Creative Sound Blaster AE-5 - Speciaal voor gamers

Door: Maikel Dijkhuizen | 13 september 2017 10:20

Creative Sound Blaster AE-5
Review

Veruit de meeste mensen gebruiken de geïntegreerde audio-uitgangen van het moederbord voor het aansluiten van luidsprekers. Er is echter één groep die wél bereid is om te investeren in een losse geluidskaart, namelijk gamers. De Creative Sound Blaster AE-5 is daar dan ook bij uitstek voor geschikt.

Creative Sound Blaster AE-5

Prijs
€ 149,-
Interface
Pci-expressx1
D/a-converter
ESS ES9016K2M SABRE32
Aansluitingen
Microfoon, hoofdtelefoon, 3× line-out, s/pdif (optisch)
Afmetingen
14,5 x 2 x 12,8 centimeter
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Aparte hoofdtelefoonversterker
  • Prima geluidskwaliteit
  • Uitstekende software
  • Minpunten
  • Overbodige led-verlichting

Zoals je van een product voor gamers mag verwachten, oogt de behuizing gestroomlijnd. Hierbij valt vooral het lichtgevende logo en het hoekje met led-verlichting op. Dankzij een geïntegreerde rgb-controller laat je bovendien de meegeleverde led-strip van dertig centimeter in allerlei exotische kleuren branden. Een leuke gimmick, maar het gaat natuurlijk om de audioprestaties. De specificaties zijn op dit gebied in ieder geval veelbelovend, want de ingebouwde digitaal/analoog-converter is in staat om audio in een hoge resolutie te verwerken (32bit/384kHz). Nadat je deze geluidskaart in een vrij pci-expressx1-slot hebt gestoken, gebruik je de Sound Blaster Connect-software om de geluidskaart te configureren. Hierbij laten de aangesloten luidsprekers zich nauwkeurig kalibreren.

Aansluitingen

Aan aansluitingen heeft de Sound Blaster AE-5 geen gebrek. Er zijn drie line-uitgangen beschikbaar waarmee je speakersets verbindt. Naast een microfoon-ingang ontdekken we op de achterkant ook nog een optische s/pdif-uitgang. Die is handig voor het geval je geluid digitaal wilt doorgeven aan een versterker. Overigens ontwijk je daarmee wel de hoogwaardige digitaal/analoog-converter die deze geluidskaart te bieden heeft. Opvallend is dat Creative ook nog een aparte hoofdtelefoonversterker in de behuizing heeft verwerkt, waarbij deze uitgang twee kanalen afzonderlijk versterkt.

Creative Sound Blaster AE-5

Audioprestaties

Als je voornamelijk via een hoofdtelefoon of headset games speelt, profiteer je volop van de Sound Blaster AE-5. Het geluid klinkt namelijk ronduit verbluffend, waarbij vooral de hoge detaillering en de dynamiek bij bombastische audiofragmenten opvallen. Uiteraard sluit je net zo gemakkelijk meerdere speakers op de geluidskaart aan, waarbij je een 5.1-opstelling realiseert. Hierbij is de audiokwaliteit eveneens van een hoog niveau, mits er goede luidsprekers zijn aangesloten. Gamers zullen dan ook volop genieten van de talloze geluidseffecten die in hedendaagse games aanwezig zijn. Ook voor muziekfanaten die graag in stereokwaliteit naar muziek luisteren, is deze geluidskaart een prima optie. Vergeleken met een onboard-geluidskaart komen de liedjes beter uit de verf.

Conclusie

Wie de geluidskwaliteit van de pc naar een hoger niveau wilt tillen, heeft aan de Sound Blaster AE-5 een goede kameraad. Of je nu een hoofdtelefoon of speakers op deze geluidskaart aansluit, de audiokwaliteit is kortweg uitstekend. Bovendien is de configuratie dankzij de Nederlandstalige software een fluitje van een cent. De geïntegreerde rgb-controller is wat ons betreft overbodig, zeker omdat je daar een meerprijs voor betaalt.

0 Reactie(s) op: Creative Sound Blaster AE-5 - Speciaal voor gamers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.