Dit zijn de 15 beste smartphones van 2021

Door: Joris Peterse | 21 mei 2021 14:44

Review

Inhoudsopgave

 1. Apple iPhone 12
 2. Poco X3 Pro
 3. Xiaomi Redmi 9T
 4. Fairphone 3 Plus
 5. OnePlus 9 Pro
 6. Xiaomi Mi 11
 7. Apple iPhone 12 Pro Max
 8. Asus ROG Phone 5
 9. Samsung Galaxy A72
 10. Xiaomi Mi 11 Lite 5G
 11. Galaxy A32 5G
 12. Poco M3
 13. Moto G9 Power
 14. Samsung Galaxy S20 FE

In 2021 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2020 zijn natuurlijk nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S21 en de Galaxy A32, Apple de iPhone SE en iPhone 12 Pro, en er zijn topsmartphones als de PocoPhone X3 Pro en de OnePlus 9 Pro. Wij zetten de beste smartphones van 2021 die je nu kunt kopen voor je op een rij.

De winnaar: Apple iPhone 12

Prijs vanaf € 909,-
Kleuren Zwart, wit, rood, groen, blauw
OS iOS 14.1
Scherm 6,1 inch amoled (2532x1170)
Processor hexacore (Apple A14 Bionic)
RAM 4 GB
Opslag 64, 128 of 256 GB
Batterij 2.815 mAh
Camera 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor)
Connectiviteit 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc
Formaat 14,7 x 7,2 x 0,7 cm
Gewicht 164 gram
Overig Lightning, esim
Website www.apple.com/nl
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Scherm
 • Camera
 • Ondersteuning
 • Gebruiksvriendelijk
 • Krachtig
 • Minpunten
 • Prijs
 • Lage accucapaciteit
 • Basis opslaggeheugen
 • Geen audio-aansluiting

De beste smartphones van 2021

 • Apple iPhone 12
 • Poco X3 Pro
 • Samsung Galaxy S21 Ultra
 • Xiaomi Redmi 9T
 • Fairphone 3 Plus
 • OnePlus 9 Pro
 • Xiaomi Mi 11
 • iPhone 12 Pro Max
 • Asus ROG Phone 5
 • Samsung Galaxy A72
 • Xiaomi Mi 11 Lite 5G
 • Samsung Galaxy A32 5G
 • Poco M3
 • Motorola Moto G9 Power
 • Samsung Galaxy S20 FE

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!

Apple iPhone 12

De voorgangers van de iPhone 12, de iPhone Xr en iPhone 11 leken op sommige punten bewust ingehouden om (respectievelijk) de iPhone X en iPhone 11 Pro interessanter te laten ogen. Met name met het scherm. Iets wat je natuurlijk niet goed kunt praten met een smartphone van tegen de duizend euro. De iPhone 12 is (eindelijk) uitgerust met een full-HD oledscherm, dat zich met recht met de beste kan meten. Hetzelfde kan gezegd worden over de dubbele camera aan de achterzijde en de chipset die qua prestaties alle Android-concurrenten op grote afstand zet, en bovendien je smartphone toekomstbestendig maakt vanwege 5G-ondersteuning. De snelle en langdurige update-ondersteuning van Apple zijn ook nog altijd punten waar de concurrentie maar niet in mee lijkt te kunnen komen.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12
Apple iPhone 12
De Apple iPhone 12 is zo goed, dat je wel gek lijkt als je nóg meer betaalt voor de Pro-uitvoering.

Toch zijn er een paar zorgenpuntjes. Zo is het basis opslaggeheugen te laag en de accucapaciteit gewoonweg te klein. Wellicht kom je de dag wel door op een opgeladen accu, maar door de beperkte capaciteit zal hij sneller slijten waardoor je tegen een onnodig dure reparatie aan kijkt. Ook kiest Apple er nog steeds voor om z’n smartphones uit te rusten met een hopeloos verouderde Lightning-aansluiting in plaats van usb-c en zit er geen stekkerblok meer in de doos om de kabel op aan te sluiten. Vanwege milieu-overwegingen, aldus Apple. Maar omdat de smartphone onder erbarmelijke omstandigheden in een Chinese fabriek in elkaar wordt gezet en er makkelijk kan worden verdiend aan adapters, komt dat argument niet overtuigend over.

Desondanks kun je de nieuwe iPhone 12 ook draadloos opladen, hiervoor is ook een nieuw MagSafe-systeem ontworpen. Deze klik je magnetisch op de achterzijde van je iPhone 12, of op het hoesje om de smartphone op te laden. Eigenlijk is de iPhone 12 als smartphone zó goed, dat je wel gek lijkt om meer geld neer te leggen voor de Pro-uitvoering. De iPhone 12 heeft een prettig formaat, dat niet bijzonder groot is. Maar mocht kleiner fijner voor je zijn, dan kun je ook de iPhone 12 Mini overwegen. Deze smartphone is ietsje goedkoper en op vrijwel alle fronten gelijkwaardig, alleen is de accu nóg een slagje kleiner. Houd daar wel rekening mee. Vooral als je 5G gebruikt, is de al kleine accu zwaar belast.

Poco X3 Pro

De naam Poco klinkt misschien nieuw. Maar eigenlijk zijn smartphones met de merknaam Poco gewoon Xiaomi-smartphones, waarbij Xiaomi heel hard probeert te doen alsof het een zelfstandig merk is. Onder de Poco-vlag verkoopt Xiaomi smartphones die bijzonder krachtig en scherp geprijsd zijn, zoals deze Poco X3 Pro.

Poco X3 Pro
Poco X3 Pro
Poco X3 Pro
Je kunt je geen buil vallen aan Xiaomi's Poco X3 Pro.

De Poco X3 Pro heeft een adviesprijs van zo’n 250 euro. Daarvoor krijg je heel wat terug: een mooi scherm met hoge verversingsnelheid van 120 hertz, een flinke accu, genoeg opslaggeheugen, een chipset die meer dan genoeg rekenkracht biedt. Alles wat je nodig hebt in een smartphone, zonder de hoogste prijs te betalen.

Wel zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. De Poco X3 Pro gebruikt dezelfde Xiaomi-Androidschil, die niet al te best is. Hierbij krijg je twee versie-updates. Ook ondersteunt de Poco-smartphone geen 5G. De camera is voor zijn prijsklasse dik in orde. Tenminste. Als je de primaire camera gebruikt. Xiaomi heeft een parade aan verschillende camera’s aan de achterzijde geplaatst, die allemaal kwalitatief minder zijn. Vooral de macrocamera stelt teleur.

Samsung Galaxy S21 Ultra

De Galaxy S-serie biedt het beste wat Samsung in huis heeft. Deze Samsung Galaxy S21 Ultra komt niet alleen uit de nieuwste serie, maar is ook het grootste en het krachtigste toestel. De serie bestaat ook uit de Samsung Galaxy S21 en Samsung Galaxy S21 Plus, die op cameragebied wat minder te bieden hebben en wat kleiner van formaat zijn.

Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra
Samsung Galaxy S21 Ultra
Voor het beste scherm en camera's tast je diep in de buidel bij Samsung.

Zoals je van Samsung mag verwachten is de Galaxy S21 Ultra uitgerust met een piekfijn scherm en de allerbeste camera’s. Naast een gewone camera is er ook een groothoeklens, telelens, periscopische lens en een dieptesensor geplaatst. Zaken als een krachtige chipset, vijfjarige update-ondersteuning en 5G ontbreken ook niet, waardoor het totaalplaatje de beste Android-smartphone is die je nu kunt kopen... Als je daar veel geld voor over hebt tenminste.

Al sinds Samsung smartphones maakt, is er commentaar dat het merk teveel spiekt bij Apple. Helaas lijkt dat steeds erger te worden met de komst van de Galaxy S21, waarbij Samsung hebberige trekjes van Apple overneemt. De audiopoort moest al wijken en reparaties zijn geen doen. Ook vond Samsung het nu ook nodig om het geheugenkaartslot en de adapter in de doos te schrappen.

Xiaomi Redmi 9T

Eén van de betaalbaarste smartphones uit dit overzicht is de Xiaomi Redmi 9T, waarbij de naam in dit geval een beetje de kleur van de smartphone verraadt. Het toestel heeft een adviesprijs vanaf zo’n 150 euro en daar krijg je op papier veel voor terug: drie camera’s, een Snapdragon 662-chipset, een spatwaterbestendige behuizing (IP53) en een groot 6,5 inch full-HD LCD-scherm. Het toestel beschikt zelfs over een infraroodpoort, die je kunt gebruiken als afstandsbediening voor je tv.

De naam Redmi doet de kleur van de smartphone eer aan.

De prijs maakt de Redmi 9T natuurlijk een interessante smartphone, maar het toestel heeft een andere troef. De Redmi 9T beschikt namelijk over een enorme accu, met een capaciteit van maarliefst 6.000 mAh. Ter vergelijking: de iPhone 12 heeft een accucapaciteit van nog geen 3.000 mAh.

De concessies van deze betaalbare smartphone vind je vooral in de software. De Redmi 9T draait op Android 10, dat is een verouderde versie uit 2019. Hoe het met het updatebeleid zit, daar hebben we helaas geen zicht op. De Androidskin die Xiaomi gebruikt is ook geen vooruitgang ten opzichte van de Androidbasis. Niet alleen qua uiterlijk, maar ook krijg je veel reclame-apps voor je kiezen.

Fairphone 3 Plus

Wie een beetje begaan is met welzijn van mens en milieu, wordt snel depressief van de smartphone-industrie. Smartphones zijn wegwerpapparaatjes, die vanwege geplande veroudering (matig updatebeleid en vertraging) en het onnodig onmogelijk of duur maken van reparaties een korte levensduur kennen. Fairphone probeert een ander geluid te laten horen, de fabrikant is de enige smartphonemaker die niet z’n toestellen onder erbarmelijke omstandigheden laat fabriceren en bij het ontwerpen van de smartphones repareerbaarheid in acht neemt. Leveranciers, en jij als gebruiker krijgen een eerlijke prijs. Ook wil Fairphone met langdurige update-ondersteuning voorkomen dat het toestel na korte tijd verouderd raakt.

Fairphone 3 Plus
Fairphone 3 Plus
Fairphone 3 Plus
De Fairphone 3+ is de enige smartphonefabrikant die wel begaan is met mens en milieu.

De verschillen tussen de Fairphone 3 Plus en zijn voorganger, de Fairphone 3 zijn niet heel groot. De camera is wat verbeterd en er is meer gerecycled plastic gebruikt voor de behuizing. Qua rekenkracht, scherm en camera loop je met een Fairphone 3 Plus echter niet voorop. Ook het ontwerp is, door zijn repareerbaarheid, wat minder oogstrelend.

De Fairphone 3 Plus draait Android 10, waar weinig aan is toegevoegd. Dat is een groot pluspunt, en bovendien maakt dat voor de ontwikkelaars makkelijker om de Fairphone zo lang mogelijk te ondersteunen. Het is de bedoeling dat dit zo’n vijf jaar duurt en je in ieder geval een update naar Android 14 kunt verwachten. Mocht er een onderdeel in de tussentijd kapot gaan (of een upgrade nodig hebben), zoals het scherm, de achterkant, de camera of de batterij. Dan kun je deze onderdelen eenvoudig bestellen bij Fairphone, en zelfs iemand met twee linkerhanden kan deze reparatie uitvoeren.

OnePlus 9 Pro

Het Chinese merk OnePlus is zichzelf aan het heruitvinden. De tijd van Never Settle en Flagship Killer zijn voorbij nu het merk zijn prijs langzaamaan gelijk heeft getrokken met de grote jongens. De OnePlus 9 Pro is het nieuwste, beste en duurste toestel dat OnePlus ooit gemaakt heeft. Hierbij is het zelfs een samenwerking aangegaan met camerafabrikant Hasselblad om de broodnodige inhaalslag te maken op cameragebied. Die inhaalslag brengt de OnePlus 9 Pro een goede reguliere en groothoekcamera, maar ligt nog steeds ver achter op wat Apple en Samsung bieden. De zoomcamera en vooral de monochroomcamera hadden misschien beter weggelaten kunnen worden. Voor de camera hoef je dus nog altijd geen OnePlus in huis te halen.

OnePlus 9 Pro
OnePlus 9 Pro
Met de OnePlus 9 Pro probeert OnePlus op cameragebied aansluiting te zoeken.

Waar je de OnePlus 9 Pro wél voor in huis haalt zijn de pluspunten waar OnePlus traditioneel altijd goed mee scoort. De smartphone werkt razendsnel dankzij meer dan genoeg rekenkracht en het enorm grote scherm laat beelden extra vloeiend lopen door de hogere verversingssnelheid. Bovendien is het scherm hoogwaardig qua beeldkwaliteit. 5G, wifi 6, bluetooth 5.2, razendsnel opladen, zelfs draadloos... Alles wordt uit de kast gehaald om het toestel op alle mogelijke manieren snel te laten zijn.

De OnePlus 9 Pro draait op Android 11 met z’n eigen OxygenOS-schil. OnePlus werd geroemd om deze schil en er valt nog altijd veel positiefs over te schrijven. Toch is daar wel een beetje het klad in gekomen. Niet alle apps draaien stabiel, omdat het systeem apps te rigoureus afkapt en ook het updatebeleid begint steeds verder achterop te raken.

Xiaomi Mi 11

De meesten kiezen voor merken als Xiaomi omdat de smartphones bijzonder scherp geprijsd zijn. Dat gaat niet op voor deze Xiaomi Mi 11, welke een adviesprijs van zo’n 850 euro heeft. Xiaomi laat zien dat het met de grote jongens Samsung en Apple kan meedoen, en dat doet het Chinese merk prima. Bovendien laat het zijn prijs-kwaliteitswaarde niet helemaal los.

Xiaomi Mi 11
Xiaomi ken je wellicht van z'n budgetsmartphones. Ook qua dure luxesmartphones komt het merk aardig mee.

De Xiaomi Mi 11 is een prachtig vormgegeven toestel, met hoogwaardige specificaties. Waaronder een scherm met hoge verversingssnelheid, uiterst krachtige 5G chipset (Snapdragon 888) en een flinke cameraparade aan de achterzijde, zodat je voor iedere situatie een geschikte camera voorhanden hebt.

De Xiaomi Mi 11 heeft wel te kampen met een flink nadeel: en dat is de software. Dit is bij de goedkopere smartphones van het merk al problematisch, maar in deze prijsklasse valt de rommelige interface, reclame apps en gebrek aan een goed ondersteuningsbeleid niet goed te praten. Hierdoor is de smartphone op papier fantastisch, maar moet je van tevoren even goed nagaan of je kunt leven met de gebrekkige software en updatebeleid.

Apple iPhone 12 Pro Max

Is geld geen bezwaar, dan heb je met de duurste smartphone die je kunt krijgen ook wel de beste? Met dit statement vraag je je misschien af waarom de iPhone 12 Pro Max niet bovenaan deze lijst staat. Dat komt eigenlijk omdat de meerprijs op geen enkele manier in verhouding staat tot de reguliere iPhone 12.

iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro Max
iPhone 12 Pro Max
De iPhone 12 Pro Max is de duurste smartphone uit dit overzicht.

Natuurlijk, voor die prijs vanaf 1.259 (!) euro, krijg je ten opzichte van de iPhone 12 (vanaf 909 euro) wel meer terug. Zo is het scherm een flinke slag groter en de beeldkwaliteit nog net even wat beter. Mocht dat grote formaat je niet bevallen, dan kun je uiteraard de gewone iPhone 12 Pro overwegen, die vanaf 1159 euro verkrijgbaar is. Dat toestel heeft echter ook dezelfde wat zwakke accucapaciteit, terwijl de Pro Max door zijn formaat een hogere accucapaciteit heeft. Nog steeds is deze capaciteit wat beperkt helaas. Ook beschikt de Pro-uitvoering over een derde cameralens, naast de groothoek- en reguliere camera, die inzoomen mogelijk maakt. Omdat deze lens ook hoogwaardige foto’s maakt is het een prima toevoeging. Tevens hebben de iPhone 12 Pro-uitvoeringen meer basis-opslaggeheugen, wat bij de iPhone 12 wat karig is.

Met de iPhone 12 Pro Max heb je een smartphone met het beste scherm, camera’s, updatebeleid en chipset (die ook 5G ondersteunt). Dat zit dus wel dik in orde. Maar om het stempel Pro en z’n daarbij horen prijs nog enigszins te verantwoorden had Apple meer moeten toevoegen. Een scherm met hoge verversingssnelheid, of een usb-c-aansluiting bijvoorbeeld. Dat zijn ook geen onbekende terreinen voor Apple, aangezien deze eigenschappen wél terug zijn te vinden op de iPad Pro.

Asus ROG Phone 5

Eén van de meest krachtige smartphones uit dit overzicht komt uit de stal van... Asus? Het Taiwanese merk dat we vooral kennen van laptops en pc-onderdelen maakt ook smartphones, waaronder de Zenfone en deze ROG Phone, dat staat voor Republic of Gamers. De smartphone richt zich dan ook op een specifieke doelgroep. Maar ook als je geen mobiele gamer bent (en door het pretentieuze ontwerp heen kunt kijken) is de Asus ROG Phone 5 een interessante smartphone.

Asus ROG Phone 5
Asus ROG Phone 5
Asus ROG Phone 5
Een smartphone gericht op gamers? Asus ziet er een markt in met de ROG Phone 5.

De Asus ROG Phone 5 is enorm, dankzij het 6,8 inch amoledscherm. Natuurlijk, prettig voor games. Maar eigenlijk maakt het niet uit waar je je smartphone voor gebruikt: zo’n groot fraai scherm met hoge verversingssnelheid is ook prettig om van af te lezen of foto’s en video op te bekijken. Tel daarbij ook nog eens op dat de smartphone enorm krachtig is, 5G ondersteunt en over een forse accucapaciteit beschikt. Dat zijn zeker grote voordelen, ook voor wie geen games speelt op de smartphone.

De ROG Phone 5 kan uitgebreid worden met handige accessoires, zodat je nog beter kunt gamen. Ook is Android 11 uitgebreid met enkele handigheidjes om het accuverbruik en opladen naar wens af te stemmen. Met al die overdaad aan rekenkracht zou je ook mogen verwachten dat je langdurige update-ondersteuning kunt verwachten. Maar helaas geeft Asus op dit gebied niet thuis, met de belofte van twee jaar update-support.

Samsung Galaxy A72

In alle prijsklasses heeft Samsung uitstekende smartphones te bieden, waarmee de concurrentie slim afgetroefd wordt na het wegvallen van Huawei,dat zonder Google-diensten, waaronder de Play Store, niet het aanbevelen waard zijn. De Samsung Galaxy A72 is een middenklasser qua prijs en biedt een bescheiden smartphone qua specificaties, met een goede camera en langere Android-update-ondersteuning dan de concurrentie.

Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Samsung Galaxy A72
Het enige dat we een beetje missen bij de Galaxy A72 is 5G-ondersteuning.

De Samsung Galaxy A72 is een no-nonsense smartphone. Een fijn scherm en dito camera, vlotte specs, de laatste Androidversie plus degelijke ondersteuning... En vooral weinig onzinnige nadelen die de smartphone-markt plagen. Je krijgt gewoon een adapter in de doos, er is gewoon een audiopoort, je kunt een geheugenkaartje plaatsen en de zoomlens zit er niet alleen maar voor de sier, zoals bij Chinese Androidfabrikanten vaak het geval is.

De Galaxy A72 is wel redelijk toekomstbestendig dankzij de updateondersteuning van Samsung. Maar de smartphone ondersteunt geen 5G. Misschien is dat op dit moment niet van grote toegevoegde waarde, wanneer 5G is doorontwikkeld is dat misschien wel interessant. Mocht je daarop voorbereid willen zijn, dan heeft Samsung aan de Galaxy A52 5G een interessant alternatief uit de eigen stal voor een vergelijkbare prijs.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Het minpunt van bovenstaande Samsung Galaxy A72 is dat deze geen ondersteuning biedt voor 5G. Ben je echter wel in de markt voor een 5G-smartphone met een adviesprijs van ongeveer 400 euro, dan is deze Xiaomi Mi Lite 5G een prima alternatief. In tegenstelling tot de vorige generatie, de Mi 10 Lite 5G, is er geen 5G-misleiding. Je bent klaar voor de toekomst... Op 5G-gebied dan.

Wél 5G, niet teveel betalen? Dan is de Xiaomi Mi 11 Lite 5G het overwegen waard.

Want ook bij deze Xiaomi-smartphone gaat het op softwaregebied mis. Natuurlijk is er de Miui-schil die rommelig werkt en oogt. Maar het is de onduidelijkheid over de update-ondersteuning, die twijfel zaait of de Mi 11 Lite 5G wel echt een toekomstbestendig toestel is, of een van de vele Chinese wegwerptoestellen.

Desondanks valt er veel positiefs te vertellen over de Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Zo haal je voor die 400 euro een smartphone in huis met een groot, ontzettend kleurrijk amoledscherm met een verversingssnelheid van 90 hertz, stereospeakers en behoorlijk goede prestaties in huis. De camerakwaliteit valt echt niet tegen en de accuduur scoort ook behoorlijk goed.

Galaxy A32 5G

5G-smartphones hoeven anno 2021 niet meer buitensporig veel geld te kosten. De Samsung Galaxy A32 5G is de beste optie voor wie wél 5G wil gebruiken, zonder dat het teveel kost. Er zijn wel andere smartphones voor een vergelijkbare prijs (of lager) verkrijgbaar. Helaas kunnen deze door de gebrekkige support niet echt aanbevolen worden. De Galaxy A32 5G biedt wel de kwaliteit die je van Samsung gewend bent.

Samsung Galaxy A32 5G
Samsung Galaxy A32 5G
Samsung Galaxy A32 5G
De Samsung Galaxy A32 is een betaalbare en toekomstbestendige smartphone.

De Galaxy A32 5G beschikt over een groot scherm en flinke accucapaciteit. Dat laatste is ook wel nodig, omdat 5G wel zijn tol eist van de accu. Duurdere smartphones van Samsung beschikken over een vingerafdrukscanner achter het scherm. De Galaxy A32 5G heeft deze in de aan/uitknop aan de zijkant verwerkt. Misschien oogt het wat minder luxe, in praktijk werkt dit sneller en accurater en is daarmee juist helemaal geen stap achteruit.

De Galaxy A32 5G beschikt over een drietal cameralenzen aan de achterzijde. Waarschijnlijk is dit vooral voor Samsungs-marketingteam om mee te pronken. Hoewel de reguliere cameralens in praktijk acceptabele foto’s en video’s maakt, zijn de groothoek en macrolens niet in staat foto’s te maken die het bewaren waard zijn.

Poco M3

De Poco M3 van Xiaomi is een 189 euro kostende smartphone die ongelooflijk veel waar voor zijn geld biedt. Van een degelijk ontwerp en scherp scherm tot complete hardware en een geweldige accuduur: dit toestel scoort op alle punten goed.

Poco M3
Het enorme vlak waarin de camera's van de Poco M3 geplaatst zijn is even wennen.

Net als de andere Xiaomi en Poco-smartphones is de MIUI-schil wat ingrijpend en komt zonder duidelijk updatebeleid, maar gezien de prijs valt daar beter mee te leven dan de duurdere smartphones uit dit overzicht. Onder de streep imponeert de Poco M3 met zijn prijs-kwaliteitsverhouding en is hij een goede keuze als je minder dan 199 euro wilt uitgeven aan een smartphone. Zoek je een goedkoper model met de beste accuduur, dan kun je ook niet om de Poco M3 heen.

De hoofdcamera maakt voor zijn prijsklasse prima foto’s, zowel overdag als in het donker, hoewel de nachtmodus hierbij zeker helpt. Al met al een aardige camera in zo’n goedkope smartphone, maar het nut van de dieptesensor en macrolens is zeer beperkt. Poco lijkt dat zelf ook te snappen, want de macrostand is zorgvuldig weggewerkt in de camera-app. De portretmodus is wel snel in te schakelen, maar is niet nauwkeurig genoeg om je foto’s écht te verfraaien.

Moto G9 Power

Motorola glijdt steeds verder richting de uitgang. In dit overzicht kwamen in het verleden veel Moto-smartphones aan bod. Maar Motorola verslonst dusdanig als het aankomt op de update-support dat het steeds lastiger wordt een Moto aan te bevelen. Deze Moto G9 Power zou voorlopig het laatste toestel kunnen zijn in het overzicht, vanwege het ondersteuning-tot-de-voordeur-beleid van Motorola en het feit dat het toestel uit de doos al een Androidversie uit 2019 draait: Android 10.

Motorola Moto G9 Power
Wie zo lang mogelijk met een volle accu wil doen, kan de Moto G9 Power overwegen.

De Moto G9 Power zet met name in op de accuduur, allereerst met een accucapaciteit van 6.000 mAh. Omdat de smartphone in de budgetcategorie valt, is deze natuurlijk uitgerust met niet het allerbeste scherm en chipset. Minpuntjes, zeker, maar het heeft als positieve keerzijde dat deze onderdelen niet teveel energie slurpen en de accuduur nóg beter is.

Als de accuduur je niet zoveel doet, blijft er echter weinig over. De update-ondersteuning hadden we aangestipt, maar de smartphone is redelijk groot en zwaar, het scherm niet zo scherp en de camera schiet wel prima foto’s, maar bewegingsonscherpte treedt snel op.

Samsung Galaxy S20 FE

Het aanbod binnen de Galaxy S20-serie is wat verwarrend. Begin 2020 verschenen de Samsung Galaxy S20, Galaxy S20 Plus en Galaxy S20 Ultra. In het najaar werd dit aangevuld met de Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition), die waarschijnlijk niet zijn naam kreeg omdat ‘fans’ zo op een extra S20-uitvoering zitten te wachten, maar omdat het lekkerder bekt dan een Galaxy S20 Lite. Om de verwarring compleet te maken, komt de Samsung Galaxy S20 FE in twee uitvoeringen: een 4G-versie met Exynos 990-chipset en een 5G-uitvoering met een Snapdragon 865. In dit overzicht hebben we het over de 5G-uitvoering van de Galaxy S20 FE. De smartphones hebben adviesprijzen van (respectievelijk) 649 en 749 euro, maar die prijzen zijn praktijk al flink gedaald. En dat is maar goed ook. De smartphone is erg goed, maar zeker niet in verhouding met de adviesprijs.

Galaxy S20 FE
De Samsung Galaxy S20 Fan Edition: een suffe naam voor een prima smartphone.

Dat de FE-versie goedkoper is dan de andere Galaxy S20-uitvoeringen merk je vooral aan het plastic ontwerp. Voordeel van plastic is echter wel dat het toestel een prettig gewicht heeft en dat de achterkant niet breekt of barst bij een valpartij. Ook zijn de camera’s en rekenkracht ietsje teruggeschroefd, maar nog altijd van indrukwekkende kwaliteit. Zoals je van Samsung gewend bent is ook de beeldkwaliteit van het oledscherm indrukwekkend goed, hoewel er geen hogere verversingssnelheid op zit. Ook wordt een audio-aansluiting gemist.

De Samsung Galaxy S20 FE is uitgekomen met Android 10, dat is gek. Want op het moment van uitkomen was Android 11 al lang beschikbaar. Een update komt er aan. Samsung voorziet z’n smartphones drie jaar van versie-updates. De Androidskin van Samsung oogt mooi, maar loopt wel over van bloatware van onder meer Microsoft en Facebook. Tevens zit de smartphone bomvol Samsung-apps waarvan je het merendeel waarschijnlijk niet gebruikt, waaronder Bixby (dat niet in het Nederlands beschikbaar is en daardoor sowieso maar beperkt nuttig is).

25 Reactie(s) op: Dit zijn de 15 beste smartphones van 2021

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 maart 2017 08:35 RLichtendahl
  Zou graag een vergelijking zien tussen ALLE smartphones waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen een al of niet uitneembare accu en het vervangingsgemak van een scherm wanneer dat kapot gaat
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 maart 2017 15:48 Buur
  En dan te bedenken dat je dit helemaal niet nodig hebt…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 12:17 JPe
  @buur een huis heb je ook niet nodig, toch? Maar wel fijn om te hebben.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 13:28 Buur
  @jpe ?
  De totale versmelting van de nieuwe generatie mensen met hun smartphone is voor mij echt niet te bevatten. Ik mag dan een oude lul zijn, maar het genot en vooral het nut van het continu afgeleid zijn is onbegrijpbaar. Dat een smartphone zo nu en dan behoorlijk handig kan zijn is me inmiddels duidelijk, maar dat volledige bevolkingsgroepen na 1 dag zonder smartphone al gillend gek of depressief worden is echt compleet van de pot gerukt. Steeds vaker lees je over experimenten waarbij jongeren het een week zonder smartphone proberen, en daarbij altijd een enorme verlichting ervaren, en vertellen hoe blij ze zijn dat ze eens wat meer zien dan wat er wordt voorgeschoteld op hun schermpje. Achteraf vallen ze echter allemaal weer terug, onder het motto 'fear of missing out'.
  Ik kan er gewoon echt niet bij dat het zo moeilijk is om er afstand van te nemen. Omdat de mensen inmiddels al te ver heen zijn is het geloof ik onmogelijk om hier een discussie over te voeren; deze generatie is al verloren. Tegenwoordig vindt men het belangrijker welke smartphone het beste is, niet of ze überhaupt een nieuwe nodig hebben (wat vrijwel in alle gevallen niet het geval is).
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 5 november 2017 21:34 ms72
  @Buur Ik vermoed dat elke nieuwere generatie zoiets door maakt. Of het nu van de veer en inkpot naar de balpen ging, van de kar naar de auto, laat staan toen de t.v. en de koelkast op de markt kwamen. Tijden veranderen en enkelen niet!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:50 FredZ
  Ben het wel eens met de eerdere opmerking over de uitneembare accu. Per slot van rekening was een vaste accu in eerdere tests (en in ieder geval voor mij) een "deal breaker". Evenals de policy van fabrikanten om eventuele Android updates niet of zeer vertraagt beschikbaar te stellen.
  Zijn dit overigens nog "houdbare" argumenten of 1) zijn de accu's zo goed tegenwoordig dat die eerder "overlijdt" dan de phone zelf en 2) worden de updates nu (bijna) altijd wel doorgegeven?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 oktober 2018 13:48 bussie_it
  @FredZ
  Zie het probleem niet zo dat accu niet te verwisselen is.

  Als accu vervangen moet worden zijn er genoeg zaakjes / personen die dat snel en voor een zacht prijsje kunnen doen.

  Backup batterij is ook niet nodig, dat is gewoon een dik battery-pack, kost tegenwoordig ook niks meer. 15.000 mah bij Action.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 10:52 FredZ
  Rectificatie: …. eerder "overlijdt" ….. moet natuurlijk later zijn. Sorry.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:11 JohannesG
  Ik mis een 'ranglijst' aan het begin, zodat je direct kunt zien welke telefoons worden besproken. Ook is er alleen maar van de eerste vier toestellen een overzichtslijst - met **** waarderingsscore - opgenomen. Opvallend is ook dat er nog steeds een 'oude' review van de OnePlus 3 in staat, terwijl de One Plus 3T - met enige lichte verbeteringen, ook op de kritiekpunten - toch al in november is uitgebracht als vervanger van de One Plus 3, want die wordt dus niet meer geleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 april 2017 11:36 Joris Peterse
  Een paar jaar geleden was een verwisselbare accu altijd normaal, dus als een accu niet vervangbaar was, vermeldden we dat altijd. Intussen is een verwisselbare accu een uitzondering, maar als dat 't geval is bij een smartphone, dan komt dat natuurlijk wel in de review te staan. Voor wat betreft het updatebeleid, dat is natuurlijk heel lastig in een review. Het enige wat je kunt bespreken is de reputatie van een fabrikant.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 26 oktober 2017 08:01 jordan.dp@telenet.be
  Ik zweer bij Xiaomi. Veel inhoud voor weinig geld!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 juni 2018 19:41 tranceguy
  HTC, een betere is er gewoon niet, simpel. Dat deze er niet eens instaat, daardoor kan ik de lijst niet eens serieusnemen want HTC's topmodel hoort met kop en schouders de kop te pakken…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 1 juli 2018 15:04 Joris Peterse
  @tranceguy die heb ik onlangs getest, op papier lijkt het heel wat. In praktijk viel het me helaas erg tegen. https://computertotaal.nl/artikelen/review/htc-u12-htcs-beste-is-niet-genoeg
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 juli 2018 15:47 Kasander1
  Wees eerst eens echt eerlijk tegen jezelf over wat je met je smartphone wil gaan doen. Heb je nou echt een smartphone nodig van 900 euro? Of wil je 'm stiekem om te showen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 januari 2019 20:26 Heijman
  Hmm dit blog artikel is van 2019 maar de reacties stammen van 2017. ???
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 21 januari 2019 15:01 Joris Peterse
  @Heijman "Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!"
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 april 2019 16:34 BepS
  Ik kan met mijn €125,00 Huawei hetzelfde als met die dure dingen die hier vergeleken worden. Net de laatste zijn onder de 300 euro! Ik heb hem niet voor spelletjes en de dwingelandij van sites dat ik met alle geweld hun app erop moet zetten, ik doe daar niet aan mee. Zijn deze goedkopere toestellen dan echt zo slecht dat ze niet in een test naar boven komen? Of is het zo dat alleen de duurste van de duurste getest worden en hier gepromoot voor een leuk zakcentje?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:38 AlbertKnop
  @BepS Ik denk dat het zinvol is om een enerzijds een vergelijking te maken van met de "beste" telefoons uit het hele assortiment, maar daarnaast ook een lijst te maken van de "beste" budgettelefoons (onder de€200). Die zullen in veel gevallen iets minder scoren dan die hele dure, maar in verhouding tot de prijs prima prestaties kunnen leveren, waar heel veel (en ik denk steeds meer) mensen tevreden mee zullen zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2019 15:44 outlaw99
  Uit eigen zeer slechte ervaringen zou ik de asus zenfone niet aanraden. Van de twee zenfones ( een zenfone 2 en een zenfone 5) die ik heb gekocht heb ik de "service" van asus mogen ervaren en die is niet best. Bij problemen mag je het zelf oplossen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 september 2019 15:34 harry.harmsen
  Kan iemand ook uitleggen waarom die Xiaomi's (relatief) zo goedkoop zijn? Heeft dat bijvoorbeeld te maken met de arbeidsvoorwaarden van de werknemers die ze maken? Of met die van de (mijn)werkers die de dure grondstoffen opdelven? Of zijn er andere redenen? Ik verneem het graag. Alvast bedankt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.