Dit zijn de 10 beste smartphones van 2018

Door: Joris Peterse Joris Peterse | 01 oktober 2018 10:20

Apple iPhone Xs
Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. Pagina 2
  3. Pagina 3
  4. Pagina 4
  5. Pagina 5

In 2018 brengen de grootste smartphone-makers weer een voor een nieuwe telefoons uit, maar de modellen uit 2017 zijn nog steeds goed. Samsung heeft de Galaxy S9 en de Note 8, Apple de iPhone Xs en iPhone 8, en er zijn topsmartphones als de Huawei P20 Pro en de OnePlus 6. Wij zetten de beste smartphones van 2018 of die je nu kunt kopen voor je op een rij.

De winnaar: iPhone Xs

Prijs vanaf € 1149,- (iPhone XS)
vanaf € 1249,- (iPhone XS Max)
Kleuren Goud, grijs, zilver
OS iOS12
Scherm 5,8 inch oled (2436x1125)
6,5 inch oled (2688x1242)
Processor hexacore (Apple A12 Bionic)
RAM 4 GB
Opslag 64, 256 of 512 GB
Batterij 2.658 mAh
3.174 mAh
Camera 12 megapixel dualcam (achter), 7 megapixel (voor)
Connectiviteit 4G (LTE), Bluetooth 5, wifi, gps
Formaat 14,4 x 7,1 x 0,8 cm
15,8 x 7,7 x 0,8 cm
Gewicht 177 gram
208 gram
Overig Lightning, geen koptelefoonpoort, esim
Website www.apple.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Krachtig
  • Gebruiksgemak
  • (Waterdichte) bouwkwaliteit
  • Scherm
  • Camera's
  • Minpunten
  • Accuduur
  • Breekbaar
  • Geen koptelefoonpoort en dongel
  • Prijs

Dit artikel wordt geüpdatet naarmate we meer smartphones in handen krijgen. Check dus regelmatig de lijst!

iPhone Xs

Wanneer Apple met een S-uitvoering van een smartphone komt, zijn de verschillen ten opzichte van de voorganger klein. Neem bijvoorbeeld de iPhone 4s, 5s en 6s. Hetzelfde geldt voor de Xs, welke een opgevoerde versie is van de iPhone X: beter scherm, betere camera en vooral een krachtigere chipset. Laat je overigens niet misleiden door de wat ongelukkig gekozen naam. Je zegt 10 S, de Xs is niet 'extra small'. Sterker nog, de grotere Xs Max uitvoering is enorm, dankzij zijn 6,5 inch scherm.

Apple iPhone Xs

Dat oledscherm is fantastisch, de kleuren zijn natuurgetrouw en het scherm is helder genoeg om een donkere kamer te verlichten. Ook de dualcam is de moeite waard, foto's zijn enorm realistisch en gedetailleerd. Toch schiet deze wel wat tekort in moeilijke lichtomstandigheden zoals fel tegenlicht of donkere omgevingen.

De olifant in de kamer is de prijs. De goedkoopste uitvoering kost 1149 euro. De Max-uitvoering is zelfs nog honderd euro duurder. Ondanks dat de iPhone Xs de beste smartphone van het moment is, zijn deze prijzen absoluut niet in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt. Los van de stelling of je zoveel geld overhebt voor een smartphone, valt de prijs op geen enkele manier goed te praten.

Samsung Galaxy S9+

Samsung heeft met de Galaxy S9+ een reputatie hoog te houden als het op smartphones aankomt. De voorgangers maakte indruk met vooral het ontwerp, scherm en de camera. Maar met de Samsung Galaxy S9+ lijkt er weinig te zijn veranderd, is het genoeg om de reputatie te behouden?

Samsung Galaxy S9+

Wie echter liever de beste Galaxy-smartphone en langere update-ondersteuning verkiest , komt uit bij de Galaxy S9+. Net als z’n voorgangers is het toptoestel van Samsung absoluut geen verkeerde keuze. Het scherm bijvoorbeeld is wederom om je vingers bij af te likken. Het is bewonderenswaardig dat Samsung in een behuizing van acceptabele grootte zo’n enorm scherm heeft weten te plaatsen. Hiervoor is een alternatieve beeldverhouding van 18,5 bij 9 gebruikt en rond aflopende randen, zodat het net lijkt alsof er geen randen aan de zijkant van het toestel zitten. Het schermdiagonaal is daardoor 6,2 inch, omgerekend 15,8 centimeter.

Zoals verwacht is de Galaxy S9+ is de meest complete smartphone die je kunt kopen in de duurste prijscategorie en zonder twijfel de beste Androidsmartphone van het moment. Wederom ben ik erg onder de indruk van met name het scherm, de bouwkwaliteit en de camera. De Galaxy S9+ is met zijn 950 euro alleen heel erg duur. Voor ongeveer de helft van de prijs heb je al een smartphone die nauwelijks onderdoet voor de Galaxy S9+, zoals de OnePlus 5T of Nokia 8. Ook omdat ten opzichte van de Galaxy S8 er maar weinig vooruitgang merkbaar is, valt de meerprijs van 300 euro lastig te verantwoorden.

Lees hier de volledige review van de Samsung Galaxy S9+.

Samsung Galaxy S9+
Samsung Galaxy S9+

14 Reactie(s) op: Dit zijn de 10 beste smartphones van 2018

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 10 maart 2017 08:35 RLichtendahl
    Zou graag een vergelijking zien tussen ALLE smartphones waarin een onderscheid gemaakt wordt tussen een al of niet uitneembare accu en het vervangingsgemak van een scherm wanneer dat kapot gaat
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 10 maart 2017 15:48 Buur
    En dan te bedenken dat je dit helemaal niet nodig hebt…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 26 oktober 2017 12:17 JPe
    @buur een huis heb je ook niet nodig, toch? Maar wel fijn om te hebben.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 26 oktober 2017 13:28 Buur
    @jpe ?
    De totale versmelting van de nieuwe generatie mensen met hun smartphone is voor mij echt niet te bevatten. Ik mag dan een oude lul zijn, maar het genot en vooral het nut van het continu afgeleid zijn is onbegrijpbaar. Dat een smartphone zo nu en dan behoorlijk handig kan zijn is me inmiddels duidelijk, maar dat volledige bevolkingsgroepen na 1 dag zonder smartphone al gillend gek of depressief worden is echt compleet van de pot gerukt. Steeds vaker lees je over experimenten waarbij jongeren het een week zonder smartphone proberen, en daarbij altijd een enorme verlichting ervaren, en vertellen hoe blij ze zijn dat ze eens wat meer zien dan wat er wordt voorgeschoteld op hun schermpje. Achteraf vallen ze echter allemaal weer terug, onder het motto 'fear of missing out'.
    Ik kan er gewoon echt niet bij dat het zo moeilijk is om er afstand van te nemen. Omdat de mensen inmiddels al te ver heen zijn is het geloof ik onmogelijk om hier een discussie over te voeren; deze generatie is al verloren. Tegenwoordig vindt men het belangrijker welke smartphone het beste is, niet of ze überhaupt een nieuwe nodig hebben (wat vrijwel in alle gevallen niet het geval is).
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 5 november 2017 21:34 ms72
    @Buur Ik vermoed dat elke nieuwere generatie zoiets door maakt. Of het nu van de veer en inkpot naar de balpen ging, van de kar naar de auto, laat staan toen de t.v. en de koelkast op de markt kwamen. Tijden veranderen en enkelen niet!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 13 april 2017 10:50 FredZ
    Ben het wel eens met de eerdere opmerking over de uitneembare accu. Per slot van rekening was een vaste accu in eerdere tests (en in ieder geval voor mij) een "deal breaker". Evenals de policy van fabrikanten om eventuele Android updates niet of zeer vertraagt beschikbaar te stellen.
    Zijn dit overigens nog "houdbare" argumenten of 1) zijn de accu's zo goed tegenwoordig dat die eerder "overlijdt" dan de phone zelf en 2) worden de updates nu (bijna) altijd wel doorgegeven?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 1 oktober 2018 13:48 bussie_it
    @FredZ
    Zie het probleem niet zo dat accu niet te verwisselen is.

    Als accu vervangen moet worden zijn er genoeg zaakjes / personen die dat snel en voor een zacht prijsje kunnen doen.

    Backup batterij is ook niet nodig, dat is gewoon een dik battery-pack, kost tegenwoordig ook niks meer. 15.000 mah bij Action.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 13 april 2017 10:52 FredZ
    Rectificatie: …. eerder "overlijdt" ….. moet natuurlijk later zijn. Sorry.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 13 april 2017 11:11 JohannesG
    Ik mis een 'ranglijst' aan het begin, zodat je direct kunt zien welke telefoons worden besproken. Ook is er alleen maar van de eerste vier toestellen een overzichtslijst - met **** waarderingsscore - opgenomen. Opvallend is ook dat er nog steeds een 'oude' review van de OnePlus 3 in staat, terwijl de One Plus 3T - met enige lichte verbeteringen, ook op de kritiekpunten - toch al in november is uitgebracht als vervanger van de One Plus 3, want die wordt dus niet meer geleverd.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 13 april 2017 11:36 joris-peterse
    Een paar jaar geleden was een verwisselbare accu altijd normaal, dus als een accu niet vervangbaar was, vermeldden we dat altijd. Intussen is een verwisselbare accu een uitzondering, maar als dat 't geval is bij een smartphone, dan komt dat natuurlijk wel in de review te staan. Voor wat betreft het updatebeleid, dat is natuurlijk heel lastig in een review. Het enige wat je kunt bespreken is de reputatie van een fabrikant.
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 26 oktober 2017 08:01 jordan.dp@telenet.be
    Ik zweer bij Xiaomi. Veel inhoud voor weinig geld!
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 28 juni 2018 19:41 tranceguy
    HTC, een betere is er gewoon niet, simpel. Dat deze er niet eens instaat, daardoor kan ik de lijst niet eens serieusnemen want HTC's topmodel hoort met kop en schouders de kop te pakken…
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 1 juli 2018 15:04 joris-peterse
    @tranceguy die heb ik onlangs getest, op papier lijkt het heel wat. In praktijk viel het me helaas erg tegen. https://computertotaal.nl/artikelen/review/htc-u12-htcs-beste-is-niet-genoeg
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.
  • 9 juli 2018 15:47 Kasander1
    Wees eerst eens echt eerlijk tegen jezelf over wat je met je smartphone wil gaan doen. Heb je nou echt een smartphone nodig van 900 euro? Of wil je 'm stiekem om te showen?
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.