Google Drive Back-up en synchronisatie

Door: Martin Gijzemijter | 31 januari 2020 15:12

Mappen
Review

In deze tijd van ransomware is het geen onverstandig idee om regelmatig een reservekopie te maken. Helemaal handig is het om die reservekopieën in de cloud te maken, zodat ze daar veilig staan in geval van een aanval. Google heeft dat laatste nu een stapje makkelijker gemaakt met de release van Google Drive Back-up en synchronisatie.

Google Drive back-up en synchronisatie

Prijs Gratis
Taal Nederlands
OS Windows XP/Vista/7/8/10
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Verweven met je bestaande Google-account
  • Voortdurende back-ups, geen omkijken naar
  • Minpunten
  • Prijs cloudopslag

Het idee achter Back-up en synchronisatie is dat er een soort combinatie wordt gemaakt tussen cloud-synchronisatie en het maken van reservekopieën. Google wil dat proces met dit programma eenvoudiger en gebruiksvriendelijker maken. Dat merk je meteen bij het opstarten, je hoeft alleen in te loggen, de bronmappen te definiëren en vervolgens aan te geven hoe je deze wilt uploaden.

Configuratie
De configuratie van het programma is in een paar muisklikken gedaan.

Google Photos

Het maken van reservekopieën wordt door dit programma grofweg opgedeeld in twee categorieën: Google Drive en Google Photos. Bestanden die je uploadt naar Google Drive gaan uiteraard af van de hoeveelheid ruimte die je nog over hebt in je account. Bij foto’s en video’s kun je echter een keuze maken. Als je ze uploadt op volledige kwaliteit, dan gaat dit eveneens af van de ruimte van je Google-account. Kies je er echter voor om de kwaliteit wat omlaag te (laten) schalen, dus bijvoorbeeld geen 4K-video maar 1080p, dan gaat dit niet van je ruimte af en heb je (vooralsnog) onbeperkte opslagcapaciteit voor je foto’s en video’s. Dat is absoluut interessant, want het zijn deze bestanden die vaak de meeste ruimte in beslag nemen.

Opslagcapaciteit

Hoe gebruiksvriendelijk de interface ook is, het probleem met deze vorm van reservekopieën maken is het prijskaartje dat Google aan opslagcapaciteit hangt. Vrijwel direct bij je eerste reservekopie zul je waarschijnlijk ontdekken dat je niet voldoende ruimte hebt om een reservekopie in de cloud te maken. Dan moet je ruimte bijkopen, en dat is niet goedkoop. Voor 1,99 per maand krijg je 100 GB, maar daar kun je waarschijnlijk niet zoveel mee. Daarna spring je naar 1 TB voor 9,99 per maand. Voor veel mensen is zelfs dat echter niet genoeg (zeker niet als het om álle video’s en foto’s op je harde schijf gaat die je graag op volledige resolutie wilt) en dan is 99,99 voor 10 TB per maand best pittig.

Synchroniseren
Je loopt echter vrijwel onmiddellijk tegen het opslagvraagstuk aan.

Conclusie

Met Back-up en synchronisatie levert Google absoluut een gebruiksvriendelijk pakket af. Binnen drie klikken heb je je reservekopie geconfigureerd (wat natuurlijk deels valsspelen is, want de stappen van een account maken kun je overslaan omdat je waarschijnlijk al een account hebt). Het probleem schuilt hem echter in het prijskaartje. Voor een beetje opslag betaal je een tientje, en dat terwijl er ook opslagdiensten zijn die je onbeperkte ruimte bieden voor de helft van de prijs.

0 Reactie(s) op: Google Drive Back-up en synchronisatie

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.