Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

Door: robbin-ooijevaar | 10 oktober 2016 14:40

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Pagina 2
 3. Pagina 3
 4. Pagina 4

Veel freewaremakers zijn enthousiaste computergebruikers die niet programmeren uit winstbejag, maar hun vaardigheden inzetten om iets te verbeteren. Dankzij hun gratis programma’s wordt computeren leuker en handiger! We bespreken de beste programma’s van dit moment en nieuwe versies van ‘evergreens’.

Tip 01: Netjes sorteren

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je veel tijd kwijt bent met het netjes sorteren van muziek, filmpjes en andere bestanden in mappen, biedt DropIt het ultieme sorteergereedschap. DropIt toont een blauwe knop met een pijl. Als je bijvoorbeeld een mp3-bestand vanuit Windows Verkenner sleept en op deze pijl laat ‘vallen’, vraagt het programma wat je met dit type bestand wilt doen. Kies Verplaatsen en geef een map op. Alle toekomstige mp3’s die je op de pijl laat vallen, worden automatisch verplaatst naar deze map. Het kost de eerste keer een beetje tijd om DropIt goed in te stellen, bijvoorbeeld als je je download-map wilt laten sorteren waarin veel verschillende bestandstypes staan, maar daarna gaat het snel! Met één sleepbeweging staat alles netjes in de juiste map waar je het hebben wilt. DropIt kan ook mappen in de gaten houden. Nieuwe bestanden die in deze map binnenkomen en aan een bepaald criterium voldoen, worden automatisch verplaatst. Lees ook: Gratis software: De beste freeware-tips van 2016.

Tip 01 DropIt helpt bij het sorteren van je bestanden.

Tip 02: HDR zonder HDR

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Als je een Photoshop-expert bent, kun je deze tip overslaan. Voor iedereen die een foto mooi wil oppoetsen is er AutoHDR. Het programma bekijkt je afbeelding en past een techniek toe die een beetje doet denken aan HDR (high dynamic range). Bij echte HDR wordt met een reeks foto’s met verschillende belichtingstijden één HDR-afbeelding gemaakt waarbij zowel de lichte als de donkere stukken goed weergegeven worden. AutoHDR analyseert je afbeelding en kan door slimme instellingen onder andere de kleuren, contrast en detail aanpassen. Met een beetje experimenteren maakt AutoHDR prachtige afbeeldingen die meer van het scherm spatten dan het origineel. Kijk bij More options als je ook nog een watermerk wilt instellen of snel het formaat wilt wijzigen voor bijvoorbeeld Facebook of Flickr.

Tip 02 AutoHDR maakt normale foto’s net even iets mooier.

Tip 03: Windows-installatie

Geschikt voor: Windows 7, 8(.1), 10

Microsoft biedt van veel producten een iso-bestand aan. Hiermee kun je een ‘origineel’ installatie-medium op cd/dvd of usb-stick maken van een Windows- of Office-versie. Het nadeel van de standaardprocedure is dat het omslachtig werkt. Het programmaatje Windows and Office Downloader is een eenvoudig hulpprogramma van een derde partij om het gewenste iso-bestand snel binnen te halen. In het rechtermenu geef je aan wat je wilt hebben, bijvoorbeeld Windows 10, Office 2013/2016 of ander programma. De juiste links worden ingeladen waarna je het iso-bestand kunt downloaden naar je computer.

Tip 03 Microsoft Windows and Office ISO Download Tool haalt het juiste iso-bestand binnen voor Windows of Office.

Tip 04: WhatsApp voor je pc

Geschikt voor: Windows 8(.1), 10

WhatsApp is nog steeds de meestgebruikte chat-app voor je smartphone, de uitdrukking ‘een appje sturen’ is bijna synoniem geworden voor een mobiel berichtje. Sinds enige tijd kun je met WhatsApp Desktop nog makkelijker chatten. De app werkt op je computer, maar je smartphone moet wel binnen bereik zijn. Volg de instructie om WhatsApp Desktop en WhatsApp op je smartphone aan elkaar te koppelen via een QR-code. Vervolgens kun je berichtjes en foto’s sturen/ontvangen zoals je gewend bent, maar dan vanaf je Windows-pc.

Tip 04 WhatsApp Desktop is de officiële app om WhatsApp te gebruiken op je computer.

1 Reactie(s) op: Gratis software: De 15 beste freeware-tips van oktober

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 oktober 2016 10:04 Mr_Gee
  We moeten er overigens ook niet aan denken om reusachtige mkv-bestanden in het beperkte geheugen te bewaren


  Wat een onzin, MKV is een container formaat. een MKV is niet per definitie "reusachtig" het ligt aan de encoding van het video bestand.. een MKV gemaakt door "makemkv" is bijna even groot als de een DVD omdat het een directe copy is van de video file (MPEG-2) de compressie van een MPEG4 is veel beter maar deze kan ook gewoon in een MKV gezet worden
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.