Apple Watch Series 6 (2020) - De beste allround smartwatch

Door: Jeroen de Jager | 06 oktober 2020 14:19

Review

De Apple Watch van vorig jaar (Series 5) was tot nu toe de beste allround smartwatch. Dit jaar heeft de 6e generatie van de Apple Watch dat stokje overgenomen. Veel is hetzelfde gebleven maar met een snellere processor, een helderder scherm en een extra sensor die het zuurstofgehalte in je bloed meet is de Apple Watch Series 6 toch weer flink beter geworden.

Apple Watch Series 6

Prijs € 429,- (40mm) / € 459,- (44mm)
Kleuren Zilver, grijs, goud, blauw, rood
Display 324 x 394 (40mm) of 386 x 448 (44mm) pixels LTPO OLED always-on Retina
Gewicht 30,5 gram (40mm), 36,5 gram (44mm)
Processors en geheugen 64 bit dual-core S6, W3 en U1, 32GB opslagcapaciteit
Accu Tot 18 uur gebruiksduur
Afmetingen 40 x 34 x 10,4mm (40mm), 44 x 38 x 10,4mm (44mm)
Overig Zuurstofsaturatie- en hartslag + ECG-sensoren, GPS, kompas, always-on hoogtemeter, microfoon en speaker, waterdicht tot 50 meter
Website www.apple.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Supersnel
 • Prachtig scherm
 • Zeer compleet
 • Integratie met iOS
 • Minpunten
 • Prijzig
 • Speciale draadloze oplader
 • Kwetsbaar scherm bij val

Het is bizar hoe snel de smartwatch-lijn van Apple is gegroeid. De eerste Apple Watch werd eind 2014 geïntroduceerd en volgens onderzoeksbureau Asymco was Apple in 2017 al de grootste horlogefabrikant ter wereld. IDC becijferde zelfs dat Apple in het laatste kwartaal van 2017 meer horloges had verkocht dan de hele Zwitserse horloge-industrie in dat kwartaal. Vorig jaar deed Apple het voor het eerst het hele jaar beter dan die Zwitserse horlogebedrijven. En dan hebben we het maar niet over Fitbit, Samsung en andere smartwatch-fabrikanten: Apple is voorlopig de smartwatch-koning. Dus wat doe je als Apple bij je jaarlijkse modelupdate? Niet te veel veranderen!

Vertrouwde vorm, nieuwe kleuren

Qua afmetingen en vorm is er niets gewijzigd ten opzichte van de Series 4 en 5. Groot voordeel: oude bandjes blijven nog steeds passen. Wel zo verstandig want zo houdt Apple bestaande gebruikers tevreden want losse bandjes zijn best prijzig. Qua kleuren is er naast de bekende grijze, zilveren en gouden variant nu ook de keuze voor een blauwe en rode. Je moet goed opletten welke variant je kiest want niet elk bandje past overal bij. Op Apple’s website vind je een uitgebreide selector waarmee je kunt zien hoe een bandje bij het klokje staat. Overigens zijn er nog (veel duurdere) versies beschikbaar in titanium en roestvrij staal, alleen worden die niet in Nederland geleverd. Dat komt doordat het versies met 4G zijn dat in ons land nog niet wordt ondersteund. Snellere processor en helderder scherm

De Apple Watch is nu ook in het rood of blauw te krijgen.

Snellere processor en helderder scherm

De Watch Series 6 heeft een nieuwe processor gekregen, de S6. Deze is gebaseerd op de A13 Bionic-processor uit de iPhone 11 en volgens Apple is de S6 20 procent sneller dan de S5 uit de Apple Watch Series 5 en de Apple Watch SE. In de praktijk merk ik er amper wat van in vergelijking met de Series 5. Wat ik wel duidelijk merk is dat het opladen weer een stuk sneller gaat en het verbeterde scherm. Deze is als hij ‘aan’ staat net zo helder en duidelijk als het scherm uit de Series 5 maar de verbetering zit vooral in de ruststand. Dan dimt het scherm (dat kun je uitzetten) en deze stand is bij de Series 6 een stuk helderder en bruikbaarder dan bij de Series 5.

Extra sensor meet zuurstofgehalte

Een nieuwe sensor is de saturatiemeter, je kunt het aan de achterkant goed zien door de rode lampjes naast de groene. Daarmee wordt het zuurstofgehalte in je bloed gemeten. Dat wordt ook wel bloedzuurstof of SpO2 genoemd. In deze corona-tijden is het wel een gewilde functie omdat je ongemerkt een te lage saturatiewaarde kunt hebben terwijl er misschien wel wat aan de hand is. Het is overigens geen medisch goedgekeurde sensor zoals de ECG-functie, je moet het gewoon gebruiken om je eigen nieuwsgierigheid te bevredigen. Of de sensor goed meet kan ik dus niet zeggen, bij mij schommelden de waarden tussen 86% en 100% waarbij duidelijk te merken was dat ‘in rust’ en dus bij rustig ademhalen de saturatie lager was dan bij actievere momenten. Ook bewust wat sneller en dieper ademen vlak voor een meting deed wonderen voor de score. Ik verklaar mezelf dan ook voorlopig nog ‘corona-vrij’ op dat gebied.

De rode ledjes zijn onderdeel van de saturatiemeter.

Dagelijks gebruik

In het dagelijks gebruik is de Apple Watch Series 6 geweldig, net als de voorgaande modellen. Het heldere always-on-scherm en de saturatiemeter zijn de grootste merkbare veranderingen. De rest van de verbeteringen komen voornamelijk op het conto van WatchOS 7, maar die gelden ook voor de Series 4 en 5. Zelfs Series 3 wordt nog door WatchOS 7 ondersteunt, maar niet alle nieuwe functies.

Qua duurzaamheid is er nog wel een kritische kanttekening te plaatsen. Een Apple Watch gaat best lang mee, mits je hem niet laat vallen op een harde ondergrond. Het scherm is gemaakt van Ion-X-glas en is bij normaal gebruik behoorlijk krasvast. Maar doordat de kast zwaarder is dan de bandjes valt hij altijd met het scherm of zijkant van het scherm naar beneden. En bij een barst in het scherm is het einde oefening. Repareren kan niet, je krijgt dan een vervangende unit. Die ‘schermreparatie’ kost voor het niet-4G-model ruim 325 euro. De accu vervangen kost net geen 100 euro. Houd dus een reserve-spaarvarken achter de hand.

Conclusie

De verregaande integratie met iOS en vooral de moeiteloze en logische werking maken de Apple Watch 6 veruit de beste allround smartwatch. Net als zijn voorgangers overigens. Want alleen als je geen iPhone hebt of specifieke sport-doeleinden hebt. Dan komen andere smartwatches in beeld. En dan nog ben je vaak het beste uit met een relatief eenvoudige en veel goedkopere fitnesstracker dan welke Android-compatible smartwatch ook.

Heb je al een Apple Watch Series 4 of 5, dan is upgraden naar de Series 6 niet erg nodig of je moet de vernieuwingen ten opzichte van de Series 5 de moeite waard vinden. Heb je een Series 3 of ouder, dan zou ik toch heel erg gaan twijfelen of het niet eens tijd is om te upgraden.

0 Reactie(s) op: Apple Watch Series 6 (2020) - De beste allround smartwatch

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.