De 21 beste sportoordopjes getest

Door: lub-snoek | 01 juni 2017 15:48

Review

Sporten en muziek, het is een combinatie die je vaak ziet. Vooral draadloze bluetooth-oordopjes zijn in trek bij sporters. Maar het aanbod is enorm en de prijs en kwaliteit wisselt sterk. Computer!Totaal scheidt het kaf van het koren in samenwerking met een tiental sportieve lezers in deze groepstest van sportoordopjes.

In samenwerking met Teufel krijgen lezers van Computer!Totaal 25 procent korting op de Teufel Move BT-sportoordopjes. Je vindt de oordopjes op de website van Teufel. De kortingscode is CT-TEUFEL-25. De actie is geldig tot 30 september 2017.

Hieronder vind je onze testmethode en de eerste resultaten. Op deze pagina hebben we alles handig voor je op een rijtje gezet.

Draadloos

We gaan steeds meer richting een draadloos leven en dat hebben audiofabrikanten ook door. Niet alleen kunnen we tegenwoordig muziek streamen naar de luidsprekers in elke kamer van ons huis, ook steeds meer oordopjes schrappen de draad. Gebruikten we een aantal jaar geleden allemaal nog onze telefoon of mp3-speler met een bedraad setje oordopjes, anno 2017 verdwijnt die draad in rap tempo uit het straatbeeld. Bluetooth-oordopjes met een nekdraad hebben aan populariteit gewonnen, vooral onder sporters. Begrijpelijk, want die draad zit alleen maar in de weg tijdens je work-out.

Dat de 3,5mm-poort en het bedraad muziek luisteren tijdens het sporten zijn langste tijd gehad heeft, is duidelijk. Draadloze bluetooth-dopjes zijn er in overvloed. Ben je op zoek naar (nieuwe)draadloze sportoordopjes maar zie je doorde bomen het bos niet, dan hebben we goed nieuws voor je, met onze test van meer dan twintig modellen hebben we een aardig marktoverzicht, zodat je kunt kijken welk setje het best bij jouw wensen aansluit. Hier lees je het volledige overzicht van onze sportoordopjestest zoals je deze las in de zomereditie van Computer!Totaal.

Apple AirPods

De AirPods hebben hetzelfde ontwerp als de EarPods die Apple al jaren bij veel van zijn producten levert. Door de pasvorm kun je van je muziek genieten, zonder dat je volledig bent afgesloten van de buitenwereld. Daarom voelt het gebruiken van de AirPods ook een stuk veiliger aan dan oordopjes die het omgevingsgeluid volledig blokkeren. Ondanks deze pasvorm bleven de AirPods opvallend goed zitten tijdens onze test. Het oplaaddoosje verlengt de accuduur aanzienlijk. Voor iOS-gebruikers is er bijna geen beter alternatief.

Avanca D1

Met een opvallend ontwerp is de Bragi D1 de goedkoopste deelnemer aan onze groepstest. Dit is echter niet af te zien aan het aantal accessoires die je bij de D1 krijgt. Met een stevig opbergzakje, 3 verwisselbare dopjes en een extra versteviging voor de oortjes is de Avanca D1 rijk uitgerust. Helaas is dat ook het enige pluspunt aan de D1, aangezien de sportoortjes op comfort en verbinding een bijzonder lage score hebben gehaald.

Bragi the Headphone

De Bragi Headphones worden geleverd in een mooie houder. Via deze houder laad je The Headphones ook op. Helaas zit er geen accu in de case, waardoor je The Headphones niet opnieuw kunt opladen via de case zoals het geval is bij bijvoorbeeld de Apple AirPods. Dankzij een magneet klikken de dopjes vrij eenvoudig terug in de case, wat het gebruiksgemak verbeterd. Ook stopt de muziek als je één van de oortjes uit je oor haalt. De geluidskwaliteit is matig; vooral de hoge en lage tonen vallen weg. Het gebrek aan pasvormen maken ons oordeel er niet veel beter op. Ze zien er dan wel weer mooi uit.

Creative Outlier Sports

Creative verrast positief met de Outlier Sports. Wat leek op een vrij doorsnee paar sportoortjes, blijkt een bijzonder goede concurrent te zijn voor zelfs de duurdere deelnemers. Met meerder pasvormen en een bijzonder stevig opberghoesje, biedt de Outlier Sports genoeg accessoire. Als klap op de vuurpijl zitten de oortjes bijzonder stevig in het oor dankzij de verwisselbare vleugels. Het zijn alleen niet de mooiste dopjes, waardoor de Outlier Sports iets goedkoper ogen dan ze daadwerkelijk zijn.

Anker SoundBuds Sort NB10

Anker is de enige deelnemer waarbij de vleugel en het oortje zelf één geheel is. Bij het verwisselen van dopje verandert dus ook de pasvorm van de oorschelp-ondersteuning. Dit is niet altijd even handig, doordat sommige gebruikers twee verschillende maten dragen van zowel het oortje zelf als de vleugel. Het verbindingsstuk om de headset iets strakker te maken was een fijne toevoeging aan het al ruime aanbod aan accessoires. De bedieningsknoppen zijn bijzonder stroef, waardoor het lastig is om subtiel de SoundBuds te bedienen.

PKparis K’asq

De K’asq van PKparis zijn de goedkoopste volledig draadloze oordopjes uit de test. Qua ontwerp is dit bijna niet af te zien van de oordopjes door het ontwerp en verwisselbare kleuren. De case waarmee je de set oplaadt is een leuke toevoeging. Doordat de oordopjes en vleugels aan elkaar vastzitten, is de set minder goed af te stellen op je oor. Dit hoeft niet erg te zijn, maar de K’asq zaten gewoonweg prettig. De lagere prijs is met name terug te zien in de verbinding; deze ging enorm stroef.

Plantronics Backbeat Fit

De Backbeat Fit springt eruit door het gemak van de verbinding. De set geeft een korte handleiding via de koptelefoon zelf, waardoor koppelen kinderspel wordt. Een groot nadeel van de Backbeat Fit is het feit dat de pasvorm niet verwisselbaar is, daardoor moet je het geluk hebben dat de set goed zit. Je oor wordt niet helemaal afgesloten, doordat het niet in-ear is. Toch is de geluidskwaliteit goed en kun je ook gewoon omgevingsgeluid blijven horen, net als bij de AirPods. Bij het activeren van de Backbeat Fit geeft de koptelefoon de batterijstatus door, wat een leuke toevoeging is.

Denon AH-C160 Wireless

De Denon AH-C160 Wireless deed zijn merknaam eer aan met geweldig geluid. Naast de drie silliconen pasvormen, werd de set geleverd met een schuimrubberen oordop. Daarnaast waren de vleugels apart verwisselbaar met 2 maten en werd de set geleverd met maar liefst 4 maten voor het oordopje. Wordt geleverd met handig opbergzakje en karabijnhaak om de set aan bijvoorbeeld je rugzak te bevestigen. De plaats van de knoppen en de algemene bediening was verreweg het grootste nadeel van de Denon AH-C160 Wireless

Skullcandy Sport Method Wireless

Het ontwerp van de Sport Method Wireless is zeker één van de opvallendste van alle deelnemers. Met een soort juk op je nek draag je letterlijk de oortjes met je mee. Hoe lomp het er ook uitziet, het werkt wel en het maakt de bediening bijzonder makkelijk. Doordat de microfoon aan de voorkant zit, is de vorm ook handiger voor telefoneren tijdens het dragen van de sportoordopjes. Helaas werden er maar twee maten geleverd en zaten ze niet bijzonder goed, waardoor ze vaak uitvielen bij het bewegen.

Jaybird X3

De nieuwe generatie van Jaybird was de meest nieuwe set van alle deelnemers en dit is met name terug te zien in de functionaliteit met de bijbehorende app. Nadat je de X3 hebt verbonden met je smartphone, kun je met de Jaybird-app het geluid van de sportoordopjes volledig naar je hand zetten. Ook kun je kiezen uit enkele presets. Ondanks alle opzetstukken en pasvormen, was het lastig om de Jaybird passend te maken en bleef deze niet altijd even stevig zitten.

Teufel Move BT

De Teufel Move BT biedt een ruime keuze aan dopjes en was de enige set die zonder uitstekende vleugels toch een zeer stevige pasvorm kon creëren. Door een goede pasvorm, komt de muziek die je luistert ook volledig tot zijn recht. Om alle pasvormen schoon te houden, wordt de set geleverd met een buis die de gebruiker met water kan vullen om de pasvormen effectief schoon te maken. De sportoortjes zelf kunnen worden bewaard in de meest luxueuze opbergcase die we in de test hebben gezien. Als klap op de vuurpijl ondersteunt de Teufel Move BT ook nog Siri. Wat betreft comfort en accessoires zijn deze sportoordopjes verreweg de beste keuze.

Sony MDR-XB50BS

De oordopjes zijn door de forse oorclips wat lomp, maar het gewicht is acceptabel. Bovendien zitten de oordopjes erg stevig in je oren, en levert Sony veel dopjes en clips mee. Handig is de nfc-chip voor het koppelen met je smartphone. De kleine knopjes op de rechteroorclip, om muziek en spraakoproepen te regelen, zijn even wennen. De geluidskwaliteit van de oordopjes is goed, waarbij vooral de bass bovengemiddeld is. Met acht uur gaat de accu lang mee. Opladen gaat via de micro-usb-poort op de rechteroorclip.

Sony NW-WS413

Dit zijn de enige oordopjes die zeewaterdicht zijn, en daarnaast is het ook de enige set die geen bluetooth heeft. Het is een draadloze walkman met 4GB geheugen. Via het magnetische dock (dat de dopjes ook oplaadt) zet je er via de pc muziek op. Het ontwerp is niet stijlvol, maar de oordopjes zitten stevig en worden geleverd met veel pasvormen. De in totaal zes knopjes op de oorclips vinden we niet zo handig. De accuduur is met tien uur wel uitstekend, net als de geluidskwaliteit.

Jabra Sport Coach special edition

Deze oordopjes hebben een geïntegreerde TrackFit-bewegingssensor om oefeningen en zaken als stappen en afstand automatisch bij te houden. Dat werkt prima en kan gekoppeld worden aan de fijne Jabra Sport Life-app. De dopjes zijn spatwaterdicht, hebben een knop om muziek en spraakoproepen te regelen en worden geleverd met een opbergetuitje en allerlei soorten foaming tips en eargels. De geluidskwaliteit is erg goed; hetzelfde geldt voor de belkwaliteit en passieve ruisonderdrukking De accuduur is met vijf uur aan de korte kant, opladen gaat via micro-usb.

Jabra Sport Pulse special edition

De Pulse-oordopjes houden net als de Coach-dopjes veel sportactiviteiten bij, en voegt er een hartslag- en zuurstofopnamemeter aan toe. Zo wordt je conditie gecheckt, waarbij de Jabra-app de statistieken geeft. De oordopjes zelf worden met veel foaming tips en eargels geleverd, net als een goedkope opbergetui. Ze zitten lekker en houden omgevingsgeluid goed tegen. De geluidskwaliteit is bovengemiddeld, al is de accuduur met vijf uur wat teleurstellend. De dopjes laden snel op via micro-usb.

Jabra Elite Sport

Deze oordopjes zijn echt draadloos, met een stevig opbergdoosje dat ze twee keer oplaadt – en zelf oplaadt via micro-usb. De dopjes zijn waterdicht, hebben een goede hartslagmeter en werken met de Jabra-app en andere fitnessapps. Ze zijn wel wat lomp, hebben kleine knopjes op de schelpen voor het bedienen van muziek en spraakoproepen, en de accuduur van zo’n drie uur is niet zo lang. De geluidskwaliteit van de oordopjes is prima, maar kan niet tippen aan verschillende andere modellen inclusief twee Jabra-concurrenten.

Samsung Gear IconX

De Gear IconX zijn volledig draadloos en komen met plastic capsule die de dopjes oplaadt – en zelf oplaadt via micro-usb. De accuduur van de oordopjes is met tweeëneenhalf uur erg kort en het opladen duurt lang. De bediening via de aanraakgevoelige oorclips is wennen, de ingebouwde hartslagmeter is niet zo accuraat. De oordopjes hebben 4GB geheugen voor muziek. De geluidskwaliteit is gemiddeld, de bass is wel goed. We zijn ook positief over de compacte afmetingen en de pasvorm van de dopjes, die jammer genoeg soms verbindingsproblemen met de telefoons ervaren.

Philips WirelessFreedom SHQ7900

De WirelessFreedom-oordopjes van Philips komen eenvoudig over. Ze zitten in een simpele verpakking, worden geleverd met een goedkoop opbergetuitje en de dunne nekdraad voelt fragiel aan. Wel handig is de magneetclipper om de draad aan je t-shirt te bevestigen. Er worden bovendien maar liefst acht foaming tips meegeleverd voor een juiste pasvorm. De geluidskwaliteit van de oordopjes is prima, maar niet bijzonder. Hetzelfde geldt voor de accuduur van vijf uur. Opladen gaat – zoals bij de meeste oordopjes – via micro-usb. Onderscheidende functies hebben de Philips-dopjes niet.

Bose Soundsport

De Soundsport heeft een robuust ontwerp met vrij grote oorclips en muziekknoppen met microfoon en nfc-chip. Er worden verschillende oordopjes meegeleverd, maar geen enkele weet je gehoorgang compleet af te sluiten. Bij buitensporten als hardlopen en fietsen hoor je daarom veel ruis van de wind. De geluidskwaliteit is erg goed, met een diepe bass en heldere boventonen. De Bose Connect-app is niet vereist maar biedt meer instellingen. De dopjes worden geleverd met een fraai opbergetuitje. De accu laadt op via micro-usb en gaat zo’n zes uur mee.

0 Reactie(s) op: De 21 beste sportoordopjes getest

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.