Bose QuietComfort 45 - Betrouwbaar thuiswerkmaatje

© PXimport

Bose QuietComfort 45 - Betrouwbaar thuiswerkmaatje

Geplaatst: 20 december 2021 - 10:53

Aangepast: 14 december 2022 - 12:41

Jeroen de Jager

Als je nu in de markt bent voor een koptelefoon, dan is de kans heel groot dat je er eentje zoekt met noice-cancelling. Dat komt goed uit want de meeste nieuwe modellen zijn voorzien van technieken om lawaai buiten de deur te houden. Zo ook de Bose QuietComfort 45, opvolger van de inmiddels oudgediende QuietComfort 35 II.

Als je snel kijkt zie je niet eens een verschil tussen de QC35 II en de nieuwe QC45 en dat klopt. Bose heeft het model vrijwel hetzelfde gehouden en met een goede reden: hij zit gewoon heel lekker en de bedieningsknoppen zitten op de plek waar je ze verwacht. Wat dat betreft kunnen veel andere koptelefoonfabrikanten hier een voorbeeld aan nemen. 

Door zijn relatief lichte gewicht, afgeronde vormen, zachte oorkussens en makkelijk te verstellen hoofdband is de QC45 een ideale headset tijdens het thuiswerken of in de kantoortuin. Snel op en afdoen, gelijktijdig met je laptop en smartphone verbonden zijn, het kan allemaal probleemloos.

Gek genoeg vind ik de beste feature van de QC-serie de fysieke schuifknop om hem aan en uit te zetten. Niks lang ingedrukt houden en wachten op geluidjes om te checken of het ding doet wat je wilt. Gewoon schuifje omhalen en klaar. 

Wil je een nieuw apparaat pairen, dan schuif je het schuifje een stukje verder en kun je koppelen ten koste van het eerstgekoppelde apparaat. Welke twee apparaten actief zijn verbonden met de headset wordt door een vriendelijke damesstem verteld.

Een simple fysieke aan/uitknop met schuiffunctie om te pairen is veel handiger dan een drukknop die je secondenlang moet indrukken.

© PXimport

Goede noice-cancelling

Qua noice-cancelling kan de QC45 zich meten met de besten. Het zit op het niveau van de Sony WH-1000XM4. Doordat de QC45 prima lekker losjes gedragen kan worden, heb je soms wat meer geluidslekkage. Dan is het een kwestie van de hoofdband wat strakker zetten zodat de oorschelpen meer afsluiten. Ook (video)bellen gaat uitstekend. Je bent goed te verstaan, ook in drukkere kantoortuinen.

Wat betreft instellingen is de Bose wat kariger dan de concurrentie. Noice-cancelling kan niet worden uitgezet. Je kunt wel met de knop op de linker oorschelp ervoor zorgen dat het geluid van de buitenwereld versterkt binnenkomt. 

Heel erg vind ik dat overigens niet, mits je de QC45 als een thuiswerk- of kantoorhulpmiddel ziet. Heb je hem op, dan wil je in je eigen wereld ongestoord werken. Vraag iemand iets aan je, dan zet je hem heel vlot en makkelijk even af en daarna weer op.  

Op de linker oorschelp zit een knop om de noice-cancelling te schakelen. Rechts zitten de knoppen om muziek en telefoontjes te bedienen.

© PXimport

Redelijke muziekkwaliteit, simpele app

Zo goed als de noice-cancelling is, zo neutraal is de muziekweergave. Niet in de zin van een ideale studio-weergave, maar meer flets en wat op de achtergrond. Dat heeft niets te maken met ontbrekende ondersteuning voor aptX en aptX HD, want dat heeft de Sony WH-1000XM4 bijvoorbeeld ook niet. 

Andere merken (zoals die Sony) geven veel meer en voller laag en ook sprankelender hoog. De QC45 is dus geen headset voor muziekliefhebbers. Voordeel is wel dat je niet snel luister moe wordt. Wederom een sterk punt voor kantoorwerkers.

Bose QuietComfort 45 - Betrouwbaar thuiswerkmaatje-15082296

© CIDimport

Bose QuietComfort 45 - Betrouwbaar thuiswerkmaatje-15082296

© CIDimport

Met de Bose Music-app kun je de QC45 instellen. Die instellingen zijn eigenlijk zo summier dat er weinig over valt te vertellen. Wel handig zijn de secties waar je kunt kiezen welke twee van de gepairde bronnen er actief zijn en in hoeverre je je eigen stem hoort bij gesprekken. Een equalizer of andere wat diepgaander instellingen zijn er niet. Op zich is dat niet erg, alleen andere concurrenten uit dit topsegment bieden dat wel. 

Conclusie

De Bose QuietComfort 45 is eigenlijk de beste keuze voor de kantoorwerkers als je niet naar zijn prijs kijkt. De zeer vergelijkbare Sony WH-1000XM4 kost zo’n 50 euro minder en de voorlopers van beide modellen, de Sony WH-1000XM3 en de Bose QC35 II zijn al rond of onder de 200 euro te vinden. Dat maakt de prijs van de Bose QC 45 niet te verantwoorden. Even wachten dus op een flinke prijsdaling en dan toeslaan. Want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: de QC45 is de beste koptelefoon voor het (thuis)kantoor.

7,0

Ons oordeel

Bose QuietComfort 45

Pluspunten

Zit erg lekker (licht)

Aan/uit knop

Goede noise-cancelling

Minpunten

Duur t.o.v. concurrentie

Muziekkwaliteit kan beter

Conclusie

**Prijs** € 349,- **Afmetingen** 18,40 x 15,24 x 7,62 cm **Gewicht** 240 gram **Speeltijd** 24 uur **Oplaadtijd** 2,5 uur **Aansluitingen** usb-c en 2,55mm jack, Bluetooth 5.1, AAC (geen aptX of aptX HD) **Website** [https://www.bose.nl/](https://www.bose.nl/nl_nl/index.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten