Zo verwijder je lettertypen in Windows 10

Door: dirk-schoofs | 22 mei 2020 09:55

How To

Nogal wat grafische en kantoorprogramma’s installeren hun eigen ‘font pack’ en voor je er erg in hebt, is de lijst lettertypen waaruit je telkens een selectie moet maken, onhandig lang. Tijd om de collectie fonts kritisch te bekijken en de lettertypen die je nooit wilt gebruiken, te verwijderen. Neem hiervoor de tijd, want je moet toch op enkele zaken letten.

Fonts

Wij gebruiken de termen font en lettertype vaak als synoniem. Terwijl een font eigenlijk de combinatie is van een lettertype, grootte en stijl. Gill Sans Regular 12 is een ander font dan Gill Sans Italic 12. De fonts hebben in Windows 10 hun eigen plek in de instellingen. Ga naar Instellingen / Persoonlijke instellingen / Lettertypen en bekijk het overzicht. Op die manier krijg je snel een overzicht van welke letters er bij jou in het systeem zitten. Het gaat nog sneller en duidelijker als je de sneltoets Windows+R indrukt om bij het venster Uitvoeren te komen. Typ in het vak Openen het woord fonts. Hierdoor opent Windows de locatie waar Windows alle fonts verzamelt. Maak het jezelf makkelijk en zet de beeldinstellingen op Details.

Aan de naam kun je het lettertype al herkennen.

Verwijderen

Dan is het tijd om de fonts te beoordelen. Dubbelklik op elk font zodat het voorbeeldvenster opent waarin je het lettertype in verschillende groottes kunt bekijken. Ben je zeker dat je dit lettertype kwijt wilt, dan sluit je het voorbeeldvenster. Je selecteert het font en je drukt de Delete-toets in. Windows zal dan vragen of je zeker weet dat je dit bestand definitief wilt verwijderen. Dit is een klusje waar je dus even je tijd voor moet nemen. Bovendien moet je toch wel op enkele zaken letten.

Als je het lettertype nooit wilt gebruiken, kun je het beter verwijderen.

Opgelet

Er zijn enkele situaties waarbij je problemen kunt ondervinden bij het verwijderen. Zo kan er een melding komen waarin staat dat het lettertype niet verwijderd kan worden omdat het in gebruik is. In dat geval sluit je eerst alle programma’s en probeer je het opnieuw. Lukt dat nog niet, dan kun je de pc opnieuw opstarten in de veilige modus en het opnieuw proberen. Verwijder geen fonts die naar een programma zijn genoemd. Dit zijn fonts die speciale tekens bevatten die nodig zijn voor dat programma. Verwijder ook nooit de standaardlettertypen van Windows. Dat zijn de volgende (in al hun variaties): Courier New, Arial, Times New Roman, Symbol, Wingdings, MS Serif en MS Sans Serif.

Laat de standaardlettertypen van Windows met rust.

0 Reactie(s) op: Zo verwijder je lettertypen in Windows 10

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.