AutoHotkey - Geen saaie pc-klussen meer!

Door: Toon van Daele | 01 november 2016 10:22

Review

Enig idee hoe vaak je eenzelfde handeling op je computer herhaalt? Je naam en e-mailadres invullen of naar Computer!Totaal surfen bijvoorbeeld? Tig keer, ongetwijfeld. Met AutoHotkey hoef je echter niet langer zulk herhalend werk uit te voeren: zo ongeveer alles wat je in Windows doet, valt met deze scripttool te automatiseren!

AutoHotkey


Prijs
Gratis

Taal
Engels

OS
Windows XP/Vista/7/8/10

Website
www.autohotkey.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Krachtige scripttaal
  • Autonome exe-bestanden
  • Actieve gemeenschap
  • Minpunten
  • Vereist de nodige inwerking

Wanneer je AutoHotkey – AHK voor vrienden – opstart, krijg je alleen de helpfunctie van het programma te zien. Logisch eigenlijk, want AHK is een scripting tool die alleen maar iets doet bij de gratie van een scriptbestand. Nu zijn er gelukkig talrijke AHK-scripts op het net te vinden, maar uiteindelijk zul je zelf ook wel aan de slag moeten wil je een gepersonaliseerd script creëren. Lees ook: 8 manieren om je dagelijks leven te automatiseren.

Scripting taal

Hoewel er, voor het maken van een gepersonaliseerd script, een gratis gespecialiseerde editor is te vinden (SciTE4AutoHotkey), kun je zo’n script in principe ook genereren met behulp van Kladblok. Zolang je je maar aan de correcte commando’s en syntax houdt. Nu kan zo’n script wel eenvoudig zijn (zo start je bijvoorbeeld met run "pad_naar_je_browser" http://www.site.nl je browser en stem je die af op de vermelde site), maar wat lastigere taken vereisen ook veel complexere scripts.

Wat dacht je van de volgende mogelijkheden: willekeurige toetsaanslagen en muisbewegingen naar een programma sturen, toetsen en knoppen op je toetsenbord en muis herprogrammeren, sneltoetsen maken voor bijna alle mogelijke handelingen, tekstmacro’s creëren, eigen formulieren en menu’s ontwerpen, data uit verschillende bronnen analyseren, DLL-calls gebruiken, enz. Kortom, de mogelijkheden zijn legio en worden eigenlijk vooral begrensd door je eigen verbeelding en scriptkennis.

Een AHK-script maak je zo complex als je zelf wilt – of kunt.

Handig!

Handig is in ieder geval ook dat je op een eenvoudige manier een AHK-script naar een uitvoerbaar exe-bestand kunt omzetten. Dat maakt dat de gebruikers van zo’n geconverteerd script niet eerst ook AHK zelf moeten downloaden en installeren.

Ook handig: zit je op een bepaald moment vast (en die tijd komt vast wel), weet dan dat er niet alleen uitgebreide tutorials beschikbaar zijn, maar dat je altijd ook bij een erg actieve community kunt aankloppen.

Conclusie

Er bestaan diverse programma’s voor toetsenbord- en tekstmacro’s, maar wij kennen geen enkele tool die zo veelzijdig en krachtig is als AutoHotkey. Je moet er alleen wel wat (tijd) voor over hebben, want de leercurve is niet min.

0 Reactie(s) op: AutoHotkey - Geen saaie pc-klussen meer!

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.