HP ENVY 14 - Krachtige hardware in zakelijke verpakking

Door: Jeroen Boer | 04 mei 2021 08:42

HP ENVY 14
Review

Met de ENVY 14 brengt HP een laptop op de markt die bedoeld is als een betaalbaar grafisch workstation. Dat betekent in de praktijk onder andere dat hardware die je in een instap-gaminglaptop vindt in een zakelijke behuizing verpakt is. Hoe pakt dat uit?

HP ENVY 14-eb0490nd

Prijs € 1499,-
Processor Intel Core i7-1165G7
RAM 16 GB
Grafisch Nvidia GeForce GTX 1650 Ti Max-Q (4 GB)
Scherm 14 inch IPS (1920 x 1200)
Opslag 1 TB ssd (NVMe 3.0 x4)
OS Windows 10 Home
Afmetingen 32,3 x 22,4 x 1,8 cm
Gewicht 1,6 kilo
Accu 63,3 Wh
Aansluitingen Thunderbolt 4, 2x usb 3.1 (5 Gbit/s), hdmi 2.0, 3,5mm-audio-aansluiting, microSD-kaartlezer
Extra’s Vingerafdrukscanner
Draadloos Wifi 6, bluetooth 5.2
Website www.hp.com
9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • 16:10-beeldverhouding
 • Goede prestaties
 • Goed scherm
 • Ingebouwde webcam-shutter
 • Fraai behuizing
 • Minpunten
 • Teveel bloatware
 • Enigzins zwaar

HP heeft de ENVY 14 ontworpen als zakelijke laptop en het minimalistische ontwerp past hier goed bij. De behuizing is gemaakt van aluminium en komt stevig over. Met een gewicht van 1,5 kilogram behoort de laptop tegenwoordig wel tot de zwaardere exemplaren in dit formaat. Daar staat dan wel wat kracht tegenover. Ik ontving de krachtigste uitvoering met het typenummer 14-eb0490nd. In deze uitvoering wordt een Intel Core i7-1165G7 quadcoreprocessor gecombineerd met 16 GB ram en een 1 TB SSD. Omdat de laptop bedoeld is voor grafisch werk, is er gekozen voor een losse gpu in de vorm van de Nvidia GeForce GTX 1650 Ti in de energiezuinige Max-Q-variant. 

HP ENVY 14
HP ENVY 14

Op het gebied van aansluitingen krijg je een mooi pakket. Opvallend is dat de laptop een aparte laad-aansluiting heeft waarop de meegeleverde krachtige 135watt-lader wordt aangesloten. De laptop laadt zich eventueel ook opladen via de usb-c-aansluiting. Usb-c-laders hebben doorgaans wel veel minder vermogen dan de meegeleverde lader, dat is wellicht een probleem als je de laptop (grafisch) voluit gebruikt.

Die usb-c-poort ondersteunt Thunderbolt 4 en daarmee ook usb 4. Je kunt op de Thunderbolt-aansluiting een beeldscherm aansluiten, dan wordt DisplayPort 1.4 gebruikt. Een beeldscherm aansluiten kan op ook via hdmi-aansluiting. Op de geteste uitvoering wordt hdmi 2.0 ondersteund, het is op deze laptop dus geen probleem om een extern 4K-scherm te gebruiken. 

HP ENVY 14
De usb-c-poort ondersteunt Thunderbolt 4.
HP ENVY 14

Teveel bloatware

Een puntje van aandacht is dat HP teveel onnodige software meelevert. Het is al irritant dat het startmenu vol staat met onnodige pictogrammen voor allerlei applicaties. Ook tellen we maar liefst elf eigen HP-applicaties waarvan het nut niet altijd duidelijk is. Echt irritant is dat ik na het verbinden met het draadloze netwerk direct een melding van ExpressVPN kreeg om die applicatie vooral te gaan gebruiken. Die melding werd na het wegklikken al snel gevolgd door een pop-up van McAfee. Hoewel je alles op zich kunt verwijderen, vind ik een dergelijk bombardement aan meldingen voor allerlei toepassingen niet bij een luxe laptop passen.

Opvallende webcam

HP heeft de ENVY 14 voorzien van een uitstekend scherm dat goede kleuren koppelt aan een goede inkijkhoek. Het scherm is glanzend afgewerkt en is voorzien van een aanraaklaag. Prettig is de 16:10-verhouding waardoor er met een resolutie van 1920 x 1200 pixels in de hoogte meer werkruimte is dan op een doorsnee laptop. De gekozen schermverhouding past trouwens binnen een trend, want steeds meer laptops zijn voorzien van deze verhouding die overigens jaren geleden dan weer de standaard was net voordat 16:9 in zwang kwam.

In de schermrand is een webcam geplaatst. Die is qua beeldkwaliteit niet heel bijzonder, het volstaat voor een videogesprek. HP heeft wel een opvallende truc ingebouwd, want de camera is voorzien van een geïntegreerd schuifje achter het schermglas. Als je op de cameratoets op het toetsenbord klikt, dan wordt de schuif met een hoorbare klik voor de camera geschoven en zie je een wit in plaats van een zwart cameragaatje. Daarnaast wordt de camera tegelijkertijd ook fysiek uitgeschakeld en verdwijnt hij uit apparaatbeheer. Zo weet je zeker dat je niet onbedoeld bespioneerd wordt. Het toetsenbord is ook voorzien van een toets om de microfoon uit te schakelen.

HP Envy 14
Met een druk op een kop springt een wit schuifje voor de webcam én wordt deze ook nog eens afgekoppeld.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord tikt prettig en is voorzien van toetsverlichting in twee helderheidsstanden. Wel kun je het hele toetsenbord een klein beetje indrukken als je echt hard drukt. De indeling van het toetsenbord is handig, zo is de meest rechtse toets in de bovenste rij de delete-toets. De aan-uit-schakelaar is hier links naast geplaatst. Opvallend zijn de functietoetsen om de microfoon en camera uit te schakelen. Ook is er rechts een rijtje toetsen geplaatst voor functies als home, end, page up en page down. De enige functie die onhandig geplaatst is, is printscreen. Die zit als tweede functie onder de shifttoets. Daarnaast vind je op de plek van de rechtse ctrl-toets een vinderafdrukscanner. Dat kan onhandig zijn als je net die toets gebruik. Zelf gebruik ik echter uitsluitend de linker ctrl-toets en had ik hier geen last van.

De glazen touchpad is met een afmeting van 11,5 x 7,5 cm lekker ruim en de geïntegreerde knop heeft bovendien een fijne klik. De multitouchgebaren van Windows worden soepel uitgevoerd. 

HP ENVY 14
Het toetsenbord heeft toetsverlichting.
HP ENVY 14
Een vingerprintscanner in plaats van Ctrl.

Prestaties

Met een score van 5645 punten in PCMark 10 is deze ENVY 14 sneller dan andere laptops die we met dezelfde processor getest hebben. De ssd is een 1TB-variant van Micron 2300 die met 3206,05 en 3194,95 MB/s goede lees- en schrijfsnelheden neerzet. Ook grafisch scoort de laptop met een score van 3099 punten in 3DMark Time Spy goed. De GeForce GTX 1650 Ti is een gpu die goed past bij grafische toepassingen als Photoshop. Je kunt er ook op gamen in Full HD als je de grafische instellingen een tikje terugschroeft. Daarbij hoor je de koeling alleen maar als je de laptop zwaar aan het werk zet, over het algemeen is dit een stille laptop. Wel is er op het testexemplaar bij sommige werkzaamheden wat brommende coil whine hoorbaar, maar dat is doorgaans apparaatspecifiek. In de PCMark 10-accuduurtest waarin kantoorwerk gesimuleerd wordt, zet de laptop een tijd van 11 uur en 21 minuten neer. In de praktijk kun je bijna 10 uur op de laptop werken. Tegenwoordig niet heel spectaculair, maar zeker een bruikbare tijd.

Ik heb de laptop ook even opengemaakt, iets dat relatief makkelijk gaat omdat er maar weinig schroefjes zijn. De zakelijke insteek betekent helaas niet dat er veel te upgraden is, alleen de ssd kun je eventueel verwisselen. Zelfs het wifi-kaartje is direct op het moederbord gesoldeerd. Onder het koperkleurige kapje zijn de op het moederbord gesoldeerde RAM-chips geplaatst.

HP ENVY 14
Onder de koperen kapjes zitten de M.2-SSD en de gesoldeerde RAM-chips.

Conclusie

Met de ENVY 14 zet HP een interessante laptop voor gebruikers die ook onderweg met grafische toepassingen aan de slag willen. In dergelijk toepassingen komt de Nvidia-gpu goed van pas en het goede 16:10-scherm biedt net wat meer werkruimte dan normaal. Het is een fraai apparaat waar de Windows 10-installatie vol met bloatware wat ons betreft echt niet bij past.

0 Reactie(s) op: HP ENVY 14 - Krachtige hardware in zakelijke verpakking

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.