Zoeken in Windows 10, finetunen maar!

© PXimport

Zoeken in Windows 10, finetunen maar!

Geplaatst: 27 mei 2020 - 09:24

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Ronald Smit

Windows 10 beschikt over een uitgebreide zoekfunctie. Je kunt er bijvoorbeeld snel bestanden mee terugvinden. Maar ook beschikt de tool over flink wat configuratiemogelijkheden.

De Windows 10 zoektool manifesteert zich bij de meeste gebruikers tegenwoordig als een groot, wit zoekveld direct naast de startknop. Of wellicht heb je dat al omgekat naar een meer bescheiden vergrootglaasje, zoals in oudere versies van Windows 10 gebruikelijk was. Mocht dat toch wat fors uitgevallen zoekveld wat jou betreft inderdaad té pontificaal aanwezig zijn, dan meteen maar de eerste tip: klik met de rechter muisknop op dat zoekveld. In het geopende context klik je vervolgens onder Zoeken op Zoekpictogram weergeven. Dát scheelt een hoop aan ruimte op je taakbalk! De werking blijft verder hetzelfde. Klik op het vergrootglaasje en het zoekveld en bijbehorende zoekvenster verschijnen weer. Hetzelfde zoekvenster dat ook tevoorschijn komt als je in het zoekveld klikt.

Wat voor een deel van de Windows 10-gebruikers opvalt is dat er in het zoekcentrum tegenwoordig ook gepushte meldingen te zien zijn. Zoals recentelijk bijvoorbeeld informatie over Corona. Of je die meldingen wel of niet ziet, is afhankelijk van de versie van het zoekcentrum die je draait. In principe wordt dat onderdeel samen met de reguliere Windows-updates mee-gepatcht. Maar blijkbaar dan ook weer niet overal. Op een testsysteem zagen we de melding wel, op een ander weer niet. Mogelijk heeft dat iets te maken met privacy-settings elders, maar we gokken dat het dus vooral de versie van het zoekcentrum zelve betreft.

Vooralsnog hoef je je niet al te druk te maken over de gepushte meldingen. Vervelender wordt het als in de toekomst op dit soort plekken advertenties gaan verschijnen natuurlijk. De techniek is er blijkbaar alvast voor aan boord.

Makkelijk in gebruik

Het zoeken zelf werkt in principe simpel. Tik (een deel van) de bestandsnaam in van het bestand dat je zoekt. Eigenlijk geldt dat de tool in de standaardconfiguratie het meest praktisch is voor het snel zoeken en starten van software, zonder dat je daarvoor het startmenu in hoeft te duiken. Tik je bijvoorbeeld Word, dan hoef je alleen nog maar op Enter te drukken om de tekstverwerker te starten. Met de optie Alle geselecteerd zie je los van dat gevonden programma (dat bovenaan staat en al geselecteerd is voor je) ook nog diverse andere zoekresultaten. Bijvoorbeeld een lijst met Worddocumenten. Maar ook diverse links naar instellingen betreffende Word. Wordt zo’n lange lijst met vele links naar settings en dergelijk wat onoverzichtelijk, dan kun je op een van de categorieknoppen bovenaan klikken om te filteren.

Verder zoeken in de Verkenner

Om zelf gefabriceerde bestanden te vinden klik je eerst op de categorieknop Documenten. Klik dan – achter documenten: - een (deel van) de bestandsnaam. Als het een beetje meezit, dan zie je vrijwel direct de gevraagde bestanden verschijnen. Niet? Dan kan de zoektool altijd nog uitwijken naar de aloude Windows Verkenner. In dat geval (als er niets gevonden is) klik je dan ook op Zoeken in Verkenner. Afhankelijk van hoe gevuld je harddisk is met bestanden (en documenten) zul je na een tijdje een lijst zien verschijnen met bestanden die aan de zoekterm voldoen. Mits er natuurlijk een bestand is dat aan het zoekwoord voldoet.

Als de zoektool niets vindt, dan kun je altijd nog diepgravender zoeken in de aloude Windows Verkenner.

© PXimport

Indexeringsopties

Waarom de zoektool soms wel en soms niet een bepaald bestand kan vinden? Dat is vooral afhankelijk van de instellingen. Om de instellingen van de zoektool te openen, klik je met het zoekpaneel in beeld daarin op de knop met de drie puntjes () rechtsboven.

Om direct naar de indexeringsopties te gaan (de sleutel naar het alles of slechts een deel van je bestanden vinden), klik je in het geopende contextmenu op Indexeringsopties. Standaard is hier de optie Klassiek geactiveerd. Dat werkt prima als je al je documenten, foto’s enzovoorts inderdaad netjes in de standaardmappen die daarvoor bedoeld zijn bewaart. Kies je voor Uitgebreid, dan wordt je complete systeem geïndexeerd. Let echter op: je systeem kan hierdoor flink trager worden, omdat nu continu je hele harddisk doorzocht wordt. Hou het bij voorkeur dus op Klassiek en maak voor incidentele diepergravende zoekopdrachten gebruik van de zoekfunctie in de Verkenner.

Je kunt – als je toch voor Uitgebreid wilt gaan – de schade qua impact op de systeemprestaties wel enigszins beperken door zoveel mogelijk nutteloze mappen (denk aan bijvoorbeeld de Windows-map) onder Uitgesloten mappen toe te voegen. Maar dan nog blijft het een recept voor een traag systeem op momenten dat jij juist de maximale snelheid nodig hebt.

Wat wel en wat niet vinden?

Alle settings betreffende zoeken bereik je door in het zoekpaneel via op Zoekinstellingen te klikken. Omdat de zoektool ook online zoekt, beschikt het over een filter voor meer veilig zoeken. Je kunt dit naar eigen inzicht aanpassen. Wil je totaal geen betuttelende filtering, kies dan onder het kopje Veilig voor de optie Uit. Gaat het om een account voor een kind, dan kun je wellicht kiezen voor Strikt wat een hoop gezeur scheelt. Om het delen van gegevens met Microsoft weer een beetje meer in te perken, adviseren we je verder de schakelaar onder Mijn apparaatgeschiedenis uit te zetten. Klik aansluitend op de knop Apparaatgeschiedenis wissen.

Hier kun je de mate van filtering betreffende online gevonden resultaten instellen.

© PXimport

Snel tools starten en instellingen vinden

Tot slot is het praktisch om te weten dat je via de zoektool ook meer ‘verborgen’ onderdelen van Windows razendsnel kunt starten. Tik bijvoorbeeld eens iets als betrouwbaarheidscontrole of probleemrapporten en je kunt in één oogopslag zien hoe het met de stabiliteit van je systeem is gesteld. Ook linkt de zoektool zoals gezegd naar instellingen. Wil je bijvoorbeeld je bureaubladachtergrond veranderen tik dan bureaubladachtergrond. Dat maakt het Windows-leven weer een stukje makkelijker!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000