HP Omen X – Gunstige voortekenen

Door: Daan Doedens | 01 maart 2018 14:19

Review

HP gebruikt de term Omen voor een serie gaming-laptops en -pc’s die moet kunnen concurreren met namen als Alienware en ROG. Dat gebeurde met wisselend succes. De HP Omen X staat qua specificaties bovenaan de berg – en qua prijs ook. Valt dat te verdedigen, of ben je beter af met een trapje lager?

HP Omen X

Prijs € 4499,-
Processor Intel Core i7-7820HK
RAM 32 GB
Opslag 2x1TB SSD, 1TB HDD
Grafisch NVIDIA GeForce GTX 1080
Scherm 17,3 inch (3840 x 2160 pixels)
OS Windows 10
Aansluitingen 3x Usb 3.1, 2x Thunderbolt, mini-Displayport, hdmi, SD-kaartlezer, 3,5mm-headsetaansluiting, usb-c
Webcam HP Wide Vision FHD
Draadloos 802.11ac, bluetooth 4.2
Afmetingen 42,5 x 32,72 x 3,64 cm
Gewicht 4,85 kilo
Website www.hp.com
8
Score
80
Score: 80
  • Pluspunten
  • Fijn keyboard en trackpad
  • Elke game op ultra
  • Best mogelijke hardware
  • Minpunten
  • Bizarre prijs
  • Nét niet bovenaan de benchmarks

Om die vraag te beantwoorden, moet je eerst weten welke versie je wil kopen. Wij kregen de duurste en beste versie in handen: de Omen X 17-ap030nd. Het prijskaartje vertellen we er maar meteen bij: een slordige 4.500 euro. Dat lees je goed, vierenhalfduizend euro voor een laptop. Laat dat even bezinken, dan kunnen we verder.

Fantastische specificaties

Er valt namelijk wel wat voor te zeggen. Binnenin de Omen X zit simpelweg het beste materiaal dat je in een laptop kunt vinden. Een Intel Core i7 van de zevende generatie, die normaal op 2,9GHz draait maar tijdelijk tot 3,9Ghz kan bijgeschroefd kan worden. Een Nvidia GeForce GTX 1080-videokaart. Een dubbele ssd van twee terabyte, plus nog een gewone harde schijf 1TB. 32GB werkgeheugen. Kortom: alle hardware van de bovenste plank gegraaid en in één behuizing gestopt.

Looks

Die behuizing moet je liggen. Bouwers van game-pc’s en -laptops halen nu eenmaal allerlei rare fratsen uit om maar net een beetje boven de rest uit te steken. HP doet dat precies hetzelfde. De zwarte behuizing en rode tint kennen we van de meeste gaming gear, en als je ervan houdt ziet het er gaaf uit.

Aan de zij- en achterkant is ruimte gelaten voor meer poorten dan in een gemiddeld middeleeuws fort te vinden zijn. Drie usb-aansluitingen, een hdmi-poort, DisplayPort, tweemaal Thunderbolt (waarvan een mede dienst doet als usb-c-aansluiting) en de een netwerkaansluiting, die je door de wifi-adapter eigenlijk alleen met online gamen echt nodig hebt.

Hardware

Hoewel toetsenbord en trackpad op een game-laptop niet zo interessant zijn, is het fijn te kunnen vermelden dat HP er wel degelijk aandacht aan heeft besteed. Het trackpad werkt gladjes en de muisknoppen geven je het gevoel dat je ook echt een knop indrukt, anders dan de meeste normale laptops van tegenwoordig. Het toetsenbord is voor een gaming laptop ronduit uitstekend: typen is helemaal niet zo’n probleem, helemaal niet als je al gewend bent aan een mechanisch keyboard. Natuurlijk worden de wasd-toetsen extra uitgelicht.

Ook niet onbelangrijk: het scherm. HP heeft er goed aan gedaan een 4K-scherm in te bouwen, zodat je ook in die resolutie kunt gamen. Dat is op een 17 inch IPS-scherm altijd nog een beetje overkill, maar dat het kan is an sich al prettig. Nu is een 17 inch laptop niet echt makkelijk mee te nemen (het gewicht van een kleine vijf kilo helpt daar ook niet bij) maar laten we wel wezen: gaming laptops zijn ook niet gemaakt in een rugzakje te passen.

Kortom: specificaties om van te smullen, gamelaptop-waardige looks en fijne hardware. Waar wachten we nog op?

Gamen

Over de gaming experience kunnen we kort en bondig zijn: wij hebben geen game gevonden die niet op ultra settings gespeeld kon worden. Dat zou ook een flinke domper op de feestvreugde zijn geweest, want betere hardware kun je op het moment niet of nauwelijks vinden. We moeten wel zeggen dat we nu en dan framedrops op ultra zijn tegengekomen, en elke keer dat dat gebeurde, schoot toch die prijs weer door ons hoofd. Het zou niet mogen, en hoewel 100% framedrop-loos gamen op een laptop nog een utopie is, hadden we toch goede hoop voor de Omen.

En dan knaagt het wel een beetje. Dat je na de benchmarktests als PCMark10 (5256) en 3Dmark Fire Strike (13150, hoewel andere bronnen boven de 14000 uitkomen) toch net niet helemaal bovenaan de lijstjes staat. Het versterkt het gevoel dat er, ondanks de vrijwel perfecte hardware, toch nog meer uit dit beest gehaald had kunnen worden. En dat is OK als de anderen twee keer zo duur zijn, maar de Omen X is de duurste van allemaal.

Conclusie

Dat duurder niet altijd beter is, wisten we al een tijdje. Toch waren we er in het geval van de HP Omen X van overtuigd dat dit de beste gaming-laptop van het moment was. De specificaties zijn belachelijk goed, de hardware is om door een ringetje te halen, en als je van de looks houdt kun je er zelfs nog mee gezien worden. Tot zo ver niets dan lof voor HP, dat ontegenzeggenlijk een monster op de markt zet. En toch... Ergens hoop je dat die ultra settings een lachtertje zijn voor de Omen. Dat alle benchmarktests met twee vingers in de neus worden uitgespeeld. En dat je de lijstjes omhoog kunt houden en kunt zeggen: precies waar ik op had gehoopt. Dat laatste is jammer genoeg niet aan de orde. De HP Omen X is nog steeds een van de allerbeste laptops die er bestaan, maar dat ene halve procentje waar je zo vurig op hoopt, blijft uit.

0 Reactie(s) op: HP Omen X – Gunstige voortekenen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.