De iPhone SE is een onopvallende telefoon met opvallend goede prestaties

© PXimport

De iPhone SE is een onopvallende telefoon met opvallend goede prestaties

Geplaatst: 3 mei 2016 - 11:00

Aangepast: 14 december 2022 - 12:02

Redactie ID.nl

In een paar jaar tijd zijn we van kleine handzame mobiele telefoons naar phablets van 5,5" gegaan, maar daar beginnen we collectief weer vanaf te stappen. De nieuwe, kleine telefoon van Apple meet namelijk maar 4", maar heeft wel high-end-specificaties. We gingen aan de slag met de iPhone SE

Het gaat niet om de grootte...

Apple spreekt met de iPhone SE een markt aan die maar op weinig andere plekken terecht kan. De trend in smartphoneland is tegenwoordig namelijk dat alles maar groter moet. Modellen als de Samsung Galaxy S6 en S7 zijn met hun 5,5" veel groter, net als toptoestellen van LG of Huawei. Wil je een kleiner toestel, dan kom je eigenlijk alleen maar uit op modellen met minder goede specificaties, zoals de Galaxy A-serie van Samsung of de G-Mini-serie van LG. Maar een kleine telefoon met high-end-specificaties? Die zijn vrijwel nergens meer te vinden. Lees ook: LG G5 review - Middenweg tussen innovatie en design

Klein maar fijn

Tot de iPhone SE om de hoek kwam kijken. In eerste opzicht is de kleine telefoon precies hetzelfde als eerdere, kleine modellen. De iPhone SE heeft net als de iPhone 5 en 5s een scherm van 4", kleiner dan de 5" van de huidige iPhone 6s en minuscuul vergeleken met de iPhone 6s Plus van 5,5".

Aan de binnenkant zitten dan wel dezelfde specificaties als die laatste (dus dezelfde snelle processor, camera en werkgeheugen), maar het uiterlijk is identiek aan de eerdere kleine telefoons. Het toestel heeft dezelfde roze-gouden achterkant, dezelfde speakers aan de opnderkant, dezelfde platte camera en dezelfde volumeknoppen. Eigenlijk is er weinig reden om aan te nemen dat dit een ander toestel is dan een oude iPhone 5.

Als het uiterlijk van een toestel je niet uitmaakt is dat geen probleem, maar omdat de iPhone toch ook een beetje een statussymbool is voelt de SE een beetje achterhaald. Je wil trots lopen pronken met je nieuwe iPhone, maar dat kan bij de SE niet. Of dat erg is, laten we aan jou over.

© PXimport

De iPhone SE vervangt de iPhone 5S in de line-up van Apple.

Premium

Dat wil niet zeggen dat de iPhone SE niet premium aanvoelt. Door de stevige randen en de metalen achterkant voelt het toestel stevig aan, en de kleine maat maakt dat hij stevig in je hand ligt.

Goede accu

Daar komt bij dat de SE razendsnel is. De telefoon heeft dezelfde specificaties als de iPhone S6, dus heb je dezelfde snelle A9-processor en het werkgeheugen van de eerdere telefoon (2 GB ten opzichte van 1 GB in de iPhone 5). Daarnaast is de accu een stukje groter (1,645 mAh in plaats van 1,500 mAh), maar dat is niet de enige reden dat de SE een heel stuk langer meegaat op een gemiddelde dag.

Dat heeft ook te maken met het kleinere display, wat een ietwat teleurstellende 1136 x 640-resolutie heeft (we hadden op wat hogers gehoopt). Omdat het display kleiner is dan dat van de iPhone 6(s), hoeven de grotere accu en snellere processor minder aan te sturen. Daardoor blijft meer vermogen over voor andere processen, waardoor de telefoon langer meegaat én veel sneller is.

Geen vertraging

Als je dacht dat de snelle A9-processor tot z'n recht kwam in de iPhone 6s, sta je er helemaal van te kijken hoe snel SE is - ook al gaat het in feite om dezelfde chip. Misschien is het de grootte van het apparaat dat het extra snel aanvoelt, maar we merkten geen moment dat iOS ook maar een klein beetje vertraagde of haperde, zelfs als je zware games draait.

Daar komt nog eens de bijzonder fijne prijs van de iPhone SE bij. Die kost namelijk slechts 489 euro, een heel stuk minder dan de grotere iPhone 6S die 639 euro kost. Als je dus op zoek bent naar een relatief goedkope maar erg goede telefoon, en je het niet erg vindt dat je niet het hipste nieuwe model hebt, dan zit je met de iPhone SE erg goed.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

no text

no text

no text

no text

Minpunten

no text

no text

no text

Conclusie

iPhone SE --------- **Prijs:** € 489,- (16 GB), € 589,- (64 GB) **Kleuren:** Donkergrijs, zilver, roze, goud **OS:** iOS 9 **Scherm:** 4 inch LCD (1136 x 640) **Processor:** 1,84 GHz dualcore (Apple A9) **RAM:** 2GB **Batterij:** 1645 mAh **Camera:** 12 megapixel (achter), 1,2 megapixel (voor) **Connectiviteit:** wifi, GPS, Bluetooth, LTE **Formaat:** 12,4 x 5,9 x 0,8 cm **Gewicht:** 113 gram **Website:** [www.apple.com](http://www.apple.com/nl/iphone-se/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten