander je de systeemtaal van je Mac of Windows-pc

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 juni 2021 08:53 jjustink
  Super, ik wist niet dat je zo gemakkelijk de taal per app kunt aanpassen (heb een mac). Ga het direct toepassen!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 23 september 2022 03:25 KenyaHauck
  this is really an article I am looking for right now I have been looking for this information for a long time, thanks for sharing it basketball stars
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.