Dragon NaturallySpeaking 13 Premium - Laagdrempelige spraakherkenning

© PXimport

Dragon NaturallySpeaking 13 Premium - Laagdrempelige spraakherkenning

Geplaatst: 16 maart 2016 - 09:01

Aangepast: 14 december 2022 - 12:07

Redactie ID.nl

Als je middels je eigen stemgeluid de pc wilt bedienen, is Dragon NaturallySpeaking al sinds jaar en dag het softwarepakket bij uitstek. Inmiddels is het programma alweer aanbeland bij versie 13 en zijn er traditiegetrouw weer enkele nieuwigheden toegevoegd.

Dragon NaturallySpeaking is met een downloadbestand van 3,7 GB aardig aan de maat. Tijdens de installatie past het programma enkele toepassingen aan voor het gebruik van stembediening, waaronder Microsoft Outlook en Word. Verder selecteer je de gewenste microfoon, bijvoorbeeld een headset of een geïntegreerde microfoon van je notebook. Belangrijk is dat je goede hardware gebruikt, want anders kom je niet door de leerfase van het programma heen. Fijn is dat Dragon na afloop van de configuratie met een rondleiding op de proppen komt, zodat je meteen weet hoe het programma werkt. Lees ook: Kan jouw pc virtual reality aan?

Dicteren

Het principe van Dragon NaturallySpeaking is simpel. Je dicteert alle zinnen en het programma tikt alles voor je uit. Handig voor mensen die moeite hebben met typen en evengoed tekst willen uitwerken. Verder lukt het ook om met je stem de computer te bedienen en over het web te surfen. In dat laatste geval is er wel een uitbreiding voor je browser vereist. Waar je op de computer ook bezig bent, de opgepimpte Dragon-balk staat altijd voor je klaar. Hiermee (de)activeer je op ieder moment de microfoon. Wanneer je een bepaald programma gebruikt om tekst te dicteren, opent Dragon automatisch de juiste instructies in het Studiecentrum. Handig, want zo kun je in ieder programma zonder enige voorkennis direct aan de slag.

 

© PXimport

De interactieve rondleiding laat je aan de software wennen.

Volgens uitgever Nuance gaat tekstverwerken via spraak zelfs sneller dan handmatig typen, waardoor iedereen baat bij dit programma zou hebben. Dat gaat echter een brug te ver, aangezien je met typen minder fouten maakt en teksten gemakkelijker corrigeert. Dragon NaturallySpeaking is dan ook vooral van toegevoegde waarde voor mensen die niet of nauwelijks in staat zijn om een muis en/of toetsenbord te bedienen.

Conclusie

Het uitwerken van teksten gaat met Dragon NaturallySpeaking erg prettig, waarbij er bij duidelijke sprekers nauwelijks correcties nodig zijn. Geen verrassing, aangezien eerdere edities van het programma ook al uitstekend werkten.

 

© PXimport

Het Studiecentrum helpt je binnen ieder programma om de spraakherkenningssoftware doeltreffend te gebruiken.

8,0

Ons oordeel

Pluspunten

Erg nauwkeurig

Ondersteunt veel programma's

Duidelijke uitleg

Minpunten

Goede microfoon vereist

Prijs

Conclusie

Dragon NaturallySpeaking 13 Premium ----------------------------------- **Prijs** € 169,- **Taal** Nederlands **OS** Windows 7/8/10 **Website** [http://netherlands.nuance.com](http://netherlands.nuance.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten