Google Pixel C - Half werk voor de volledige prijs

© PXimport

Google Pixel C - Half werk voor de volledige prijs

Geplaatst: 19 januari 2016 - 05:50

Aangepast: 14 december 2022 - 15:00

Jelle Peterse

Na Microsoft en Apple is Google nu ook klaar om met een tablet je desktop te vervangen. De Pixel C is de eerste tablet van Google, dus de verwachtingen zijn hoog. Google maakt zelf de hardware én de software, dus alles werkt perfect samen. Althans, dat zou je zeggen.

We zitten er schijnbaar op te wachten, want iedereen maakt er één: een tablet die onze desktop gaat vervangen. Microsoft heeft de Surface, die volledig Windows 10 draait maar - ondanks de tablet-modus - als tablet ondermaats is. Apple kwam met de iPad Pro, die fantastisch is als tablet maar zeker niet een desktop kan vervangen. En nu probeert Google het met de Pixel C. Lees ook: Dit zijn de 10 beste laptops die je nu kunt kopen.

Het team van Pixel stelt wederom niet teleur

De Pixel C is prachtig ontworpen. Het team van Pixel heeft - na de Chromebook Pixel - weer een knap staaltje design-skills laten zien. Er bevinden zich geen vreemde misplaatste knoppen en lijnen zoals we die op andere Android-tablets vaak wel zien. En ondanks dat hij wat aan de dikke kant is voelt de tablet niet groot of zwaar. Zeker niet wanneer hij is gekoppeld aan het toetsenbord.

Er zijn wat kleine geeky dingetjes die het een prachtig geheel maken. Zo kun je twee keer op de achterkant tikken om hier te zien hoe vol je batterij nog is, en licht dit op in de kleuren van Google als je de tablet aan het gebruiken bent.

 

© PXimport

Het toetsenbord zit magnetisch vast aan de Pixel C.

Tot nu toe heeft het team van Pixel ons nog nooit teleurgesteld, en de Pixel C is daar geen uitzondering op. Ook het toetsenbord (wat voor zo'n 170 euro apart gekocht moet worden) niet. Het is compact, maar typt fijn. Je hoeft het nooit op te laden en maakt verbinding via Bluetooth. De tablet klikt eraan vast door middel van een magneet. Een hele sterke magneet. Het is zelfs een hoop moeite om hem er weer vanaf te trekken. Het scharnier is misschien nog wel sterker, wat betekent dat je volledige controle hebt over de hoek van het scherm ten opzichte van het toetsenbord. Echter is het niet mogelijk het toetsenbord te gebruiken met een ander apparaat, omdat het pas inschakelt als er een Pixel C aan gekoppeld is.

Is het Android team met verlof?

Met drie gigabyte aan RAM, een zeer capabele Nvidia X1 64-bit processor en een 10,2inch-scherm met een resolutie van 2560 x 1800 pixels, belooft Google een hoop kracht en vooral snelheid. En dat mag je met zulke specs ook zeker verwachten. Daarom is het extra vreemd dat ik op (zeker met deze specs onvergefelijke) vertragingen stuitte bij heel eenvoudig gebruik. Vooral bij het starten van (en switchen tussen) apps. Het lijkt erop dat het Android-team nog steeds niet goed weet hoe ze de kracht van de processor volledig kunnen benutten.

 

© PXimport

Google's eigen muziek app is niet in landschapsmodus te gebruiken.

Ook zijn apps nauwelijks- of niet geoptimaliseerd. Dit zorgt voor enorm veel loze ruimte en maakt het werken met de Pixel C er niet productiever op. Dit is wellicht nog te vergeven als het om apps van derden gaat, ook al vind ik dat Google zijn ontwikkelaars beter zou moeten aansporen om voor Android-tablets te ontwikkelen, maar zelfs standaard apps van Google maken geen gebruik van het schermformaat. Zo lijkt Google Docs te denken dat ik op een telefoon zit en werkt bijvoorbeeld Google Play Music niet in landschapsmodus - wat de app vrijwel onbruikbaar maakt als je met het toetsenbord werkt.

Ook is de 'OK Google'-functie niet te gebruiken als het scherm uitstaat, terwijl de Pixel C wel vier microfoons heeft ingebouwd zodat je de functie vanaf de andere kant van de kamer zou moeten kunnen gebruiken. Ook mist een split-view functie en is de verbinding met het toetsenbord soms onstabiel. Wat de reden hiervan ook mag zijn, het is onacceptabel. En niet zo'n beetje ook.

 

© PXimport

Veel apps zijn niet geoptimaliseerd voor een groter scherm.

Conclusie

Wat het team van Android precies aan het doen is, is voor mij een compleet raadsel. Het zorgt er in ieder geval voor dat een apparaat met fantastische hardware en premium design aanvoelt als een tweederangs tablet. Het rechtvaardigt geenszins de prijs van 500 euro - voor hetzelfde bedrag zijn er genoeg tablets verkrijgbaar die het geld meer dan waard zijn. Het team van Pixel heeft een knap setje vernieuwende hardware geleverd, maar het is tijd dat Android de enorme achterstand eens inhaalt.

6,0

Ons oordeel

Pluspunten

Design

Scherm

Toetsenbord

Minpunten

Lag

Multitasking

Geen split-view

Ondersteuning landschapsmodus

Conclusie

Google Pixel C -------------- **Prijs:** €499 (32GB) of €599 (64GB) **Toetsenbord:** €169 **OS:** Android 6.0 Marshmallow **Opslag:** 32GB of 64GB **Processor:** Nvidia Tegra XI 64-bit processor **Werkgeheugen:** 3GB RAM **Afmetingen:** 242 x 179 x 7mm **Gewicht:** 517 gram **Schermformaat:** 10,2inch **Resolutie:** 2560 x 1800 (308 PPI) **Batterij:** 34.2 WHr **Camera:** 8MP (achter) en 2MP (voor) **Poorten:** USB-c, 3.5-mm koptelefoon **Draadloos:** Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, Bluetooth 4.1 **Website:** [pixel.google.com](https://pixel.google.com/pixel-c/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten