De tien beste video-apps met retro-effecten

Door: richard-veenstra | 03 april 2020 18:00

Review

Met je smartphone of tablet maak je eenvoudig leuke video’s. Met het toepassen van filters en effecten worden de opnames nog mooier. In dit artikel gaan we op zoek naar de beste video-apps om je video’s een retro-gevoel te geven. De meeste apps zijn beschikbaar voor zowel iOS als Android. Als dit niet het geval is, geven we dit aan.

Instagram

Als je een video wilt uploaden op Instagram, dan heb je een aantal basisfilters tot je beschikking. Hiermee is het alleen niet mogelijk om een heel coole retrovideo te maken. Je vindt pas écht leuke opties als je een video aan je verhaal toevoegt. Daar heb je live Instagram-filters tot je beschikking.

Tik op het icoontje in de linkerbovenhoek, neem een korte video op en tik op het live filter-icoontje linksboven. Je ziet nu onderin het beeld verschillende live filters verschijnen. Scrol er doorheen en kies voor een van de opties. Je ziet meteen dat de live filter wordt toegepast op je video. Tik op Klaar als de filter je bevalt. Je kunt het meteen aan je verhaal toevoegen door onderin op Je verhaal te tikken. Wil je de video naar een contactpersoon versturen, dan druk je op de knop rechtsonder.

Video Editor van InShot

Een van de populairste apps voor videobewerking in de Google Play Store is de Video Editor van InShot. Hiermee voeg je niet alleen een filter toe, maar kun je een complete video bewerken. Tik op Bewerken om een bestaande video te openen of kies voor Opnemen om een nieuwe video te maken. Pas in de eerste stap de helderheid aan, kort de video in of verander de afmetingen.

Bij de volgende stap voeg je een filter toe. Erg gaaf aan deze app is dat je een gedeelte van de video kunt bewerken met een filter. Je scrolt naar het punt waar de filter moet beginnen en houdt je vinger op de filter tot het moment dat deze weer uit mag. De gratis versie voegt wel een watermerk aan je video toe.

Instagram
Inshot

VHS Camcorder

Verlang je wel eens terug naar die leuke video’s die je in de jaren tachtig maakte? Inclusief de datum- en tijdsaanduiding in beeld, de niet-natuurgetrouwe kleuren en de ruisbanden die over het scherm heen dwarrelen? Dan is de app VHS Camcorder écht iets voor jou. De Lite-versie is gratis. Je hebt dan wel een limiet van dertig seconden, af en toe advertenties en je kunt geen video’s van je filmrol importeren.

Wil je geen beperkingen? Dan koop je voor een paar euro de volledige versie. Je kiest of je de datum en tijd in beeld wilt hebben en met de knoppen T en W zoom je tijdens het filmen in en uit. Uiteraard gaat dit net zo schokkerig als bij een echte camcorder uit 1984.

VHS

Vintage Camera

Er zijn verschillende apps beschikbaar waarmee je 8mm-video’s kunt maken. De Vintage Camera app is gratis en erg gaaf. Je kiest een video uit je filmrol of neemt een video op via de app. De sepiafilter die over je video wordt gelegd, zorgt voor schokkende camerabewegingen en af en toe wat ruis. Door op het tandwiel te tikken, kun je nog bepaalde dingen aanpassen, zoals de helderheid en de verzadiging van het beeld.

Ook kun je kiezen of elementen als lichtlekken wel of niet over de video moeten worden geplaatst. Er is een vergelijkbare app beschikbaar voor iOS: 8mm Vintage Camera. Hiervoor betaal je 3,49 euro.

Vintage camera

Pixel Art Camera

We gaan terug naar de begindagen van de Mac. Ken je de eerste versies van macOS nog? De iPad-app Pixel Art Camera ziet eruit alsof het regelrecht uit de Mac anno 1985 komt. Kies een van de stijlen en voeg eventueel een effect toe. Je ziet het resultaat direct op het scherm van de iPad.

De gratis versie kent zes stijlen en vier effecten. Voor 3,49 euro koop je alle beschikbare filters. Je ziet dan ook geen watermerk meer in de video’s die je opslaat. Pixel Art Camera is alleen voor iOS beschikbaar, zowel voor de iPad als voor de iPhone. Uiteraard kun je ook bestaande foto’s en video’s op je smartphone of tablet omtoveren in pixel art.

Chromic: Video Filters, Editor

Chromic: Video Filters, Editor is een bewerkings-app met verschillende filters voor zowel foto’s als video’s. De app werkt door middel van veegbewegingen. Je kunt de intensiteit van een bepaald filter instellen door naar boven of naar beneden te vegen. Naast het toepassen van filters kun je ook een kader om je video plaatsen of de grootte van het video-frame aanpassen.

De app is zowel voor je iPad als je iPhone beschikbaar, maar niet voor Android. Chromic bestaat al een tijdje, maar wordt elke keer geüpdatet voor een nieuwe versie van iOS. Daarmee komen er elke keer nieuwe functies bij. Als je meer filters wilt dan er in de gratis versie beschikbaar zijn, dan kun je voor een paar euro een heleboel nieuwe filters bestellen.

Pixelart
Chromic

Glitchy

Met Glitchy maak je niet alleen retrovideo’s. De app is in eerste instantie bedoeld om je video van glitchy effecten te voorzien. Kies een video uit je filmrol of maak een nieuwe video. In de volgende stap kort je eventueel je video in. Je vindt een aantal goede filters als je vervolgens op Retro drukt. Ook voor iOS beschikbaar.

De meeste filters voegen een statisch filter aan je video toe, plus wat schokbewegingen van de camera. Hierdoor zijn de filters niet zo goed als bijvoorbeeld de live filters van Instagram. Het voordeel is wel dat je tientallen mooie filters gratis tot uw beschikking hebt. Sommige filters zijn alleen toe te passen als je de pro-versie aanschaft. De gratis versie kent overigens reclame.

Retrica

De app Retrica is al meer dan honderd miljoen keer gedownload in de Google Play Store. Logisch, want de app biedt heel veel gratis filteropties. Je schiet een video of neemt een foto vanuit de app en ziet live hoe de filter naar keuze eruitziet. Maak een rand om je video of pas het resultaat aan met een van de aangeboden bewerkingsopties.

Als je klaar bent, kun je je foto of video publiceren op het sociale netwerk van Retrica of opslaan op je smartphone of tablet. Je kunt je video of foto natuurlijk ook doorsturen naar een vriend of vriendin. Retrica is alleen voor Android beschikbaar en biedt de mogelijkheid om verschillende pro-filters aan te kopen.

Glitchy
Retica

1998 Cam

De 1998 Cam is een app voor zowel iOS als Android. Deze app neemt je mee terug naar 1998. Je weet het nog wel, de tijd dat je je filmrolletjes nog bij de drogisterij inleverde om te ontwikkelen. 1998 Cam kan foto’s en video’s maken die eruitzien alsof ze zijn gemaakt met een wegwerpcamera. Voor de video-optie betaal je eenmalig 1,99 euro.

Je kunt het beste beginnen met het testen van de effecten en filters op een foto. Dit is namelijk gratis. Je voegt zelfs krasjes, stof of haartjes toe aan de foto, zodat het lijkt alsof de foto’s daadwerkelijk analoog zijn ontwikkeld. Uiteraard kun je ook een datum aan uw foto toevoegen, deze kies je zelf.

Vaporwave Video Editor

Wil je helemaal bij de tijd zijn en de hipster uithangen? Dan moet je de lelijkste filters op uw foto’s en video’s toepassen. Denk aan de begindagen van Windows 95: de korrelige afbeeldingen van flamingo’s, de pastelkleurige filters en de mooie 3D-art om aan je video toe te voegen. Het is allemaal mogelijk met de app voor iOS.

Sommige elementen kunt je gratis gebruiken, voor andere trek je je portemonnee. De premium-versie kost 4,99 euro per maand. Dat vinden wij een beetje te duur. Onze tip: ga gewoon lekker met de gratis versie aan de slag. Voor Android kun je overigens Vaporgram installeren. Deze app werkt helaas alleen met foto’s.

Cam1998
Vaporware

0 Reactie(s) op: De tien beste video-apps met retro-effecten

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.