Honor 8X - Veel waar voor weinig geld

© PXimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld

Geplaatst: 12 december 2018 - 11:09

Aangepast: 14 december 2022 - 11:27

Rens Blom

Honor, een dochterbedrijf van Huawei, maakt zijn comeback op de Nederlandse markt. De eerste smartphone die hier officieel wordt uitgebracht, is de 299 euro kostende Honor 8X. Het toestel heeft indrukwekkende specificaties en een groot scherm, maar hoe presteert dit alles in de praktijk? Je leest het in deze Honor 8X review.

De Honor 8X is een grote smartphone, daar valt niet over te twisten. Logisch: hij heeft een 6,5 inch beeldscherm. Desondanks is het toestel compacter dan je zou verwachten, wat komt omdat de randen rond het display minimaal zijn. Het scherm beslaat bijna de hele voorkant van de Honor 8X, met onderin een smalle balk en bovenin een inkeping (notch).

De achterkant van de telefoon is volgens Honor gemaakt van glas, al voelt het meer als plastic. Dankzij de twee verschillende blauw- of zwarttinten (afhankelijk van welk model je koopt), glimt de behuizing telkens anders. Dat ziet er – naar onze mening – gaaf uit. Honor levert de 8X met een plastic hoesje, wat geen overbodige luxe is. De achterkant is namelijk gevoelig voor vingerafdrukken en stof en voelt bovendien kwetsbaar aan. Een valpartij op een harde ondergrond levert waarschijnlijk krassen of deuken op. De vingerafdrukscanner op het toestel vinden we iets te hoog zitten, maar na wat gewenning werkt hij snel en accuraat. Helaas is de Honor 8X niet water- of stofbestendig.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Rappe hardware

Het forse scherm gebruikt een lcd-paneel en toont fraaie kleuren met een goed contrast. De maximale helderheid is eveneens prima. De vlotte octacore-processor met 4GB werkgeheugen maken de Honor 8X een snelle smartphone die geen moeite heeft met de populairste apps. De meeste games draaien ook aardig. Opvallend is de grote hoeveelheid opslaggeheugen: 64GB of 128GB, afhankelijk van de versie die je kiest. De meeste mid-range telefoons hebben 32GB of 64GB. Fijn is dat de Honor 8X een micro-sd-slot (max. 400GB) heeft én twee simkaartsloten voor dual-sim.

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Lange accuduur

De accuduur van de smartphone is goed: het is lastig om de batterij vóór het slapengaan leeg te krijgen. Wie het rustiger aandoet, hoeft de Honor 8X pas na twee dagen op te laden. Dit gaat helaas via een oude micro-usb-poort en niet via usb-c. De accu laadt relatief rap op, maar er zijn vergelijkbare telefoons die sneller bijtanken. Draadloos opladen is niet mogelijk; een begrijpelijke bezuiniging.

Camera's zijn niet perfect

In onze Honor 8X review hebben we de camera’s van de smartphone uiteraard ook getest. De 16 megapixel-frontcamera levert bij genoeg licht degelijke selfies af. In een donkere situatie zijn de resultaten logischerwijs minder goed. De optionele scherpte-diepte-modus werkt verrassend goed, maar van de schoonheidsfilter zijn we minder gecharmeerd.

De primaire cameramodule, achterop, heeft resoluties van 20 en 2 megapixel. De camera maakt scherpe plaatjes, al zijn de kleuren meestal wat grauw. De belichting, bijvoorbeeld bij een raam met tegenlicht, is soms wat stoeien. Je kan dan het beste handmatig focussen. In het schemerdonker presteert de camera beter dan verwacht.

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Software

Op Honor-smartphones is EMUI geïnstalleerd, de softwareschil die van Huawei is en daarom ook op die telefoons aanwezig is. EMUI is heel anders dan de standaard Android-versie. Dat kan niet iedereen waarderen. Weliswaar bevat de software tal van features, thema’s en accubesparende opties, de schil is ook (visueel) druk, wat onoverzichtelijk en wordt geleverd met tien commerciële apps én allerlei (onnodige) Huawei-apps. Bovendien rommelt EMUI met de standaard Android-instellingen voor notificaties, prestaties en batterijbesparing, waardoor meldingen soms niet doorkomen of apps plots afsluiten. Wij hebben daarom liever de kale Android-software.

Op moment van schrijven is de Honor 8X voorzien van de Android-beveiligingsupdate van 1 november. Dat is netjes, al is het onduidelijk hoe vaak en hoe lang de telefoon veiligheidsupdates krijgt. De geïnstalleerde Android-versie is het oudere 8.1 (Oreo). Honor belooft de smartphone uiterlijk ‘begin 2019’ te updaten naar versie 9.0 (Pie).

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Honor 8X - Veel waar voor weinig geld-15082296

© CIDimport

Conclusie

De Honor 8X biedt meer dan je van een 299 euro kostende smartphone verwacht. Het toestel heeft een fraai ontwerp, groot scherm en uitgebreide en krachtige hardware. De camera is niet het sterkste onderdeel, maar hij maakt prima beelden. Het grootste nadeel is de EMUI-software, maar die daar geen moeite mee heeft, kan met een gerust hart een Honor 8X kopen.

8,0

Ons oordeel

Honor 8X

Pluspunten

Hardware

Dual-sim én micro-sd

Lange accuduur

Groot scherm voor

Luxe ontwerp

Minpunten

EMUI

Micro-usb-aansluiting

Camera

Niet met één hand te bedienen

Conclusie

**Prijs** € 299,- **Kleuren** zwart en blauw **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 6,5 inch lcd (2340 x 1080) **Processor** 2,2 GHz octacore (Hisilicon Kirin 710) **RAM** 4 GB **Opslag** 64 of 128 GB **Batterij** 3.750 mAh **Camera** 20 en 2 megapixel dualcam (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.2, wifi, gps, nfc **Formaat** 16 x 7,7 x 0,8 cm **Gewicht** 175 gram **Overig** dualsim, micro-usb, 3,5mm **Website** [www.hihonor.com](https://www.hihonor.com/nl/products/smartphone/honor8x/?fromBanner=home_content_Honor%208X/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000