Zo vergrendel je een bureaubladvenster in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 20 mei 2020 17:34

How To

Waarom leggen veel mensen naast hun toetsenbord nog een gewone rekenmachine? Omdat de Rekenmachine-app op hun pc telkens naar de achtergrond verdwijnt als ze een ander programma selecteren. In Windows 10 ontbreekt de functie om een venster te vergrendelen op het Bureaublad, zodat het altijd zichtbaar blijft. Met een eenvoudig script zorg je ervoor dat met één druk op de knop een venster altijd bovenop de rest blijft staan.

Script

Always On Top is een scriptje. Je downloadt het hier. Open het zipje en je komt bij een bestand dat AlwaysOnTop-2.ahk heet. Wanneer je dit script zou openen in Kladblok lees je een korte code: ^SPACE:: Winset, Alwaysontop, , A. In gewone-mensentaal zegt dit script dat je door Ctrl+Spatiebalk in te drukken ervoor zorgt dat het actieve venster bovenop blijft liggen. Het teken ^ vertegenwoordigt de Ctrl-toets. Bewaar het ahk-bestand in een map ergens op de harde schijf.

Het script staat in de onderste regel.

AutoHotkey

Dubbelklik op dit bestand. Als je in het systeemvak een groene knop met de letter H ziet staan, weet je dat het script actief is. Als je met de muisaanwijzer over deze knop gaat, staat er AlwaysOnTop.ahk. Mocht het systeem na de dubbelklik aangeven dat er geen toepassing is om het .ahk-bestand te openen moet je even een omweg maken. Surf naar www.autohotkey.com en download AutoHotkey, want het script is eigenlijk een AutoHotkey-bestand. Nadat deze kleine tool is geïnstalleerd, werkt het script wel.

Als je de H-knop in het Systeemvak ziet, weet je dat het script beschikbaar is.

Aanpassen

Het script wordt automatisch op de achtergrond uitgevoerd. Stel dat je Windows-rekenmachine boven alle andere geopende vensters wilt blijven zien. Dan open je de Rekenmachine en gebruik je de sneltoets Ctrl+Spatiebalk. Wil je de functie weer uitschakelen, dan gebruik je dezelfde sneltoets en dan zal de Rekenmachine zich opnieuw als een normaal venster gedragen. Het mooie van dit script is dat het bij elk Windows-venster werkt. Door met de rechtermuisknop op het AutoHotkey-pictogram in het Systeemvak te klikken open je de scriptopties. Zo kun je het script pauzeren of aanpassen. Verander het bijvoorbeeld in #q om de sneltoets te veranderen in Windows-toets+Q. Dan wordt het script: #q :: Winset, Alwaysontop, A. Je kunt het script in de opstartmap van Windows plaatsen ( C:\Gebruikers\GEBRUIKERSNAAM\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Menu Start\Programma’s\Opstarten), zodat het script automatisch start wanneer Windows opstart.

Nu is de sneltoets gewijzigd in Windows-toets+Q.

1 Reactie(s) op: Zo vergrendel je een bureaubladvenster in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 24 mei 2020 10:13 pietuithellevoet
    Een beetje vreemd artikel. De suggestie dat je een venster vast kunt zetten d.m.v. een scriptje dekt de lading tenslotte niet (helemaal). Je moet om het script te kunnen gebruiken namelijk wel een app (programma) installeren en dat wordt wel heel erg terloops opgemerkt. Niet iedereen wil tenslotte zomaar een app installeren zonder te weten wat de app doet. Met AHK (daar gaat het over) is overigens veel meer te doen dan alleen een venster vast te zetten. Een app promoten is prima, maar wees daar dan alsjeblieft duidelijk over. (https://en.wikipedia.org/wiki/AutoHotkey)
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.