Cairo - Verander je bureaublad

Door: Toon van Daele | 24 november 2021 12:50

Zet het bureaublad naar je hand
Review

Microsoft heeft al vaker aan de het bureaublad van Windows gesleuteld, met wisselend succes. Het wordt afwachten of het nieuwe gezicht van Windows 11 in de smaak valt. De makers van Cairo hebben daar niet op gewacht: deze desktop-shell tovert je bureaublad om in wat volgens hen een productievere werkomgeving is.

Cairo

Prijs
Gratis
Taal
Nederlands
OS
Windows (met .NET 4.7.1 of hoger)
Website
www.cairoshell.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zinvolle aanpassingen
  • App Grabber
  • Snelle zoekfunctie
  • Minpunten
  • Vereist enige gewenning

Tijdens de installatie van Cairo kun je aangeven of de tool automatisch met Windows moet opstarten, maar ook of je de traditionele verkenner wilt vervangen. Let wel, als je voor dit laatste kiest, zullen wellicht bepaalde UWP- en Microsoft Store-apps weigeren te functioneren. Meteen na de installatie schiet de functie App Grabber in werking en kies je zelf welke apps je in het programmamenu wilt laten opnemen en in welke categorieën je die wilt onderbrengen.

Taakbalk en systeemvak

Meteen erna is het flink wennen: je programmavenster, bureaublad en taakbalk zien er helemaal anders uit. Zo vind je het Windows-systeemvak rechtsboven terug, inclusief een knop voor supersnelle zoekoperaties. De rest van de taakbalk bevindt zich onderaan je bureaublad. De grootte hiervan past zich automatisch aan de hoeveelheid geopende applicaties aan. Aan weerszijden van deze taakbalk vind je twee functieknoppen. Eén om je bureaublad als een overlay op je half-transparante programmavensters te tonen en één om een takenlijst op te roepen. Je geopende documenten en vensters verschijnen hier overzichtelijk in een compacte selectielijst.

Programma-menu en systeemvak vind je nu bovenaan en dat is behoorlijk wennen.

Programma-menu

Het menu met programma’s is verhuisd naar de linkerbovenhoek. Welke apps en categorieën je hier wilt zien, bepaal je met de al eerder vermelde App Grabber. Cairo kent bovendien een alternatieve bestandsbrowser. Wanneer je bijvoorbeeld Locaties opent en een map selecteert, verschijnt de inhoud als een overlay op je bureaublad. Een klein navigatiepaneel laat je makkelijk heen en weer bladeren. Veelgebruikte mappen versleep je gewoon naar de menubalk bovenaan.

Ook de startknop van Windows is naar de bovenste uithoek verhuisd. Van hieruit kun je Cairo afsluiten (zodat je weer je oude bureaublad te zien krijgt), maar ook instellingen van de tool aanpassen om die helemaal naar je hand te zetten.

Conclusie

Een desktop-shell is altijd even wennen en dat is met Cairo niet anders. Maar we zijn best wel onder de indruk van enkele ingrepen die je echt tijd kunnen besparen. We denken vooral aan de supersnelle zoekfunctie, de categorisering van programma’s, de overlay-aanpak van de alternatieve verkenner en de mogelijkheid om frequent gebruikte mappen in de menubalk te parkeren.

Met de handige App Grabber stel je snel zelf je ‘menu à la carte’ op.

0 Reactie(s) op: Cairo - Verander je bureaublad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.