Wordt Linux beter voor gaming dan Windows?

Door: redactie-computertotaal | 09 maart 2019 13:13

Gratis games
How To

Windows is op pc’s qua marktaandeel nog altijd heer en meester, maar er wordt aan de stoelpoten gezaagd: Chromebooks zijn al jaren een goedkope (en veilige!) optie. Ook Valve, het bedrijf achter game-platform Steam en games als DOTA en Counter-Strike, zit niet stil. Op de achtergrond is Valve hard bezig om Linux klaar te stomen voor gaming. Heeft dit de potentie om de pc-markt op zijn kop te zetten, of is dit weer een van de vele floptheorieën onder de noemer ‘20XX wordt het jaar van Linux op de desktop’?

De discussie over het beste gaming-platform gaat vrijwel altijd over de verschillen tussen de bekende consoles (Microsoft Xbox, Sony PlayStation, Nintendo Switch etc.) en een computer met Windows. Linux is, als we de Steam Hardware Survey mogen geloven, voor gamers een niche besturingssysteem waar amper een procent gebruik van maakt. Het opensource-besturingssysteem heeft duidelijke voordelen, maar waarom slaat het dan nog niet aan? En zou daar binnenkort verandering in kunnen komen?

01 Linux leren gebruiken

Eén van de meest gebruikte argumenten om Linux links te laten liggen, is het gebruiksgemak van Windows of macOS. De workflow van Windows en macOS is verschillend, maar deze besturingssystemen zijn ondertussen geëvolueerd naar een systeem waarvan de basisfuncties duidelijk en gebruiksvriendelijk zijn. Linux daarentegen, zorgt al voor vragen vóór de installatie begint: welke distributie moet ik gebruiken? Ubuntu is het populairst met veel direct beschikbare tutorials, maar voor beginnende Linux-gamers is SteamOS een goed alternatief. Ubuntu heeft, ondanks de mooie interface, toch nog een kleine leercurve voordat gamers aan de slag kunnen. Hoewel dit sommigen zal afschrikken, is het voor de meer ervaren computergebruikers de moeite waard. SteamOS is een stuk simpeler in gebruik. Er kunnen, na het inloggen, direct games geïnstalleerd worden en alles dat op het platform beschikbaar is, zal zonder problemen werken.

01 SteamOS is de makkelijkste manier om aan gamen op Linux te beginnen.

Gamen op macOS

Naast Linux en Windows, is natuurlijk ook macOS een populair besturingssysteem. Helaas is dit OS alleen beschikbaar voor Apple-computers, waardoor de keuze in hardware flink wordt gelimiteerd. Het huidige aanbod van Apple is weinig interessant voor de fervente gamer. De Mac Pro is uitgerust met AMD FirePro: grafische kaarten gericht op professioneel gebruik. Ook de AMD Radeon Pro-kaarten in de iMacs en MacBooks zijn niet bedoeld voor games. Daar komt nog eens bij dat het game-aanbod erg klein is en de compacte apparaten niet gebouwd zijn voor langdurige gamesessies.

De Apple MacBook Pro is een veelzijdige laptop, maar gamen is niet zijn sterkste punt.

02 Hardware-support

Linux heeft lang een slechte naam gehad om z’n beperkte hardware-support en beroerde drivers, maar die tijden zijn voorbij. Zowel AMD als Nvidia komen regelmatig met updates en ook de nieuwste hardware is nu vanaf dag één te gebruiken op Linux. Laptopgebruikers met een Intel i-gpu kunnen genieten van moderne drivers, maar pas wel op met slaapstand en hibernate bij het sluiten van de laptop. Veel distributies en hardware-combinaties gaan niet goed samen met de hibernate-functie, waardoor er data verloren kunnen gaan.

De audiodrivers die vroeger nog weleens voor problemen zorgden, zijn tegenwoordig uitstekend. Sterker nog, door het gebruik van opensource-audiodrivers, zijn er veel meer mogelijkheden dan in Windows. Echoreductie en vergelijkbare features kunnen nog weleens voor problemen zorgen, maar voor de populaire Linux-distributies is er online genoeg informatie te vinden om dat op te lossen.

02 De Nvidia Geforce RTX-serie werd direct ondersteund in Linux.

03 De correcte drivers

Na het installeren van een Linux-distributie, zijn er nog een aantal zaken die moeten gebeuren voordat je kunt gamen. Linux is een opensource-besturingssysteem en daar horen eigenlijk opensource-drivers bij, maar of dit verstandig is, is afhankelijk van de gebruikte hardware. AMD geeft officiële ondersteuning aan de opensource-drivers en de prestaties daarvan zijn ook uitstekend, maar dit is bij Nvidia niet het geval. Er zijn opensource-drivers beschikbaar van Nouveau, maar deze zijn reverse-engineered van de closedsource Nvidia-driver. Ondanks het goede werk van de Nouveau-community, ligt het prestatieniveau van de closedsource- drivers een stuk hoger. Zeker bij nieuwe grafische kaarten is het verschil groot, maar ook de grafische kaarten van een paar generaties terug doen het beter op de officiële Nvidia-drivers.

Ubuntu installeert automatisch de opensource-drivers van beide merken, maar om zeker te zijn van de laatste updates kun je gebruikmaken van het volgende commando voor AMD:

sudo add-apt-repository ppa:oibaf/graphics-drivers

sudo apt update

De makkelijkste manier om officiële Nvidia-drivers te installeren is met de volgende commando’s:

sudo apt-get purge nvidia*

sudo add-apt-repository ppa:graphics-drivers

sudo apt-get update

sudo apt-get install nvidia-driver-410

03 Het installeren van Nvidia-drivers gaat sneller in Linux dan in Windows.

04 Native Linux-games

Het game-aanbod voor Linux was tot enkele jaren geleden zeer beperkt, maar Valve zet grote stappen om het aanbod te verbeteren. Steam, het digitale distributieplatform van Valve, biedt op dit moment ruim 4.000 games aan die geschikt zijn voor Linux. Hier zitten de bekende games tussen als Counter-Strike: Global Offensive en Sid Meier’s Civilization, maar ook honderden indie-games van kleine ontwikkelaars. Als een game eerder is aangeschaft voor Windows, dan hoeft deze niet opnieuw aangeschaft te worden voor Linux.

GOG.com is een andere grote aanbieder van games beschikbaar voor Linux. Anders dan Steam is GOG.com volledig gebaseerd op een website. Er hoeft dus geen extra programma geïnstalleerd te worden naast de gekochte games. Tevens is het mogelijk om games die zijn aangeschaft in Steam, over te zetten naar GOG via GOG Connect.

Veel bekende Linux-distributies hebben ook hun eigen software-repositories waar ook games worden aangeboden. Zo heeft Ubuntu een eigen Ubuntu Software Center waarin een groot aantal bekende en minder bekende games beschikbaar is. Hetzelfde geldt voor andere distributies zoals Linux Mint.

04 GOG.com heeft games voor Windows, macOS en Linux.

05 Windows-games in Linux

Het aanbod van Linux-games mag dan rap groter worden, de meeste grote titels zijn alleen beschikbaar voor Windows. Wederom komt Valve ons redden met een nieuwe functie binnen de Linux-variant van Steam: Steam Play. Steam Play gebruikt een aangepaste versie van Wine: een opensource-programma waarmee Windows-software gebruikt kan worden in een Linux-omgeving. Deze functie is alleen nog beschikbaar in bèta en zal dus apart geactiveerd moeten worden. Om het te activeren klik je in Steam op Steam en ga naar Settings. In het tabblad Account kun je onder het kopje Beta participation klikken op Change. Een nieuw venster zal openen, kies voor Steam Beta Update. Nadat je op OK hebt geklikt zal Steam opnieuw moeten opstarten en updaten voordat Steam Play beschikbaar komt. Om Steam Play te activeren open je weer Settings, waar je onder het nieuwe tabblad Steam Play een vinkje zet bij Enable Steam Play for supported titles. Hiermee worden de Windows-games beschikbaar die door Valve zijn getest. Met het vinkje bij Enable Steam Play for all titles komen alle Windows-games in Steam beschikbaar, maar kun je regelmatig tegen bugs of zeer lage framerates aanlopen.

05 Steam Play is de makkelijkste manier om Windows-games in Linux te spelen.

Wine

Wine (Wine Is Not an Emulator) is een opensource-programma waarmee software voor Windows gebruikt kan worden in Linux en macOS. Het werkt met de Win16-, Win32- en Win64-api en kan ook ingezet worden voor DirectX-games. DirectX 12-support zal nog even op zich laten wachten, maar voor alle voorgaande varianten is Wine een effectieve oplossing. Wine is echter niet de oplossing voor alle games, want in veel gevallen zul je een hoop bugs en problemen tegen komen. Als de game werkt, dan is de kans groot dat de framerate 10 tot 80 procent lager is dan in Windows. Er zijn online veel databases beschikbaar waar gebruikers de werking van Wine per game bijhouden, maar verschillende hardware-configuraties kunnen tot verschillende resultaten leiden.

Niet elke Microsoft Office werkt goed in Wine.

06 Lagere framerate

Helaas is er niet alleen maar goed nieuws voor Linux. Hoewel drivers steeds beter worden, distributieplatformen voor meer aanbod zorgen en games vaker ontwikkeld worden voor Linux, zijn de prestaties nog steeds een probleem. Benchmarks met een systeem met een Nvidia Geforce GTX 1070 en een AMD Radeon RX 480 tonen een duidelijk beeld: games draaien in Windows (veel) beter, zie de tabel. In alle gevallen zijn de games getest met de hoogste grafische instellingen en een resolutie van 1440 × 2560 pixels. Van de geteste games deed Sid Meier’s Civilization VI het slechtst, in Ubuntu kwamen beide grafische kaarten nog niet op de helft van de framerate in Windows. Metro Last Light Redux en Counter-Strike: Global Offensive deden het uitstekend, de RX 480 wist in Metro zelfs een hogere framerate te behalen in Ubuntu. Helaas waren er wel andere gebreken aan de Linux variant van Metro Last Light Redux. Zo zijn de grafische instellingen beperkt tot één algemene low-high keuze en is het in-game zelfs niet mogelijk om de resolutie aan te passen. Voor uitgebreide instellingen moet het user.cfg-bestand aangepast worden met cryptische variabelen voor elke optie.

07 Toch maar gewoon Windows?

Microsoft Windows heeft een breder aanbod van games, is makkelijker in het gebruik en presteert vrijwel altijd beter … waarom zijn er dan toch mensen die voor Linux kiezen? Het makkelijkste antwoord is natuurlijk de prijs: Linux is gratis, terwijl een Windows-licentie minimaal 100 euro kost per computer. Dat is echter niet het enige: er valt iets te zeggen voor opensource-software, die – in theorie – een betere ervaring kan opleveren. Closedsource-software wordt immers puur met winstoogmerk uitgebracht, terwijl opensource staat voor vrijheid en veelzijdigheid.

Betalen voor extra ‘downloadable content’ (dlc) bij de lancering van een game zit er niet bij, want een slimme knaap zou direct een variant uitbrengen zonder de betaalmuur. Daarbij leidt opensource-software veel sneller tot nieuwe innovaties. Programmeurs hoeven voor basisfunctionaliteit het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen hun eigen ideeën toevoegen aan een bestaand project. Hierdoor kunnen simpele ideeën sneller in de praktijk worden toegepast, met als resultaat betere software.

08 Opensource is de toekomst

Met zo’n grote opensource-community wordt het voor technologie-bedrijven met hun closedsource-software in de toekomst onmogelijk om nog te kunnen concurreren. Nu al zijn er nog maar weinig start-ups die closedsource-software op de markt proberen te brengen. Er zal immers altijd een opensource-variant uitgebracht worden die, met behulp van de community, de closedsource-software voorbijstreeft. Bedrijven zullen dus op zoek moeten gaan naar een nieuw businessmodel waarbij opensource wordt omarmd en technologische vooruitgang voorop staat.

08 Het Open Source Initiative promoot het gebruik van opensource-software.

5 Reactie(s) op: Wordt Linux beter voor gaming dan Windows?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 maart 2019 11:01 Slyvan25
  Ik game veel op linux en ik moet zeggen dat de performance op dit moment voor de meeste titels uitstekend is. Het gat qua performance tussen linux en windows is klein en word met de updates kleiner. Het enige echte probleem dat je op dit moment tegenkomt is de slechte support van anti cheat programma's die ervoor zorgen dat je veel multiplayer games niet kan spelen met proton of wine. Valve heeft laten vallen dat ze bezig zijn met een oplossing dus ik hou mijn vingers gekruist voor die ene update(want dan kan ik al mijn machines over zetten naar mijn favo os).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 maart 2019 16:14 Kasander1
  Voor mensen die er aan denken om over te stappen naar Linux kan ik Linux Mint mate erg sterk aanraden. Deze heeft namelijk een normaal start-menu en de meest gebruikte programma's al aan boord. En in tegenstelling tot Windows kunnen de programma's gelijk gebruikt worden en zijn ze allemaal, ook vaak in tegenstelling tot Windows, gratis en volledig!!

  Images:

  32 bit
  https://linuxmint.com/edition.php?id=264

  64 bit
  https://linuxmint.com/edition.php?id=263
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2019 17:56 audb
  "Op de achtergrond is Valve hard bezig om Linux klaar te stomen voor gaming. Heeft dit de potentie om de pc-markt op zijn kop te zetten, of is dit weer een van de vele floptheorieën onder de noemer ‘20XX wordt het jaar van Linux op de desktop’?"
  Nee windows 10 heeft geen FLOPDATE`s .
  De laatste jaren zijn er steeds meer update`s die tot ellende leiden maar daar hebben ze wel van geleerd.
  Als er nu iets mis gaat met een update wordt die automatisch verwijderd en dan kan je deze pas na een maand weer downloaden.
  Mits de bugs er uit zijn of pas gevonden worden nadat je deze hebt geïnstalleerd en mocht er dan nog steeds een bug in zitten dan kan je weer een maand wachten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 maart 2019 19:36 rveijkwwnl
  Ubuntu is net als Windows gestopt met het smartfone avontuur vorig jaar 2018, van Unity naar GNOME zogezegd. Gewoon omdat de desktop op de lange termijn 1) meer geld opleverd maar 2) ze komen ook met een nieuwe server editie uit over enige tijd.

  Windows als je die compleet koopt, ja dan kost het je veel geld, maar als je alleen de licentie koopt ben je maar een kwart of veel minder ervan kwijt.
  Kwestie van slim zijn ipv de commercie volgen.

  betreffende 'als een update fout gaat dan wordt deze weer verwijderd en 30 dagen geparkeerd, die 30 dagen is 1) een maximum en 2) afhankelijk van hoe de PC opengesteld is voor fout correctie, hoe te meer dichter gezet des te langer het dan ook zal duren voordat het hersteld zal kunnen worden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 september 2020 23:22 rveijkwwnl
  inmiddels 6-9-2020, C!T herhaald zich weer na 1,5 jaar, totaal achterhaald zogezegd door inmiddels totaal nieuwe ontwikkelingen qua Lunix.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.