Wat is de beste smartphone onder de 100 euro? 7 toestellen getest

© PXimport

Wat is de beste smartphone onder de 100 euro? 7 toestellen getest

Geplaatst: 23 november 2014 - 08:00

Aangepast: 24 november 2022 - 11:08

Joris Peterse

Voor nog geen 100 euro loop je al de winkel uit met een nieuwe smartphone. Maar zijn deze toestellen eigenlijk wel de moeite waard? En zo ja, welk toestel kun je dan het beste kopen?

Als je de aanschaf van een smartphone overweegt, dan denk je meestal gauw aan prijzen van honderden euro's en daar bovenop nog eens abonnementskosten van enkele tientjes. Maar in de winkels zie je steeds meer smartphones met een prijskaartje van onder de 100 euro. Prima voor wie een basistoestel zoekt om te bellen en whatsappen, als reservetoestel op vakantie of als eerste smartphone voor je kinderen. De lage prijsklasse betekent wel dat ieder toestel zwakke punten heeft. Lees ook: De 6 beste alternatieven voor de iPhone 6.

In deze test vergelijken we zeven verschillende smartphones met elkaar, die op het moment van schrijven tussen de 75 en 100 euro kosten. Niet alleen kijken we naar de prijs, maar ook naar de algemene beschikbaarheid en leeftijd. Veel Chinese fabrikanten bieden ook geweldige smartphones aan die voor bijzonder lage prijzen worden verkocht. Maar als deze alleen maar zijn te vinden in schimmige webwinkels, kiezen we liever voor de zekerheid van een goed leverbaar toestel.

Waar gebruik je je smartphone voor?

Natuurlijk staan smartphones bekend om hun overdaad aan mogelijkheden, apps, compact camera-vervangende camera en vaak een HD-scherm waarop je moeiteloos films en series kijkt. Maar bij zo'n goedkope smartphone gaat het om de basis. Hoe vlot werkt het toestel? Is de opslagruimte genoeg om een paar apps te installeren en plaatjes te ontvangen? Is het scherm fatsoenlijk afleesbaar? En tot slot natuurlijk ook de bouwkwaliteit.

In deze tabel vind je een overzicht van de specificaties en oordelen van alle geteste toestellen.

Veel winkelketens, zoals de Aldi, Intertoys of Kruidvat, verkopen ook regelmatig smartphones van merken als Wolfgang en Polaroid. Deze smartphones worden meestal tijdens actieweken aangeboden. Daarom testen we dit soort toestellen regelmatig individueel.

Alcatel Onetouch Pop D5

Met de Onetouch Pop D5 van Alcatel krijg je het meeste voor je geld. Qua formaat, met een fijn 4,5 inch-scherm, maar ook qua specificaties. Zo heeft het toestel de snelste processor aan boord en een frontcamera. Verwacht overigens niet te veel van die camera, want de kwaliteit en scherpte (0,3 megapixel) staan gelijk aan de 100 gulden-webcams die je begin deze eeuw kon krijgen.

Quadcore-snelheid

Ondanks dat er een quadcore-processor aanwezig is, is het toestel niet veel sneller dan de rest. Bij het starten van apps, de camera of het appoverzicht moet het toestel toch even laden. Dat komt doordat Android behoorlijk is opgeblazen met visuele veranderingen, overtollige functies en overbodige apps, zoals een virusscanner, drie (!) browsers, twee officesuites, een tweede applicatiewinkel en suffe spelletjes.

Hierdoor is net iets meer dan 1 GB aan opslagruimte beschikbaar. Dat is wel erg weinig. Je kunt de opslagruimte wel uitbreiden met een geheugenkaart, maar alle geïnstalleerde apps komen op het gewone beperkte geheugen terecht en hebben sinds Android 4.4 beperkte rechten om naar de geheugenkaart te schrijven. Bovendien zorgen de Android-toevoegingen zo nu en dan voor vastlopers. Naast de opslagruimte had het toestel met al deze aanpassingen beter gewerkt met wat meer werkgeheugen, wat de Moto E bijvoorbeeld wel heeft.

Gelukkig werkt het toestel vlot wanneer het nodig is. Zo gaat typen behoorlijk vloeiend, wat fijn is als je wilt whatsappen. Als je prachtige foto's wilt maken, hoef je van de camera niet veel te verwachten, mede door een gebrek aan autofocus. Maar hij levert vlot zijn plaatjes af. Ook het scherm is prima leesbaar. Dat komt niet alleen door zijn omvang; het beeld is eveneens erg helder, met bovendien een prima kleurweergave en kijkhoek.

Slimme keuze

De smartphone heeft een plastic kap, die je kunt losklikken om bij de batterij en gleuven voor de geheugen- en simkaarten te komen. Prettig is dat het toestel standaard als dual sim-smartphone wordt verkocht. De plastic kap kun je terugklikken, waarna hij stevig blijft zitten; daardoor voelt de Onetouch duurzaam aan. Met de bouwkwaliteit zit het dus wel snor.

De Alcatel Onetouch Pop D5 is een van de beste keuzes die je kunt maken, vooral als het wat grotere formaat geen hindernis voor je is. Het toestel is allround goed en erg compleet: verwisselbare batterij (die overigens ongeveer een dag meegaat), flitser, frontcamera, dual-sim en prima scherm, alles vlotjes aangestuurd door een quadcore-processor. Alleen is het jammer dat veel systeemcapaciteit wordt weggesnoept door overbodige apps en functies.

 

© PXimport

Drie browsers, een virusscanner, een appwinkel... Er staat verbijsterend veel rommel op de OneTouch.

Score: 4 van de 5 sterren

Pluspunten

Groot, helder beeldscherm

Bouwkwaliteit

Compleet

Minpunten

Te veel voorgeïnstalleerde rommel

Specificaties

Prijs € 99,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit (veel kleurcovers beschikbaar)

Besturingssysteem Android 4.4.2

Huawei Ascend Y330

De Ascend Y330 is samen met de L40 van LG de goedkoopste smartphone. Het formaat is prettig en het 4 inch-scherm is groot genoeg om goed vanaf te kunnen lezen. Het apparaat is tevens compact genoeg voor de krappere broekzak (hoewel het toestel wel iets aan de dikkige kant is). De beeldkwaliteit is ook prima; het scherm is redelijk helder en scherp. De bouwkwaliteit is acceptabel en het toestel voelt stevig aan; alleen veert het scherm een beetje op en neer.

Traag

Op het eerste gezicht is de Ascend Y330 dus een prima toestel. Ga je er echter actief mee aan de slag, dan merk je dat het toestel bepaald geen snelheidsrecords breekt. Applicaties en camera hebben veel laadtijd nodig en als je wat sneller typt, merk je een vertraging in het verschijnen van de letters. Dit ligt niet aan de processorkracht of het werkgeheugen; die zijn min of meer vergelijkbaar met die van de andere toestellen uit deze test. Maar het probleem ligt bij de versie van het besturingssysteem die op het toestel staat: Android 4.2. Vrijwel alle andere smartphones draaien Android 4.4, wat een stuk vlotter en soepeler draait op minder snelle hardware. Er is helaas nog niet bekend of de Ascend Y330 een update krijgt naar Android 4.4 of 5.0. Niet alleen is Android 4.2 wat zwaarder voor het toestel, ook belast het de batterij zwaarder. Je kunt gewoon een dag met een opgeladen accu op pad, maar dat zou dus langer kunnen worden met een update.

Voor de camera hoef je het toestel niet aan te schaffen. Niet alleen zit er behoorlijk wat vertraging in, waardoor je alleen stilstaande objecten kunt fotograferen. Ook is de scherpte (3 megapixel) niet om naar huis te schrijven en in het donker foto's nemen kun je vergeten, ook doordat er geen flitser aanwezig is.

Conclusie

Mocht Huawei alsnog een update uitrollen en het toestel vervolgens een stuk soepeler draait, dan heb je aan de Ascend Y330 een van de betere smartphones. Nu gaat het allemaal wat moeizaam. Vooral de typvertraging is vervelend als je aan het whatsappen bent. Dat is zonde, want de specificaties zijn verder prima en ook het formaat bevalt ons goed.

 

© PXimport

Alle geïnstalleerde apps komen op je startscherm terecht.

Score: 3 van de 5 sterren

Pluspunten

Prijs

Formaat

Scherm

Minpunten

Traag

Scherm in te drukken

Specificaties

Prijs € 79,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit, blauw, rood, geel

Besturingssysteem Android 4.2.2

LG L40

De andere goedkope smartphone is van LG en een kleintje. De L40 heeft een schermdiameter van slechts 3,5 inch en weegt maar 114 gram. Je moet echter even slikken als je het scherm aanzet. Het toestel heeft een ontzettend lage resolutie en je kunt de pixels bijna tellen. Het ziet er niet uit, maar op de resolutie na valt de schermkwaliteit reuze mee. Het scherm is helder, de kleurweergave ziet er keurig uit en zelfs de kijkhoek is acceptabel. Bovendien vraagt het lage-resolutiescherm minder van de systeemcapaciteit, waardoor het toestel vlot werkt en een prima batterijduur heeft. Vergeet je het een nachtje op te laden, dan heb je de volgende dag genoeg capaciteit over om nog even aan de slag te kunnen.

Vlotte smartphone

Het toestelletje werkt dus opvallend vlot. Vooral typen gaat lekker snel en dat is gek, want met een klein scherm en lage resolutie zou je verwachten dat je vaak missers hebt en weer zit te backspacen. Maar nee... razendsnel.

Een ander pluspunt is dat LG niet al te veel overbodige extra's heeft meegeïnstalleerd. Hierdoor worden de processor en het werkgeheugen, die bij apparaten in deze prijscategorie sowieso niet al te veel ruimte krijgen toebedeeld, behoorlijk ontzien. Gek genoeg blijft er maar 1,5 gigabyte van de totale 4 beschikbaar voor je eigen apps en bestanden. Dat is toch wat karig.

Klein maar fijn

Zoek je juist een toestelletje met een klein formaat, dat je voor simpele taken wilt inzetten zoals whatsappen, een beetje browsen en het installeren van een paar eenvoudige apps? Dan is de L40 een goede keuze. Het toestel werkt vlot en de batterijduur is voldoende. Het grootste nadeel is echter dat de schermresolutie ontzettend laag is, waardoor het beeld er nogal korrelig uitziet. Dat laatste geldt ook voor de foto's die het toestel maakt, ook als je de foto's op een scherper beeldscherm laat zien dan die van de L40.

 

© PXimport

De schermresolutie is ontzettend laag; het is daarom maar goed dat het scherm ook klein is.

Score: 3,5 van de 5 sterren

Pluspunten

Werkt vlot

Weinig bloatware

Helder scherm

Minpunten

Lage schermresolutie

Slechts 1,5 GB opslagruimte beschikbaar

Camerakwaliteit

Specificaties

Prijs € 79,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit

Besturingssysteem Android 4.4.2

Motorola Moto E

De Moto E voelt aan als een toestel uit een hogere prijsklasse. Deze indruk heb je eigenlijk al wanneer je het apparaat vasthoudt. De rubberachtige achterkant ligt door zijn ronding heel fijn in de hand en het toestel voelt over het algemeen stevig aan, afgezien van een klein beetje speling tussen voorkant en achterklep.

Zodra je het scherm van het toestel ziet, denk je bijna dat je een toestel van minstens tweehonderd euro in je hand hebt. Het beeld is scherper dan dat van de andere geteste toestellen; de resolutie ligt ook een slagje hoger met 540 bij 960. Maar ook de kleurweergave is fraai. Het toestel werkt vlot en het is prettig dat er weinig aan Android is gesleuteld. Zo behoud je veel van je systeemcapaciteit voor andere zaken. En dat merk je! Apps starten sneller, zware processen worden makkelijker uitgevoerd en je hebt nog 2,16 GB aan opslagruimte over voor je eigen apps en bestanden. Ook is de accuduur hierdoor prima. Alleen is het een beetje flauw dat je de batterij van de Moto E niet kunt vervangen. Wanneer je de achterklep verwijdert, zie je dat er een dun stuk plastic voor de batterij is geplaatst. Je kunt de klep dus alleen verwijderen om een geheugen- of simkaart te plaatsen.

Fletsorama's

De camera-app heeft wat meer functies. Zo kun je panorama's en HDR-foto's maken. Verwacht hier echter niet veel van, want de sensor van de camera is zeer beperkt. Foto's komen er tamelijk vaal uit. Dat wordt nog eens extra benadrukt door de goede kleurweergave van het beeldscherm.

Beste keuze

De Moto E is wat ons betreft de beste keuze als je een goedkoop toestelletje zoekt. Je merkt aan alles dat hij een klasse beter werkt dan de concurrentie. Dat het toestel twee keer zoveel werkgeheugen heeft als de andere modellen is hier uiteraard debet aan. Maar ook doordat Android meer dan bij andere toestellen intact is gelaten, werkt alles heel stabiel en vlot. Bij gewoon gebruik als typen, browsen en het laden van zwaardere apps merk je echt het verschil. En ook het scherm steekt met kop en schouders boven de concurrentie uit.

 

© PXimport

Het beeldscherm van de Moto E is scherp en kleurrijk.

Score: 4 van de 5 sterren

Pluspunten

Goed beeldscherm

Bouwkwaliteit

Weinig bloatware

Minpunten

Batterij niet verwisselbaar

Specificaties

Prijs € 99,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit

Besturingssysteem Android 4.4.4

Nokia Lumia 530

De Lumia 530 is de enige Windows Phone uit deze test, maar ook het eerste toestel dat we afraden. Dat ligt niet aan het besturingssysteem. Windows Phone leent zich juist uitermate goed voor goedkopere toestellen. Het is juist bij het duurdere segment waar de teleurstelling inzet, omdat de functionaliteit achterblijft ten opzichte van Android en iOS en het aanbod aan applicaties kwantitatief en kwalitatief belabberd is. Windows Phone voorziet uitstekend in de basisbehoefte van een goedkopere smartphone qua functies en de basale apps zijn uit de Store te vissen. Bovendien is alles goed te begrijpen en configureren, ook voor kinderen en mensen die minder thuis zijn in de techniek.

Spiegelbeeld

De reden waarom we het toestel wél afraden is de schermkwaliteit. Het scherm spiegelt vreselijk. Niet alleen wordt licht dat op het scherm zelf valt, hinderlijk weerkaatst. Ook het beeld zelf weerspiegelt in de bovenlaag van het scherm, waardoor alles er ontzettend wazig uitziet. Dat gebeurt al wanneer je er recht naar kijkt, maar het beeld wordt al helemaal moeilijk leesbaar als je het toestel ook maar een paar graden kantelt. Ook is de kleurweergave erg flets.

Dat is vervelend, want op papier lijken de specificaties behoorlijk in het voordeel van de Lumia 530 te werken. De resolutie is vrij hoog, en ook de quadcore-processor is prima. Windows Phone werkt verder dan ook uitstekend. Zonder enige vertraging starten apps op, typen gaat vloeiend en de camerakwaliteit is naar behoren. Ondanks dat er geen flitser aanwezig is, kun je alsnog een beetje met de lichtwaardes spelen om met wat minder licht toch nog een foto te nemen.

De bouwkwaliteit is ook naar behoren. Je verwijdert niet een klepje om bij de batterij en kaartgleuven te komen, maar je haalt de hele achter- en zijkant er als een blok vanaf. Dat gaat vrij moeizaam, maar zorgt er wel voor dat alles stevig op elkaar vastklikt. Het formaat is handzaam; alleen is de Lumia wel vrij dik.

Afraden

Het is moeilijk om tot een lage score te komen als een smartphone maar op één punt tekortschiet, maar dat is helaas wel het geval bij de Lumia 530. Het scherm is dermate belabberd, dat je na een paar minuten het toestel weer weg legt omdat de wazigheid en weerspiegeling zo vervelend zijn voor je ogen. Dat lijkt ons niet de bedoeling van een smartphone. Heb je toch graag een Windows Phone-toestel voor een lage prijs, dan ben je beter af als je enkele tientjes meer investeert en kiest voor een Lumia 535. Die heeft een IPS-schermpaneel en is binnenkort te koop voor ongeveer 130 euro.

 

© PXimport

De Lumia 530 is erg compleet, maar heeft maar één nadeel.

Score: 2,5 van de 5 sterren

Pluspunten

Windows Phone werkt simpel

Vlot

Bouwkwaliteit

Minpunten

Weerspiegelend scherm

Specificaties

Prijs € 85,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit, groen, oranje

Besturingssysteem Windows Phone 8.1

Samsung Galaxy Young 2

Net als de schermkwaliteit van de Lumia 530, is ook die van de Galaxy Young 2 beroerd te noemen. Het scherm spiegelt ook een beetje, maar wordt daarbij niet zo wazig als dat van de Lumia. Daarbij heeft de Young 2 wel een veel lagere resolutie, waardoor alles er nogal korrelig uitziet. Gelukkig valt er wel mee te werken, ook omdat het scherm erg helder is.

Het toestelletje is vrij klein en past makkelijk in de meeste broekzakken. De bouwkwaliteit is ook prima en ook omdat de plastic achterklep een leerachtige textuur heeft gekregen, ligt de smartphone prima in de hand.

Ook werkt het apparaat vlot genoeg voor basale taken. Een beetje chatten en browsen gaat de Galaxy Young 2 prima af. Alleen is de processorsnelheid niet bepaald hoog, waardoor het toestel begint te stotteren als er op de achtergrond taken worden uitgevoerd, zoals de automatische applicatie-update. De fotokwaliteit is redelijk erbarmelijk, maar vergelijkbaar met de andere smartphones uit deze test. Een extra minpunt: op het scherm komen ook goede foto's niet tot hun recht.

Doorgaans heeft Samsung er een handje van de Galaxy-smartphones en -tablets te overspoelen met extra apps en diensten. Dat valt gelukkig wel mee als we naar de Young 2 kijken. Daardoor houd je bijna 1,8 GB over voor eigen apps en bestanden. Dat is alleszins redelijk. Je eigen apps haal je natuurlijk uit de Play Store van Google, maar er is ook een Samsung Apps-applicatiewinkel. Het aanbod voegt echter niks toe; je smartphone is beter af zonder.

Ondergrens

De Galaxy Young 2 heeft op geen enkel vlak een streepje voor ten opzichte van de andere smartphones. Het toestel werkt nét snel genoeg, maar je bereikt al vrij snel de grens waarbij het toestel begint te zweten en merkbaar trager wordt. Het scherm is afleesbaar dankzij de helderheid, maar de weerspiegeling, kleurweergave en resolutie maken het bepaald geen feest om met de Galaxy Young 2 te werken.

 

© PXimport

De applicatiewinkel van Samsung: een beetje zonde van de schaarse opslagruimte.

Score: 2,5 van de 5 sterren

Pluspunten

Helder scherm

Ligt prettig in de hand

Minpunten

Schermweerspiegeling

Schermresolutie

Traag

Specificaties

Prijs € 85,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit

Besturingssysteem Android 4.4.2

Sony Xperia E1

De Xperia E1 lijkt een beetje op de Y330 van Huawei. Ze hebben hetzelfde schermformaat (hoewel de Xperia qua toestelformaat een slagje kleiner is) en ook qua vorm zijn er gelijkenissen. Een minder prettige overeenkomst is dat beide toestellen niet op Android 4.4 draaien. De Xperia E1 draait op het moment van testen nog op Android 4.3; deze is echter al een stuk energiezuiniger en lichter dan Android 4.2, waarop het toestel van Huawei draait. Bovendien heeft Sony toegezegd dat er een update naar Android 4.4 voor de Xperia E1 verschijnt.

Niet de snelste

Er valt weinig aan te merken op de Xperia E1. Het scherm is keurig; de resolutie en helderheid maken het prima afleesbaar. Alleen de kijkhoek is vrij slecht. Als je het toestel niet recht voor je gezicht houdt, wordt het scherm algauw een groot zwart vlak.

De smartphone werkt redelijk vlot. Alleen hebben we tijdens het typen toch last van een klein beetje vertraging. Ook merken we bij het starten van de camera en het maken van foto's iets meer vertraging dan bij de andere smartphones. Misschien komt dat door de kwaliteit van de foto's, want ondanks dat de resolutie op papier vrij laag is, komen kleuren wel beter uit de verf dan op andere smartphones. De relatief goede kleurweergave van het beeldscherm helpt hier ook bij.

Natuurlijk heeft Sony het uiterlijk van Android aangepast en ruimte gegeven aan eigen apps, zoals een Walkman- en fotoalbum-app. De toevoegingen zijn subtiel en niet storend. Maar dan is het toch wel teleurstellend dat je ondanks die subtiele toevoegingen nog steeds niet meer dan 1,1 GB van de standaardopslagruimte overhoudt.

Walkman

Sony ziet de Xperia E1 ook als een soort vervanger van je walkman. Niet alleen vanwege de Walkman-app, maar ook vanwege de fysieke knop aan de bovenkant van het toestel. Is het toestel ontgrendeld en druk je op de knop, dan begint meteen muziek te spelen. Is het toestel vergrendeld, dan verschijnt een afspeelmenuutje op het vergrendelscherm. Diverse malen ging er een schrikreactie door de redactieruimte toen de walkmanknop werd verward met de vergrendelknop.

 

© PXimport

De Walkman-app heeft een wel erg prominente plek gekregen.

Score: 3,5 van de 5 sterren

Pluspunten

Prettig scherm

Aardige camera

Minpunten

Nog geen Android 4.4

Walkmanknop

Specificaties

Prijs € 99,-

Beschikbare kleuren Zwart, wit

Besturingssysteem Android 4.3 (update naar 4.4 aangekondigd)

Geheugenkaartjes

Alle toestellen hebben een opslagruimte van 4 GB, maar die wordt ook gebruikt door het besturingssysteem en voorgeïnstalleerde apps. De meeste toestellen bieden dan ook tussen de 1 en 2 GB vrije opslagruimte. Gelukkig kun je de opslagruimte van alle modellen uitbreiden met een geheugenkaart. Hierop kun je je foto's, muziek en overige bestanden makkelijk kwijt. Bij Windows Phone kun je ook aangeven dat apps standaard moeten worden geïnstalleerd op de geheugenkaart (Instellingen / Opslaginzicht).

Bij Android kun je via de instellingen van de apps de geselecteerde app verplaatsen naar de geheugenkaart. Maar lang niet alle apps kunnen dit. Bovendien heeft de update van Android 4.4 de mogelijkheid voor apps om bestanden weg te schrijven naar de geheugenkaart, moeilijker gemaakt. Je zult dus hoe dan ook spaarzaam moeten omgaan met je opslagruimte op Android-apparaten, zelfs als je een 128GB-geheugenkaart hebt geplaatst.

Conclusie

De kwaliteit van de smartphones onder de honderd euro viel ons ontzettend mee. In de praktijk blijkt er vooral te zijn beknibbeld op de camera (geen focus, meestal geen flitser, geen frontcamera, lage fotokwaliteit) en het scherm. Hoewel ieder toestel uit een flinke blok plastic bestond, viel de bouwkwaliteit ons ook mee. Alles zat kraakloos in elkaar. Alleen de plastic schermen van Sony en (vooral) Huawei veerden wel een beetje mee.

De enige twee toestellen waarvan we niet zo enthousiast raakten, waren de Galaxy Young 2 en de Lumia 530. De Galaxy Young was over de gehele linie vrij zwak: belabberd scherm, doffe camera en een zwakke processor. De Lumia 530 had alles in zich om een goede score te krijgen, had hij maar een fatsoenlijk scherm gekregen. Maar de weerspiegeling maakte het toestel helaas onwerkbaar.

De Onetouch Pop D5 is het volledigst van allemaal. Het is de enige smartphone in deze prijsklasse met een flitser, een frontcamera en een groot beeldscherm. Op papier heeft dit model ook de snelste processor, maar veel systeem- en opslagcapaciteit gaat verloren aan de enorme bak voorgeïnstalleerde apps en diensten. Dat is juist wat de Moto E niet biedt. Goede specificaties en een vlotte werking (vooral het extra werkgeheugen maakt een enorm verschil), een schone Android-versie en een scherm dat met kop en schouders boven de concurrentie uitsteekt - dat alles maakt de Moto E wat ons betreft de beste smartphone in deze prijsklasse.

Beoordelingstabel

In deze tabel lees je overzichtelijk de specificaties en oordelen van alle geteste toestellen nog eens terug.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten