ASUS Zenfone AR - Tangotelefoon voor select dansgezelschap

Door: Rens Blom | 14 september 2017 13:07

Review

Dure smartphones onderscheiden zich dit jaar op diverse manieren van goedkopere modellen. Ze hebben bijvoorbeeld een nagenoeg randloos beelscherm of zijn geschikt voor Augmented Reality, waarmee je virtuele objecten in de echte wereld ziet. ASUS komt nu ook met zo’n AR-telefoon: de ASUS Zenfone AR. Is Tango al de moeite waard voor je smartphone-keuze?

Asus Zenfone AR

Prijs € 899,-
OS Android 7.0 (Nougat)
Scherm 5,7 inch oled (2560 x 1440 pixels)
Processor 2,4 GHz quadcore (Qualcomm Snapdragon 821)
RAM 6 GB
Opslag 128 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart)
Batterij 3300 mAh
Camera 23 megapixel (achter), 8 megapixel (voor)
Draadloos Bluetooth 4.2, 802.11 ac/b/g/n, gps, nfc
Formaat 15,8 x 7,7 x 9 cm
Gewicht 170 gram
Overig Usb-c, hoesje, screenprotector, Tango, Daydream
Website www.asus.com
7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Mooi beeldscherm
 • Veel opslaggeheugen
 • Solide behuizing (metaal en leer)
 • Geschikt voor Tango AR
 • Minpunten
 • Tegenvallende accuduur
 • Oude processor
 • Tango (nog) een gimmick
 • Rommelige ASUS-software

Van de voorkant ziet de Zenfone AR eruit als een doorsnee smartphone, maar draai hem om en je ziet een zee aan camera’s en sensoren. De drie camera’s maken niet alleen normale foto’s en video’s, maar volgen ook bewegingen en ‘voelen’ diepte. Dit alles is nodig voor Tango, Google’s versie van Augmented Reality (AR). Daarmee plaats je bijvoorbeeld virtuele objecten in je huis. Er zijn tientallen speciaal voor Tango ontworpen apps, maar een groot deel ervan is betaald en/of niet beschikbaar in Nederland. Toch zitten er goede apps en spelletjes tussen. Zo kun je de Zenfone AR gebruiken om een plattegrond van je huis te maken, meubels in lege kamers te plaatsen of virtueel domino op de eettafel te spelen. Dat werkt prima, maar lijkt ons momenteel niet genoeg voor de gemiddelde gebruiker, die na een maand alle (demo)apps geprobeerd heeft en Tango vervolgens vergeet. Voor professionals (bijvoorbeeld binnenhuisarchitecten) lijkt Tango daarentegen een stuk interessanter.

Wat Asus en Google bedoelen met AR, wordt ook getoond in het reclamefilmpje van Asus.

Tegenvallende accuduur

Los van Tango is de Zenfone AR een high-end smartphone zoals er meer van zijn. Het toestel heeft een fraai 5,7 inch oled-scherm met scherpe qhd-resolutie en kan zo ook gebruikt worden voor Virtual Reality (bijvoorbeeld via Google’s Daydream). Het werk- en opslaggeheugen is met 6GB en 128GB bijzonder ruim, en de 3300 mAh accu laadt snel op via usb-c. De accuduur stelt echter teleur: bij normaal gebruik moet de telefoon rond het avondeten aan de oplader. Speel je met Tango dan is de accu al veel sneller leeg en wordt de telefoon erg warm, al is dat begrijpelijk. Wat we niet snappen, is dat ASUS een jaar oude Snapdragon 821-processor in de Zenfone AR geplaatst heeft. Het maakt de telefoon minder snel en minder toekomstbestendig dan bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Note 8 en iPhone X.

De accu gaat snel leeg als je Tango-apps gebruikt

Schreeuwerige ASUS-software

Een ander minpunt heeft niets met Tango of specificaties te maken, maar is de door ASUS aangepaste Android-software. Visueel oogt het besturingssysteem flink anders dan de standaard Android-versie, en persoonlijk vinden we de software schreeuwerig en goedkoop overkomen. Dat er maar liefst 23 apps vooraf geïnstalleerd zijn, past ook niet bij zo’n dure telefoon. Daarnaast loopt de Zenfone AR op moment van schrijven achter met zowel de Android-versie als beveiligingsupdates.

Met Google's Tango versmelten virtuele objecten met de realiteit.

Conclusie

De ASUS Zenfone AR is de enige Tango-smartphone die je in Nederland kunt kopen, wat hem interessant maakt voor wie met (Google’s versie van) Augmented Reality wilt werken. Voor de doorsnee consument is Tango vooralsnog echter niet meer dan een gimmick, en is de Zenfone AR daarmee een dure telefoon die steken laat vallen op hard- en softwaregebied.

0 Reactie(s) op: ASUS Zenfone AR - Tangotelefoon voor select dansgezelschap

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.