Zo verhelp je een sloom rechtsklikmenu in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 18 juli 2021 09:07

How To

Het contextmenu is de lijst met functies die verschijnt wanneer je met de rechtermuisknop op een map of bestand klikt. Het kan gebeuren dat dit rechtsklikmenu vertraagd of zelfs niet meer in beeld komt. Dit zijn drie oplossingen om in Windows 10 het probleem van een sloom snelmenu te verhelpen.

Stap 1: Grafische stuurprogramma’s bijwerken

De meest voorkomende oorzaak heeft betrekking op de stuurprogramma’s voor de grafische kaart. Werk eerst deze drivers bij. Open daarvoor het menu Start en typ in het zoekvak Apparaatbeheer. In dit het lijstje selecteer je de adapter van de grafische kaart bij Beeldschermadapters en dan gebruik je Actie / Stuurprogramma bijwerken. In het dialoogvenster kies je: Automatisch naar bijgewerkte stuurprogrammasoftware zoeken. Wanneer het systeem een bijgewerkt stuurprogramma vindt, controleer dan even of het geschikt is voor jouw machine en werk het bij. Is dat niet het geval, probeer dan eerst In Windows Update zoeken naar bijgewerkte stuurprogramma’s. Volg de instructies, herstart de computer en kijk of het probleem is opgelost.

Zoek updates van de grafische kaart.

Stap 2: Schone start

Is het probleem niet opgelost? Begin dan met een schone start. Hierdoor zal Windows 10 opstarten met een minimum aan drivers en opstartprogramma’s zodat je kunt uitzoeken welk conflict het probleem veroorzaakt. Ga naar het menu Start en typ msconfig. Selecteer Systeemconfiguratie en schakel het selectievakje Opstartitems laden uit en klik op OK. Herstart de pc. Als het rechtsklikmenu nu wel snel is, ligt de oorzaak bij de opstartprogramma’s. Start opnieuw op de gewone manier op en open Taakbeheer met Ctrl+Shift+Delete en ga naar het tabblad Opstarten. Klik met de rechtermuisknop op het eerste ingeschakelde item en kies Uitschakelen. Start de computer opnieuw op en controleer het rechtsklikmenu. Ga op dezelfde manier verder tot je de vertrager hebt gevonden.

Schakel een na een de opstartprogramma’s uit.

Stap 3: Items uit snelmenu verwijderen

Soms verhelp je het probleem door functies van een extern programma uit het rechtsklikmenu te verwijderen. Hiervoor heb je een contextmenu-editor nodig. Hier gebruiken we ShellExView. In dit programma ga je via Options naar View By Extension Type en dan kun je Context Menu openen. Rangschik de lijst op Productname zodat je zeker geen items uitschakelt van Microsoft of van producten die je niet kent. Daarna selecteer je een of meerdere items van externe programma’s. Klik er met de rechtermuisknop en kies Disable Selected Items. Start de computer opnieuw op en houd je vingers gekruist!

Schakel de items uit in het snelmenu van externe programma’s.

0 Reactie(s) op: Zo verhelp je een sloom rechtsklikmenu in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.