Maak Windows 10 privacy-vriendelijk met Avira Privacy Pal

Door: Toon van Daele | 21 september 2019 09:44

privacy in windows 10
Review

Het is een publiek geheim dat Microsoft (ook) via Windows 10 behoorlijk wat gebruikersdata verzamelt. Of je daar nu principieel op tegen bent of vreest dat er ook privacygevoelige gegevens worden ontfutseld, Avira Privacy Pal kan je helpen je digitale privacy in Windows te beschermen.

Avira Privacy Pal

Prijs
Gratis
Taal
Engels
OS
Windows 7 SP1 en hoger
Website
https://www.avira.com/en/privacy-pal
6
Score
60
Score: 60
 • Pluspunten
 • Detaillijsten
 • Zowel preventief als curatief
 • Minpunten
 • Paniek-tactiek (‘maximaal 50% beschermd’)
 • Wat opdringerig

Producent Avira is natuurlijk vooral bekend van zijn antivirusproducten, en dat zul je weten ook: Privacy Pal is weliswaar gratis, maar al bij het opstarten word je uitgebreid getrakteerd op links naar het volledige Avira-gamma. Vervelend, maar niet onoverkomelijk en met een extra klik start je Privacy Pal op.

Privacy-instellingen

Je belandt in het startscherm waarin je meekrijgt dat de privacybescherming standaard staat ingesteld op Personalized, een modus die je volgens de tool volledige controle over je privacy hoort te geven. Dat was op ons systeem blijkbaar nodig, want de status van currently protected stond op een magere 4 procent. Toen we alle (19) beschikbare instellingen in de simplified view inschakelden – zoals Disable Microsoft Store, Don’t automatically upload my data to the Microsoft cloud (OneDrive) enzovoort – haalden we een score van 39 procent. De expert view voorziet nog in enkele tientallen extra opties, maar ook toen we die allemaal hadden ingeschakeld, kwamen we niet hoger dan 50 procent. Frustrerend, maar wellicht vooral bedoeld om de gebruiker aan te sporen om andere Avira-producten aan te schaffen.

De expertmodus laat je tientallen privacygevoelige functies en opties uitschakelen.

Sporenonderzoek

Als je eenmaal het gewenste beschermingsniveau hebt ingesteld en de Start-knop hebt ingedrukt, zie je het aantal ‘digitale sporen’ dat Privacy Pal heeft gedetecteerd en desgewenst ook kan verwijderen. Dat kunnen er gerust enkele duizenden zijn, afhankelijk van welke rubrieken je laat analyseren, zoals Browser cache, Browsing and downloads history, Cookies, Application usage enzovoort. Klik een van deze rubrieken aan om tot in detail te zien om welke sporen het gaat en welke je eventueel wilt behouden. Je ziet tevens hoeveel schijfruimte de opschoonoperatie je zal opleveren. Jammer wel dat er nergens feedback te vinden is; de helpfunctie leidt naar een weinigzeggende onlinepagina.

Conclusie

Avira Privacy Pal kan zowel preventief (je kunt tientallen privacygevoelige functies en instellingen uitschakelen) als curatief (je kunt uiteenlopende sporen laten verwijderen) werken. We vinden het ook een plus dat je deze sporen desgewenst tot in detail kunt bekijken. Wel ligt het er dik bovenop dat Avira deze gratis tool als een opstapje naar hun andere producten beschouwt.

Je kunt stevig inzoomen op de resultaten van de speurtocht naar digitale sporen.

1 Reactie(s) op: Maak Windows 10 privacy-vriendelijk met Avira Privacy Pal

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 23 september 2019 14:55 Joop54
  Het is altijd hetzelfde, je krijgt een gratis lekker maker, maar wil je er echt goed gebruik van maken, dan moet je eerst in de portemonnee.
  Er is maar één manier om je privacy te beschermen, wifi uit zetten internet kabel eruit halen en je computer in de kast zetten en niet meer aan raken, oh en ook even je smartphone en of tablet in een emmer water gooien, dan pas ben je zeker goed beschermd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.