Zo zet je Bing uit in het startmenu van Windows 11

Door: Justin Doornekamp | 21 juli 2022 13:42

How To

Google is nog steeds de meest populaire zoekmachine ter wereld, maar dit weerhoudt Microsoft er niet van om zijn eigen zoekmachine Bing aan Windows-gebruikers op te dringen. Het zoekvenster in het startmenu van Windows 11 laat standaard zoekresultaten van Bing zien, maar dit kun je uitschakelen.

In Windows 11 kun je snel het internet doorzoeken door in het startmenu op het vergrootglas-icoontje te drukken. Je ziet dan meteen een zoekbalk, waarmee je via Bing kunt zoeken. Wil je de zoekmachine van Microsoft niet gebruiken, bijvoorbeeld omdat je niet wilt dat het bedrijf over je schouders meekijkt of omdat je alleen naar lokale bestanden wilt zoeken, dan kun je deze uitschakelen. 

Back-up

Daarvoor moet je wel in het register van Windows duiken. Bedenk je dat het gaat om een krachtig onderdeel dat grote invloed heeft op de werking van Windows en de computer. Zorg altijd voor een back-up van je kostbare gegevens en Windows. In geval van nood kun je altijd terugkeren naar de reservekopie.

Bing uitschakelen

Zoek via het startmenu in Windows naar de Register-editor. In het venster dat opent vind je onder Computer een mapje HKEY_CURRENT_USER. Dubbelklik op het mapje en ga achtereenvolgens naar Software / Policies / Microsoft / Windows / Explorer. Klik ergens in het venster met de rechtermuisknop op Nieuw en dan op DWORD (32-bits)-waarde. Geef deze waarde de naam DisableSearchBoxSuggestions

Dubbelklik erop en verander bij Waardegegevens de 0 in een 1. Bing zou nu uitgeschakeld moeten zijn, nadat je je computer opnieuw hebt opgestart en weer bent ingelogd. 

Andere manier

Zie je Bing-resultaten nog steeds, dan is er ook een andere manier om de zoekmachine van Microsoft uit te schakelen. Ga weer naar het register en ga naar de map HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Search. Kun je de map zelf niet vinden, dan kun je het pad in zijn geheel kopiëren en plakken in het zoekvenster van het register. In de map klik je weer op de rechtermuisknop en kies voor Nieuw en daarna DWORD (32-bits)-waarde. Geef de waarde nu de naam BingSearchEnabled mee. 

Controleer of bij Waardegegevens een 0 staat door te dubbelklikken op de waarde. In dezelfde map dien je ook Cortana uit te zetten met een dubbele klik op CortanaConsent. Zorg ook hier dat de waarde op 0 staat. Zie je CortanaConsent niet in de map staan, dan kun je de waarde aanmaken op dezelfde manier als we eerder in dit artikel beschreven. 

Zet de waardes op 0 om Bing uit te schakelen in het startmenu.

Bing weer inschakelen

Gelukt? Als het goed is werkt Bing direct niet meer in het startmenu. Je kunt in het startmenu dan alleen nog zoeken naar lokale bestanden.

Heb je spijt van je keuze, dan kun je Bing ook weer gemakkelijk inschakelen. Ga naar het register en verander de waardegegevens van BingSearchEnabled en CortanaConsent van 0 naar 1.       

0 Reactie(s) op: Zo zet je Bing uit in het startmenu van Windows 11

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.