Bose Frames - Zonnebrillen met bluetooth audio

Door: Martijn de Meulder | 10 oktober 2019 14:38

Bose Frames
Review

Het Amerikaanse Bose was tot nu toe vooral bekend van zijn speakers en hoofdtelefoons, maar nu komt daar een opmerkelijke productcategorie bij: audiozonnebrillen. Deze Bose Frames zijn voorzien van bluetooth en ingebouwde speakers en houden je oren vrij. Een bijzondere luisterervaring.

Bose Frames

Prijs € 229,95
Kleuren Zwart
Platform Android, iOS
Gewicht 45 gram
Formaat 5,2 x 1,8 x 16,2 cm
Connectiviteit Bluetooth Audio (SBC en AAC)
Website www.bose.nl
8
Score
80
Score: 80
 • Pluspunten
 • Solide bouw
 • Je oren blijven vrij
 • Belfunctie
 • Verrassend goed geluid
 • Minpunten
 • Prijs
 • Accuduur
 • Geen volumetoetsen
 • Lage tonen

Wie niet beter weet ziet in de Bose Frames alleen een stevige donkere zonnebril, pas als je goed kijkt zie je dat de brillenpootjes net wat groter zijn dan normaal. Dat is knap van de audiofabrikant, want die brillenpootjes herbergen alle hardware die van deze conventioneel vormgegeven bril een wearable maken.

Headset in bril

In de praktijk gedragen de Frames zich als een gewone draadloze headset: als je de wearable de eerste keer aanzet met het kleine gouden knopje onder het rechter brillenpootje, vertelt een Amerikaanse mevrouw je dat je de Bose app moet downloaden (voor Android en iOS). Daarmee koppel je de bril vervolgens via bluetooth aan je smartphone. In ons geval kwam er direct een firmware-update overheen waarna je de stem in de bril naar het Nederlands kunt schakelen (fijn) en meteen muziek kunt afspelen.

Bose Frames
Bose Frames

Anders dan je gewend bent met een reguliere headset wordt de muziek in de Bose Frames voortgebracht door externe boxjes aan de onderkant van de brillenpootjes. Het dichtst bij je oor zit de speaker met de hoge tonen, verderop die voor de lagere frequenties. Het effect daarvan is heel bijzonder, vooral omdat je oren gewoon vrij blijven. Het geluid klinkt ruimtelijk, helder en detailrijk. Toch blijkt er wel een beperking aan deze manier van geluid weergeven. Want voor een goede bas heb je expansieruimte nodig. Dat is in een brillenpootje nauwelijks aanwezig. Je bent wat het genres betreft dus ietswat beperkt: Beethovens 6e klinkt bijvoorbeeld heel fraai, maar de bassen in Bad Guy van Billie Eilish missen dan toch wat diepte. Pluspunt: je muziek is nauwelijks hoorbaar voor je omgeving.

Horen en gehoord worden

In deze Frames vind je ook een microfoontje. Je kunt er dus ook gewoon mee bellen. Dat werkt heel goed, de belverbinding is stabiel en het geluid van je stem is aan de andere kant van de lijn prima hoorbaar. Dat microfoontje zorgt er ook voor dat je persoonlijke assistenten als Siri en Google Assistant kunt kunt oproepen. De bluetoothverbinding heeft een bereik van een meter of tien. Dat zal voor de meeste gebruikssituaties prima zijn maar is niet bijster veel, je moet dus in de buurt van je telefoon blijven. Jammer genoeg valt de batterijtijd een beetje tegen, met een uurtje of drie bel- en luisterplezier heb je het wel gehad. Opladen gaat snel genoeg na het aanklikken van een magnetisch laadkabeltje, maar lastig is het beslist. Net als het ontbreken van volumeknoppen op de bril, daarvoor moet je je telefoon erbij grijpen.

Bose zelf is nogal gefascineerd door de ‘Augmented Reality’-toepassingen voor de Frames. In dit geval is dat dus geen AR in beeld maar in geluid. De ingebouwde accelerometer en gyroscoop registreren de bewegingen van je hoofd en je positie. Daar kunnen enkele externe apps gebruik van maken, denk daarbij aan interactieve luisterboeken, kaartenapps en apps met soundscapes waarmee je je helemaal kunt ontspannen. Best aardig, maar ook een gimmick. Na een paar keer proberen heb je het wel gezien. En vrijwel alleen voor iOS, want op Android is alleen een Golf-hulpapp beschikbaar,

De Frames zijn verkrijgbaar in twee verschillende varianten: de hoekige Alto en de wat kleinere Rondo. De lenzen zijn niet gepolariseerd. Wil je dat wel dan zul je nieuwe lenzensetjes na moeten bestellen bij Bose. Daar betaal je dan wel €29,95 per set voor.

Bose Frames
Bose Frames

Conclusie

De Bose Frames is een prachtige bril, stevig van postuur en met verrassend goed geluid. Al schiet dat wat tekort in de lage tonen. Het grootste voordeel van deze bril is echter dat je oren gewoon vrij zijn en je niet afgesloten bent van de rest van de wereld. Dat is een verademing.

0 Reactie(s) op: Bose Frames - Zonnebrillen met bluetooth audio

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.