AMD Radeon RX 5700 XT - Krachtig gamen voor minder

Door: Stephan Overbeeke | 29 juli 2019 15:09

Review

Met de nieuwe Radeon RX 5700 XT opent AMD het vuur op de Nvidia RTX 2070, de huidige bijna vanzelfsprekende keuze als je een goede videokaart zoekt voor je snelle Quad HD (1440p) Gaming monitor. Een welkome aanval, want Nvidia had al enige tijd niets te vrezen van AMD in dit hogere segment en gebrek aan concurrentie leidt tot hogere prijzen voor de consument.

AMD Radeon RX 5700 XT

Prijs Vanaf € 429,-
Kloksnelheid gpu 1605 – 1905 MHz
Geheugen 8 GB GDDR6
Aansluitingen DisplayPort 1.4, HDMI
Aanbevolen voeding 600 watt
Website www.amd.com
9
Score
90
Score: 90
  • Pluspunten
  • Uitstekende 1440p-prestaties
  • Goede prijs-prestatieverhouding
  • Ondersteuning voor Freesync
  • Minpunten
  • Referentiekoeling luid
  • Geen Ray Tracing

De dagen dat makers van videokaarten gewoon het meest ultieme denkbaar maken en dat we vervolgens kijken wat mogelijk is liggen achter ons, de meeste moderne grafische chips worden met een bewuste doelgroep gemaakt en slim in de markt gepositioneerd. De Radeon RX 5700 XT is daar een duidelijk voorbeeld van: hij is in praktisch elke benchmark gewoon net een paar procent sneller dan Nvidia-kaarten. Sommige games werken duidelijk beter op Nvidia of AMD, maar gemiddeld pakt AMD de winst met zo’n 5 procent.

Op zich geen schande, want we zien zo’n 60 tot 144 FPS afhankelijk van hoe zwaar de game is op deze hogere 1440p-resolutie; ca. 60 tot 90 voor de zwaarste AAA titels, 120 of hoger voor lichtere esports-titels. Dat kunnen we echt een premium game ervaring noemen. Uiteraard maakt dat hem ook enorm snel in 1080p-gaming, maar de meerprijs boven de Radeon RX 5700 (zonder XT) is voor lagere resoluties lastig te verantwoorden.

AMD Radeon RX 5700 XT
Vooralsnog is alleen het referentieontwerp vanuit AMD te koop.

Meer uitgeven kan uiteraard wel, maar is simpel niet nodig en gezien de RX 5700 XT een stuk goedkoper is dan zijn Nvidia tegenhanger maakt dat hem erg interessant. Dat Nvidia nog snel een RTX 2070 Super uit bracht die weer iets (5%) sneller is dan deze AMD kaart lijkt niet te deren, want die kost zo 100 euro meer.

Nog positiever is dat AMD voor het eerst in jaren weer een videokaart heeft die ook wat verbruik betreft concurreert, traditioneel een voordeel van Nvidia. Een lager verbruik kost minder op termijn, en scheelt koeling in je pc, en AMD is dankzij hun nieuwe 7nm-producieproces in één klap helemaal bij.

AMD Radeon RX 5700 XT

Mits, maar

Nvidia’s paradepaardje is ray tracing, een techniek om de beeldkwaliteit te verbeteren en in theorie een voordeel. In de praktijk zijn er echter maar een handje vol games die het bieden, en vinden we dat nog niet echt een excuus om veel meer te betalen. AMD’s Freesync is wat dat betreft een tastbaarder voordeel.

Toch zouden we niet direct naar de winkel rennen voor een Radeon RX 5700 XT, want de standaard koeler van AMD (model zoals hierboven getoond) is onaangenaam luid in gebruik en we snappen niet dat AMD aan dat design vast houdt.

Conclusie

Zolang hij een stuk goedkoper is dan de RTX 2070 Super is de AMD’s RX 5700 XT de logische aankoop voor gamers met een 1440p scherm. We zouden enkel nog even wachten op de kaarten van bijvoorbeeld Asus, Gigabyte of MSI voor een betere, veel stillere koeloplossing.

0 Reactie(s) op: AMD Radeon RX 5700 XT - Krachtig gamen voor minder

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.