Asus Zenfone Max Pro M1: één van de beste budgetsmartphones

© PXimport

Asus Zenfone Max Pro M1: één van de beste budgetsmartphones

Geplaatst: 13 augustus 2018 - 16:11

Aangepast: 14 december 2022 - 13:37

Rens Blom

Als je een nieuwe smartphone zoekt, is de kans klein dat je meteen aan Asus denkt. De fabrikant probeert daar verandering in te brengen met de Asus Zenfone Max Pro M1, een toestel van 249 euro dat op papier een scherpe prijs/kwaliteitsverhouding biedt. Hoe is dat in de praktijk?

De buitenkant van de Zenfone Max Pro M1 laat in ieder geval een goede indruk achter. Het ontwerp is weliswaar niet origineel, maar de metalen en plastic behuizing oogt sjiek en is stevig. Achterop zit een prima vingerafdrukscanner, al is ie niet zo snel als die van sommige concurrenten. Voorop de M1 tref je een fors 6 inch beeldscherm aan met een moderne, langwerpige 18:9-verhouding. De randen rond het scherm zijn echter wel aan de grote kant, waardoor het toestel voor veel mensen niet met één hand te bedienen is. De flinke afmetingen merk je ook als je de M1 in een – strakke – broekzak stopt.

Ook is het jammer dat de telefoon over een oude micro-usb-aansluiting beschikt en niet over usb-c. Een usb-c-poort heeft geen boven- of onderkant, waardoor de kabel altijd past. Bij micro-usb is dat niet het geval. Een ander voordeel van usb-c is dat de accu sneller kan opladen.

Een nfc-chip ontbreekt eveneens in de Zenfone Max Pro M1 – iets wat we overigens vaker zien op budgetsmartphones. Contactloos betalen is dus niet mogelijk met deze Asus-telefoon.

Media has no description

© PXimport

Snelle processor en dual-sim

Belangrijkere zaken als het beeldscherm zijn gelukkig dik in orde. Het lcd-paneel oogt levendig en natuurgetrouw en de full-hd-resolutie zorgt voor een scherpe weergave. Alhoewel steeds meer smartphones een scherminkeping (notch) hebben, doet de M1 het zonder. Dat is niet vreemd: de schermranden zijn immers groot genoeg om alle sensoren en de frontcamera te huisvesten.

Onder de motorkap heeft Asus niet bezuinigd. Integendeel zelfs. De Zenfone Max Pro M1 draait op een snelle Snapdragon 636-processor en heeft 4GB werkgeheugen en 64GB opslaggeheugen. Het toestel loopt hierdoor als een zonnetje en is merkbaar sneller dan concurrerende telefoons als de Motorola Moto G6, die een tragere processor en minder werkgeheugen heeft.

Je kunt tegelijkertijd een sd-kaartje en twee simkaarten in de Zenfone Max Pro M1 stoppen, wat erg fijn is en weinig voorkomt op goedkopere telefoons. Ook opvallend is de grote accucapaciteit (5000 mAh), waardoor wij zonder problemen twee dagen vooruit kunnen met de Zenfone. Ter vergelijking: de meeste telefoons die qua specificaties en prijs vergelijkbaar zijn met de M1, hebben een 3000 mAh accu. Het opladen van de accu van de Zenfone-telefoon duurt wel lang, ruim drie uur. Een grote accu voltanken duurt sowieso langer en daarbij heeft Asus een snellaadfunctie wegbezuinigd.

Media has no description

© PXimport

Twee camera's voor portretfoto's

Achterop de Zenfone is een dubbele camera geplaatst. De combinatie bestaat uit 13 en 5 megapixel camera’s met diafragma’s van f/2.2 en f/2.4. De primaire camera maakt prima foto’s zolang er genoeg (dag)licht is. De kwaliteit is vergelijkbaar met die van de meeste concurrenten en is goed genoeg om kiekjes te delen via social media of om een fotoboekje van te maken. De secundaire camera wordt gebruikt om beelden met een scherpte/diepte-effect (bokeh) te schieten. Dit werkt aardig en kan leuk van pas komen bij het maken van portretfoto’s. Er is wel een duidelijk kwaliteitsverschil merkbaar met de portretfunctie van duurdere smartphones met geavanceerde camera’s zoals de Apple iPhone X. Kijkend naar het prijsverschil is dat echter logisch en doet de Asus -telefoon het prima. In het (schemer)donker is de algemene foto- en videokwaliteit van de camera’s minder goed, al kun je er nog mee uit de voeten. Ook de 8 megapixel frontcamera maakt prima foto’s en video’s, zolang je niet teveel inzoomt. Dan zie je namelijk dat de beelden wat korrelig ogen.

Media has no description

© PXimport

Standaard Android-software

Voor Asus is de Zenfone Max Pro M1 een experimenteel toestel: het is namelijk de eerste Zenfone zonder Asus ’ ZenUI-software. Zonder de schil, die heel anders oogt en werkt dan de standaard Android-versie, is de Android 8.1 Oreo-software op de M1 ‘stock’ en moeten er sneller en vaker updates uitkomen. Althans, dat belooft Asus. Helaas wordt de software door Asus bijgehouden en is er geen sprake van Android One, dat echte 'stock' is: Android zonder poespas. Keiharde garanties wil Asus dus niet geven en dat is teleurstellend. Asus’ updatebeleid aangaande ZenUI-toestellen is matig tot slecht, dus wij zijn benieuwd.

Het ontbreken van ZenUI is in ieder geval een positieve factor. Asus heeft enkel drie Facebook-apps toegevoegd die helaas niet te verwijderen zijn, alleen uit te schakelen. En de standaard camera-app van Android is vervangen door een Asus-app die gedateerd oogt, onlogisch werkt en minder snel foto’s maakt. Zonde. Drie andere voorgeïnstalleerde Asus-apps zijn gelukkig nuttiger: een fm-radio, een rekenmachine en een geluidsrecorder.

Asus Zenfone Max Pro M1: één van de beste budgetsmartphones-15082296

© CIDimport

Asus Zenfone Max Pro M1: één van de beste budgetsmartphones-15082296

© CIDimport

Asus Zenfone Max Pro M1: één van de beste budgetsmartphones-15082296

© CIDimport

Conclusie

Met de Zenfone Max Pro M1 laat Asus zien dat je voor 249 euro een uitstekende smartphone kunt kopen. De M1 heeft een fraai ontwerp en beeldscherm, is snel, gaat lang mee en draait op de standaard Android-versie. Kleine bezuinigingen maken de telefoon niet voor iedereen de beste koop, maar het is zonder twijfel één van de beste budgetsmartphones van dit moment. Gewaagde concurrenten zijn de Xiaomi Mi A2 (4GB/64GB, 275 euro), de Motorola Moto G6 Plus (4GB/64GB, 279 euro) en de Huawei P20 Lite (4GB/64GB, 289 euro), dus vergelijken is de moeite waard.

9,0

Ons oordeel

Asus Zenfone Max Pro M1

Pluspunten

Standaard Android-versie

Lange accuduur

Prestaties en opslaggeheugen

Premium ontwerp

Minpunten

Geen nfc-chip

Geen snellaadfunctie

Geen usb-c

Conclusie

**Prijs** € 249,- **Kleuren** Zilver, goud en zwart **OS** Android 8.1 **Scherm** 5,99 inch lcd (2160 x 1080) **Processor** 1,8 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 636) **RAM** 4GB **Opslag** 64GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 5000 mAh **Camera** 13 en 5 megapixel (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, dual-sim **Formaat** 15,9 x 7,6 x 0,85 cm **Gewicht** 160 gram **Overig** Micro-usb, koptelefoonpoort **Website** [www.asus.com](https://www.asus.com/nl/Phone/ZenFone-Max-Plus-M1/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000