Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

Door: Joris Peterse | 26 september 2019 14:19

iphone 11 pro
Review

Inhoudsopgave

 1. Technische specificaties
 2. Camera's iPhone 11 Pro en Huawei P30 Pro in praktijk
 3. Conclusie

Apple heeft een inhaalslag te maken als het aankomt op smartphone-camera’s. Die inhaalslag wordt serieus genomen, want de nieuwe iPhone 11 Pro is een smartphone met drie camera’s en een nachtmodus. Is het genoeg?

Dat je met de duurste iPhone ook meteen over de beste smartphone-camera beschikt, dat is een hardnekkige misvatting. Vooral in onze vorige cameratest van afgelopen zomer bleek dat de Huawei P30 Pro niet alleen de meest veelzijdige, maar ook met afstand de allerbeste smartphone-camera heeft. Maar Apple heeft onlangs de iPhone 11 Pro uitgebracht. Niet alleen de eerste Apple-smartphone die de term ‘Pro’ in de naam draagt, maar ook de eerste iPhone met drie camera’s aan de achterzijde. We gingen met de Huawei P30 Pro en de iPhone 11 Pro op pad om te kijken welke smartphone de beste camera heeft.

iphone 11 pro

Technische specificaties

iPhone 11 Pro

Voordat ik met foto’s ga strooien die ik met de toestellen heb gemaakt, eerst even het technische onderdeel. De iPhone 11 Pro (en de grotere iPhone 11 Pro Max) beschikken over drie camera’s van 12 megapixel aan de achterzijde: een telelens, normale sensor en een groothoeklens. Door te wisselen tussen de lenzen kun je als het ware in- en uitzoomen. De telelens zorgt voor 2x optisch inzoomen, de groothoek zoomt 2x uit met een beeldhoek van 120 graden.

Telelens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 52 mm

Hoofdlens: 12 megapixel, f/1,8 diafragma, 26mm

Groothoeklens: 12 megapixel, f/2,0 diafragma, 13mm

Smartphone-camera’s werken anders dan traditionele camera’s. Omdat er zoveel rekenkracht in het toestel zit, worden meerdere foto’s van de camera samengevoegd tot één eindresultaat om zo kleuren, scherpte en details optimaal te kunnen vastleggen. In het geval van de iPhone 11 Pro zijn dat negen foto’s.

Functioneel komt daar nu de nachtmodus bij. Andere smartphonemakers, zoals Google en Huawei bieden deze modus al aan, waardoor je in staat bent in extreem donkere situaties alsnog foto’s te maken. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een sluitertijd van enkele seconden, tot wel tien in omgevingen waar je zelf écht niets kunt zien. Het zal je verbazen hoeveel de lens van een smartphone dan nog wel kan zien. De optische stabilisatie, die normaalgesproken gebruikt wordt voor het vastleggen van stabiele video’s wordt gebruikt om bewegingsonscherpte te voorkomen. Je moet de smartphone immers een paar seconden stil houden wanneer je de nachtfoto maakt.

Huawei P30 Pro

Al veel hebben we geschreven over de camera van de Huawei P30 Pro. De hoofdlens telt 40 megapixel, waarbij ruis verminderd wordt door de foto te verkleinen. Een groothoeklens met 20 megapixel zorgt ervoor dat je uit kunt zoomen naar 0,6x. Maar waar de Huawei P30 Pro écht het verschil mee maakt is de 8 megapixel periscoopcamera, die tot 5x optisch kan inzoomen, tot 10x dynamisch en wel tot 50x digitaal. Dat is werkelijk ongekend. Natuurlijk: hoe verder je inzoomt, hoe minder de kwaliteit. Het maakt functioneel echter wel een enorm verschil ten opzichte van de iPhone 11 Pro. Dankzij stabilisatie zijn de foto’s niet eens erg bewogen bij 50x inzoomen, want dat lijkt een flinke uitdaging bij het richten met 50x zoom.

Telelens: 20 megapixel, f/2,2, 16mm

Hoofdlens: 40 megapixel, f/1,6, 27mm

Groothoeklens: 8 megapixel, f/3,4, 135mm

Ook de Huawei P30 Pro heeft een nachtmodus, die enorm veel indruk maakte. Ik ben in staat geweest surreële kunstwerken te maken met volledig verlicht lijkende onderwerpen op een achtergrond met sterrenhemel, zonder dat ik daar extra licht of flitser voor nodig had. Technisch weet Huawei dit voor elkaar te krijgen door de rgb-sensor net anders af te stellen, waarbij ook geel wordt afgevangen in plaats van groen. Volgens Huawei valt er op deze manier meer licht op te vangen en kan het verschil softwarematig rechtgezet worden.

Zoom Academy

Wil je nog betere foto's maken met je iPhone? Neem dan eens een kijkje bij de Zoom Academy, waar een cursus iPhone-fotografie wordt aangeboden.

Camera's iPhone 11 Pro en Huawei P30 Pro in praktijk

smartphone camera
smartphone camera
smartphone camera
smartphone camera

Foto's van de iPhone 11 Pro staan links uitgelijnd, aan de rechterzijde de foto's van de Huawei P30 Pro.

De eerste indruk is gelijk in het voordeel van de iPhone 11 Pro. Of het nu bij kunstlicht is, of zonlicht. De iPhone weet ongekend veel detail prachtig weer te geven en ook de kleuren komen mooier tot hun recht. De kleuren van de Huawei P30 Pro zijn wat onrealistisch gesatureerd en fijne details lijken weg te vallen in de wat overdreven kleuren. Het dynamisch bereik van de iPhone maakt hier het verschil, terwijl de Huawei dit probeert te compenseren door kleuren op te blazen.

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

Kleuren komen mooier en gedetailleerder tot hun recht bij de iPhone 11 Pro. Maar de gekke RGB-techniek die Huawei gebruikt (om met name in donkere omgevingen meer vast te kunnen leggen), zorgt er ook voor dat witte oppervlaktes beter uit de verf komen. De iPhone weet meer detail vast te leggen in de witte bloemen, maar heeft wat moeite met de schaduwen, die paarsig overkomen. De Huawei kan het gele hart van de bloem onderscheiden van de witte bloemblaadjes.

Van dichtbij bekeken

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

Bij een close-up van dezelfde bloem is zowel bij daglicht als kunstlicht te zien hoeveel meer detail de iPhone 11 Pro vastlegt. Het is een kwestie van smaak natuurlijk. De Huawei-foto lijkt een beetje te zijn gladgestreken, waardoor de bloem er wat ‘zachter’ uit ziet. De iPhone-variant is veel gedetailleerder.

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

Fijne details (bij kunstlicht) worden ook door de iPhone 11 Pro veel beter vastgelegd. Vooral bij bovenste woldraden treedt een bizar effect op. De bruine wol wordt veel te gelig door het kunstlicht. De iPhone komt veel dichter bij de realiteit én weet veel meer detail vast te leggen.

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

Dat het kunstlicht groot effect heeft op de foto’s van de Huawei P30 Pro is ook te zien op de foto van het (dubieuze) badzout. De houten ondergrond is veel realistischer en let hierbij ook even op de kleuren en fijne details van de blauwe korrels.

Zoom: van nóg dichterbij bekeken

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

De drie zoomniveau's van de iPhone 11 Pro.

Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest
Smartphone cameratest

De Huawei P30 Pro heeft meer zoommogelijkheden (het feit dat de foto's scheef geschoten zijn ligt aan bovengetekende).

De iPhone 11 Pro biedt drie zoomniveau’s. Wat hier opvalt is dat het weinig uit maakt welk zoomniveau je kiest, op alle drie de foto’s is de kleurweergave nagenoeg hetzelfde en treedt er opvallend weinig ruis op. Dat is bij de P30 Pro wel anders. Vooral de groothoeklens is kwalitatief veel minder goed. Deze wil je echt alleen maar gebruiken als je niet verder weg kunt komen van het te fotograferen onderwerp. In andere gevallen wil je altijd naar de hoofdlens overschakelen om er zeker van te zijn de mooiste foto te maken.

Functioneel weet de Huawei echter een troefkaart te spelen. De iPhone 11 Pro kan tot maximaal 10x inzoomen met een hybride vorm van optische en digitale zoom. De P30 Pro kan dit tot maarliefst 50x. En ja, natuurlijk. Bij 50x zoom treedt er ruis op en is het moeilijk fotograferen zonder statief. Maar het is indrukwekkend dat de Huawei smartphone hiertoe in staat is.

Portretmodus

smartphone cameratest
smartphone cameratest
smartphone cameratest
smartphone cameratest

De portretmodus gebruikt meerdere sensoren om scherptediepte te bepalen. Zo kun je het onderwerp uitlichten door de achtergrond te verscherpen, of juist andersom. De iPhone 11 Pro gebruikt hier zijn drie camera’s voor. De Huawei P30 Pro heeft hier zelfs een Time-of-Flight (TOF) sensor voor. Overigens hoef je de portretmodus niet alleen te gebruiken voor mensen, ook andere onderwerpen zijn vast te leggen met scherptediepte-effect. De uitdaging voor de camera zit hem in de fijne details die in het portret meegenomen moeten worden: sprieterige haren (zoals in mijn geval een baard), lichtinval op het gezicht... Nog geen enkele smartphone kan dit vlekkeloos, en ook deze twee niet. De iPhone lijkt net even een stapje verder bij portretten van mensen, terwijl de bloem veel beter wordt uitgesneden door de Huawei P30 Pro.

Weinig licht

Tot nu toe maakte de iPhone het meest indruk. Maar wanneer er minder licht aan te pas komt, dan valt de Huawei P30 Pro veel positiever op. Bij de Huawei P30 Pro moet je de nachtmodus handmatig selecteren. Gek genoeg is de camera ook zonder nachtmodus in staat om (razendsnel!) een foto te maken waarop veel details zichtbaar zijn. De iPhone heeft een nachtmodus die alleen beschikbaar is wanneer de telefoon merkt dat je een foto wilt maken waarbij weinig licht voorhanden is. Deze modus springt dan automatisch aan, en kan desgewenst uitgezet worden. Wanneer je de nachtmodus (op beide smartphones) gebruikt moet je het toestel een paar seconden stil houden, zodat de camera voldoende licht opvangt. Bij de Huawei kun je hier niks instellen. Op de iPhone kun je desgewenst handmatig ingeven hoe lang er licht opgevangen mag worden, tot wel tien seconden.

smartphone cameratest
smartphone cameratest

Links iPhone 11 Pro zonder de nachtmodus aan, rechts met nachtmodus.

smartphone cameratest
smartphone cameratest

De Huawei P30 Pro nachtmodus uit (links) en aan (rechts).

In een verlichte straat merk je weinig verschil tussen beide smartphones en de nachtmodus van de smartphones. De bovenste foto’s zijn gemaakt met de iPhone 11 Pro, zonder nachtmodus (links) en met (rechts). Daaronder hetzelfde met de Huawei P30 Pro.

smartphone cameratest
smartphone cameratest

Wanneer we het echt donker maken, krijg je misschien niet de foto’s die je graag op Instagram deelt. Maar kun je wel zien waar de smartphones toe in staat zijn. Zoals bij deze opgezette vleermuis. Het is donker buiten, de lichten staan uit en de gordijnen zijn dicht. Kortom, het maken van de foto is al een opgave want ik zie helemaal niks. Het is ronduit knap dat de smartphones al in staat zijn om meer te zien dan het menselijk oog, wat aantoont dat smartphones intussen al verder zijn dan veel camera’s. De Huawei weet hier nog aardig wat vast te leggen. Zelfs zonder de nachtmodus! De schaduwen en weerkaatsing die je ziet op de foto, komen van de straatverlichting die door gordijnen heen sijpelt.

Geen licht: nachtmodus

smartphone cameratest
smartphone cameratest

Nachtmodus van de iPhone 11 Pro: 3 seconden en 10 seconden.

Wanneer ik de nachtmodus inzet kun je het verschil zien tussen drie seconden nachtmodus en tien seconden nachtmodus op de iPhone 10 Pro. Wanneer we het opkrikken naar de maximale tien seconden zijn er zelfs nog wat kleuren te zien: het groen van de plant en het rood en wit van het doosje ervoor.

smartphone cameratest
smartphone cameratest

Huawei P30 Pro nachtmodus uit (links) en aan (rechts).

Bij de iPhone 11 Pro moet er een nachtmodus aan te pas komen om de plant überhaupt vast te leggen. De Huawei kan zelfs zonder nachtmodus aardig wat vastleggen. Wanneer deze modus aan staat zie je nog behoorlijk wat kleuren en details, terwijl de Huawei er minder lang voor nodig had. Ik ben vooral benieuwd hoe de foto uit de verf was gekomen als ik net als met de iPhone 11 Pro ook de modus op tien seconden had gezet.

Conclusie

Heeft de iPhone de beste camera? Die vraag kun je voorzichtig met ja beantwoorden. Kleuren zijn realistischer, het dynamisch bereik is beter, minder ruis en er is geen verschil te zien tussen de verschillende zoomniveau’s. De camera van de Huawei heeft vooral wat meer moeite om kleur even realistisch vast te leggen en eigenlijk wil je te allen tijde voorkomen dat je de groothoeklens nodig hebt, omdat deze ten opzichte van Huawei’s hoofdsensor kwalitatief veel minder mooie plaatjes schiet. Dat gezegd hebbende, de camera van de Huawei P30 Pro is functioneel weer een stuk beter dan die van de iPhone 11 Pro. De periscooplens die tot 50x kan zoomen is ongekend. Ook wanneer je zelf niets ziet, kan de Huawei alsnog een foto maken, wat soms tot een surrealistisch kunstwerk kan leiden. Hoewel de iPhone 11 Pro de mooiste foto’s schiet, kunnen de omstandigheden om de foto te maken lastig zijn: het is te donker of het onderwerp is te ver weg. In dat geval zul je door de extra functionaliteit van de Huawei P30 Pro in staat zijn om alsnog een foto vast te leggen.

Huawei en het handelsverbod

In dit artikel hebben we het enkel over de camera’s aan de achterzijde van de Huawei P30 Pro gehad. Mocht je in de markt zijn voor de P30 Pro of een andere smartphone, dan heb je echter wel rekening te houden met een mogelijk handelsverbod van de VS voor het Chinese smartphonemerk. Daar lees je meer over in ons artikel over de stand van zaken.

1 Reactie(s) op: Heeft de iPhone 11 Pro de beste camera?

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 30 september 2019 14:53 Tienstra
  Schitterend.
  Helaas te duur voor mij.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.