Zo zoek je je ideale muis en toetsenbord

Door: Edmond Varwijk | 30 september 2018 08:35

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2

De muis en het toetsenbord zijn twee onderdelen waar vaak de minste aandacht aan wordt besteed. Je gebruikt wat je meegeleverd krijgt en doet het daarmee. Tot je een keer een echt goede muis of een echt goed toetsenbord tegenkomt en je ervaart hoeveel meer impact dat heeft dan die net even snellere processor. Met dit artikel helpen we je de verschillen te herkennen en kun je op zoek naar jouw ideale muis en toetsenbord.

Tip 01: Los of combinatie

Behalve los worden muizen en toetsenborden ook als set verkocht. Je bespaart er geld mee en soms is het design mooi op elkaar afgestemd. Maar een set heeft ook nadelen. Niet altijd zijn beide delen van de set even hoogwaardig, een goed toetsenbord wordt bijvoorbeeld met een mindere muis gecombineerd. Ook komt het voor dat een van de twee delen niet eens los verkrijgbaar is, toch wel een indicatie dat het niet het perfecte product is. Maar ook als beide producten goed en mooi zijn, betekent het nog niet dat het precies jouw favoriete muis én jouw favoriete toetsenbord zijn. Ga je voor het voordeel, dan kan uiteindelijk goedkoop toch duurkoop blijken zijn.

Tip 02: Snoer of snoerloos

Bij een muis is het al snel een voordeel wanneer er geen snoer aan zit. Voor toetsenborden geldt dit eigenlijk niet, tenzij het bedoeld is voor mobiel gebruik in combinatie met een tablet of notebook. Gamers zweren er zelfs bij dat hun muis een kabel heeft, dat levert volgens hen een net wat hogere responstijd op. Is een apparaat snoerloos dan heeft het, zelfs nu het stroomverbruik van deze apparaten de laatste jaren flink is verbeterd, af en toe nieuwe batterijen nodig of moet worden opgeladen. Snoerloos is bijna altijd duurder dan de apparaten met snoer, voornamelijk bij de toetsenborden.

Tip 02 Gamers geven de voorkeur aan muizen met een snoer zoals deze volledig aanpasbare Razer Naga Trinity.
Er zijn amper muizen voor linkshandigen, waardoor ze beter met rechts kunnen leren muizen

Tip 03: Rechts of links

Tien tot vijftien procent van de mensen is linkshandig. Dat is ook bekend bij de fabrikanten, en dus zijn er veel meer muizen voor rechtshandigen dan voor linkshandigen. Linkshandigen zijn daardoor vaak veroordeeld tot de modellen die hand-neutraal zijn, maar dit zijn vaak de goedkopere en minder uitgesproken modellen. Muizen uit het hogere segment vallen voor veel linkshandigen af doordat die vaak een meer uitgesproken pasvorm hebben. Wil je toch zo’n top-muis en ben je linkshandig, dan zit er weinig anders op dan met rechts te gaan muizen.

Tip 03 Linkshandigen hebben minder keuze uit muizen doordat de topmodellen vaak specifiek voor rechtshandigen zijn.

Tip 04: Communicatie

De meeste draadloze muizen en toetsenborden hebben een eigen usb-ontvanger. Meestal is dat er één per apparaat, maar soms werkt die ontvanger ook voor meerdere apparaten. Bij Logitech noemen ze dat Unifying – je kunt ermee zes Logitech-apparaten met één ontvanger aan een pc, Mac of tablet koppelen. Het voordeel hiervan is dat je usb-poorten vrijhoudt, wat vooral handig is bij notebooks die vaak maar weinig usb-poorten hebben. Het is dan wel zo prettig als de ontvanger in de muis opgeborgen kan worden óf zo klein is dat het de usb-poort niet beschadigt tijdens het vervoeren van het de computer of tablet. Nog handiger is het als de muis en/of het toetsenbord via bluetooth kan communiceren, want dan ben je helemaal geen usb-poort kwijt. Het voordeel gaat zelfs nog verder, want omdat er geen usb-ontvanger nodig is, hoef je deze ook niet te uit wisselen tussen het apparaat dat je wilt gebruiken (pc, Mac, laptop).

Tip 04 Een onhandig grote usb-ontvanger of helemaal geen ontvanger is een belangrijk verschil.
Muizen en toetsenborden staan, vanwege het intensieve contact, in de belangstelling van ergonomen

Tip 05: Ergonomie

Ergonomie bestudeert de relatie van de mens tot zijn omgeving, oftewel de ruimte waarin je werkt en de apparaten die je gebruikt. Maar helpen die apparaten je wel of werken ze je tegen? Kun je ze langdurig ontspannen gebruiken of krijg je er lichamelijke klachten van? Muizen en toetsenborden staan, vanwege het directe en intensieve contact dat je ermee hebt, vaak uren achtereen, in de belangstelling van ergonomen. Niek Nendels van het in ergonomie gespecialiseerde ErgoDirect bevestigt dit. “Er is niet één muis die voor iedereen geschikt is. Je moet de gebieden van het lichaam waar je klachten ervaart, ontlasten. Dat kan met een precisiemuis die je alleen met je vingers bedient waardoor je de arm en schouders ontlast, maar het kan ook met een centrale muis die stil voor je ligt.” Gelukkig is er keuze genoeg in ergonomische muizen en toetsenborden wat het zowel mogelijk maakt te genezen als te voorkomen.

Tip 05 De verticale Evoluent4 Wireless muis zorgt voor totale ontspanning in de onderarm. Is links- en rechtshandig verkrijgbaar.

Tip 06: Mechanisch typen

Er bestaat maar een handvol technieken om het indrukken van een toets te vertalen naar een signaal voor een computer. Het membraantoetsenbord wordt hiervoor het meest gebruikt, want is het goedkoopst. Hierbij liggen onder de toetsen twee lagen folie met een elektrisch circuit. Zodra je een toets indrukt, maken op die plek de twee lagen contact en wordt er een signaal afgegeven. Iets luxer is de dome-switchtechniek. Daarbij ligt er onder de toetsen een rubberen laag met kleine stempeltjes die bij indrukken contact maken met een onderliggende laag. De derde techniek is het mechanische toetsenbord. Hierbij zit onder iedere toets een aparte mechanische schakelaar. Deze bestaat uit een steel die je indrukt, een echte veer die tegendruk geeft en een echt metalen veerblad. Van deze switches zijn er vele soorten die variëren in de hoeveelheid kracht die je moet zetten, hoe ver je moet doordrukken en of er een echte voelbare klik is. Cherry is met zijn MX Red, Black, Brown en Blue-switches marktleider, maar er zijn ook switches van Gateron, Greetech, Kaihua en Omron, die eigenlijk even goed klikken.

Tip 06 De Cherry MX Brown is, net als de andere mechanische switches, een technisch wonder in een heel kleine behuizing.

3 Reactie(s) op: Zo zoek je je ideale muis en toetsenbord

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2018 17:56 Hanneke63
  Ik ben linkshandig en heb een hele fijne muis gevonden. Het kan dus wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2018 20:02 Kasander1
  Even een kleine zoektocht via Google leert dat er HEEL veel muizen voor linkshandige zijn te vinden. En anders zijn er nog ruim voldoende muizen die links- en rechtshandig zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 oktober 2018 20:08 Kasander1
  Ga je echt op zoek naar een nieuwe muis dan kan ik je stellig aanraden een stel muizen te gaan "passen" in een fysieke winkel. Heb je er eentje gevonden, dan kan je verder op internet zoeken naar een leuke aanbieding van die muis.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.