Zoveel kost het om Windows 7 langer te gebruiken

Door: Justin Doornekamp | 03 maart 2019 17:52

Blog

Op 14 januari volgend jaar zal Windows 7 door Microsoft niet meer van updates en nieuwe functionaliteiten worden voorzien. Wil je het besturingssysteem toch nog veilig gebruiken na deze datum, dan moet je daarvoor betalen. En flink ook.

Het inmiddels verouderde besturingssysteem Windows 7 staat nog op veel computers, vooral bij zakelijke gebruikers die niet staan te springen om voor het hele bedrijf een upgrade naar Windows 10 door te voeren. Gelukkig worden zij niet gedwongen om op 14 januari volgend jaar over te stappen.

Er komt namelijk een Extended Security Updates-programma (ESU) aan, dat tot januari 2023 loopt. Onder het programma krijgen Professional- of Enterprise-klanten drie jaar lang extra ondersteuning voor Windows 7, maar daar betalen zij wel een flink bedrag voor. Eerder was al bekend dat de ESU's per apparaat worden verkocht en dat de prijs elk jaar omhoog zal gaan. Nu zijn er ook concrete bedragen bekendgemaakt en die zijn niet mals.

Zo kost een ESU-licentie voor Windows 7 Enterprise-systemen 25 dollar per licentie per jaar en voor Windows 7 Pro-systemen 50 dollar per licentie per jaar. Het tweede jaar wordt de prijs verdubbeld en betaal je respectievelijk 50 en 100 dollar. Voor het derde jaar moet nogmaals het dubbele worden betaald, namelijk 100 en 200 dollar.

Een jaartje overslaan heeft weinig zin, want Microsoft rekent met het cumulatieve bedrag. Besluit je enkel in het derde jaar een Pro-licentie te nemen, dan betaal je dus direct 350 dollar.

Niet voor thuisgebruikers

Het is vooralsnog niet bekend of de genoemde dollarprijzen één op één zijn te vertalen naar euro's. Ook gaf Microsoft geen duidelijkheid over eventuele kortingen als je besluit meerdere licenties af te sluiten.

Voor thuisgebruikers is een ESU overigens niet beschikbaar, waardoor overstappen op een nieuwe besturingssysteem onvermijdelijk wordt. We hebben op een rijtje gezet hoe het leven er na Windows 7 uitziet.

1 Reactie(s) op: Zoveel kost het om Windows 7 langer te gebruiken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 4 maart 2019 06:57 Thijs_Rallye
    Het wordt tijd dat Mickeysoft de LTSC Windows 10 variant aan particulieren gaan aanbieden voor een nette prijs.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.