Zo werkt FaceTime in Windows 10 en Android

© PXimport

Zo werkt FaceTime in Windows 10 en Android

Geplaatst: 15 juli 2021 - 05:21

Aangepast: 25 november 2022 - 11:02

Justin Doornekamp

Jarenlang was FaceTime enkel te gebruiken als je een Apple-apparaat had, maar dat gaat veranderen. Ook Android- en Windows-gebruikers kunnen binnenkort videobellen met de dienst van Apple. Hoe gaat dat in zijn werk?

Eerder deze maand werd op ontwikkelaarsbeurs WWDC aangekondigd dat FaceTime beschikbaar wordt voor Android- en Windows-apparaten. Niet via een separate app, maar via de webbrowser.

Binnenkort wordt het mogelijk om via FaceTime een-op-een- of groepsgesprekken te starten met mensen buiten het ecosysteem van Apple om, door hen een link te sturen via chatapps als Telegram en WhatsApp of via e-mail. Als je contactpersoon vervolgens op de link klikt, dan kan hij via zijn webbrowser een videogesprek voeren.

De webversie van FaceTime werkt volgens Apple alleen in de laatste versies van Chrome en Edge die ondersteuning bieden aan het H.264-videoformaat. 

Alleen gebeld worden

Een gesprek aanmaken kan enkel als je een iPhone of iPad hebt, dus het is niet mogelijk om vanuit de browser een nieuw FaceTime-gesprek te starten. Dit is uiteraard niet ideaal en het maakt FaceTime een stuk minder geschikt voor bedrijven of groepen vrienden met verschillende typen smartphones.

Het ligt voor de hand dat het vanaf iOS 15 en iPadOS mogelijk wordt om FaceTime-links te delen met je contactpersonen, maar Apple heeft dat vermoeden nog niet bevestigd. De nieuwe besturingssystemen voor de iPhone en iPad worden dit najaar verwacht.

Ondanks dat conversaties niet via een app lopen, zegt Apple dat de gesprekken beveiligd blijven dankzij end-to-end encryptie. Het is vooralsnog onduidelijk of Apple in de toekomst van plan is om ook een Android-versie van de FaceTime-app te ontwikkelen. Er zijn namelijk wel andere apps van Apple beschikbaar voor Android-toestellen, waaronder Apple Music en Apple TV.  

FaceTime voor Windows en Android zal enkel via de Edge- of Chrome-browser beschikbaar zijn.

© PXimport

Extra functies

Er komen ook nog wat nieuwe functies voor FaceTime, waaronder de optie om meerdere video’s vast te pinnen en zelf de indeling van de verschillende video’s te bepalen. Deze functie komt overeen met bijvoorbeeld Gallery View in Zoom en is vooral handig bij groepsgesprekken. Ook kun je binnenkort in FaceTime achtergrondgeluiden filteren, stemmen realistischer laten klinken of achtergrondgeluiden wegfilteren.

Interessant is bovendien de SharePlay-functie, waarmee iedereen tegelijk naar dezelfde muziek kan luisteren of film kan kijken. Gebruikers kunnen video’s, muziek of hun eigen scherm delen. Onder meer Disney+, Twitch, HBO Max en ESPN zullen de SharePlay-functie ondersteunen, Netflix vooralsnog niet. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten